kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
  |  Benim şehrim | 24 Nisan 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
Kütahyalı nakış öğretmeni Cemile Gül’ün Osmanlı motiflerinden tasarladığı giysileri Meclis Başkanı Arınç, Başbakan Erdoğan ve Bakan Babacan’ın eşleri tercih ediyor..
Cemile Gül, 32 yıl din görevlisi olarak çalışan babanın kızı. Çağdaş bir dünya görüşüne sahip müezzin baba, 2 çocuğunun da okuması elinden gelen desteği verir. Dumlupınar Üniversitesi Deri Konfeksiyon Bölümü'nü bitiren Cemile Gül, Halk Eğitim Merkezi'nde 3 yıl kadrosuz çalıştıktan sonra kadrolu öğretmen olarak görev alır. Nakış öğretmeni Gül, Osmanlı motiflerinden yola çıkarak giysiler tasarlar. Nakıt ustalığının staj yeri olarak asker eşinin şark hizmeti için gittiği Malatya'yı gösteren Gül, Milli Eğitim Bakanlığı'nın nakış yarışmalarına katılır; 360 öğretmenin 3 bin 600 eserle katıldığı yarışmalarda 12 yıl üst üste birincilik ödülü kazanır. 1996'da 7 dalda ilk 3 dereceyi, 101 altın yarışmasında 96 altını elde eder. Artık yarışmalara katılması istenmez, seçici kurul üyeliği yapması önerilir.

SANAT PARA ETTİ
Osmanlı motifleri üzerindeki araştırmaların paraya dönüştürülmesi zamanı gelmiştir. Gerisini Cemile Gül'den dinleyelim: "İşsizler kol geziyor. Kadınlarımız yetenekli. Bu yeteneği nasıl paraya çeviririm diye düşünürken, 12 metrekarelik bir atölyede bu işe başladım. Sonra 1 ev 12 elemanla işe devam ettim; yetmedi; çarşıda bir yer 18 eleman, o da yetmedi yeni atölye ve 26 çalışan... Hem nakış öğreniyorlar, hem de kültür dersleri aldırıyorum. İlköğretim mezunu olarak başlayıp üniversiteye devam eden kızlarımız var. Yanımda çalışan 26 kadın işyeri açtı. Kütahya'da ciddi anlamda bir sektör oluştu. Herkes dantel örüp oya işi yaparken bu işleri sanatsal yöne çevirdim."

TÜSİAD ÜYELİĞİ
Yurtdışında Türkiye'nin tanıtım etkinliklerine katılan ve yurtdışına vakıflar aracılığıyla giysiler gönderen Cemile Gül, ünlü modacıların kesip biçtiği kıyafetlere de motifler işliyor, bazı sanatçıların konser ve klip kıyafetlerini yapıyor. İstanbul'da atölye açması için gelen davetleri geri çevirdiğini belirten Gül, "Ben Anadolu'da olmalıyım. İnsanlar bir gün Cemile'ye, Fatma'ya, Ayşe'ye iş yaptırmak için gelecekler ve o şehir kalkınacaktır" dedi. Gül, TÜSİAD üyeliği için ise "İnşallah bir gün olur" diyor.