kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
SABAH
  |  Benim şehrim | 22 Nisan 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Danimarka'da akraba evliliği alarmı

Yeni Haber
AB ülkelerinden Danimarka'da akraba evlilikleri sonucu deforme doğan göçmen kökenli çocukların sayısının "inanılmaz" boyutlara ulaştığı belirtilirken aile birleşmelerine ilişkin kuralların sertleştirilmesi ile yakın akraba evliliklerin arttığına dikkat çekildi.

Danimarka'da eğitim uzmanlarının akraba evliliklerinin sonuçlarının alarm verdiği bildirildi. Haber.dk sitesine göre, ülkede akraba evlilikleri sonucu deforme doğan göçmen kökenli çocuk sayısı "inanılmaz" boyutlara ulaştı.

Göçmenler arasında yaygın olan akraba evlilikleri sonucu Danimarka'da halen öğrenim güçlüğü çektiği için özel okullara giden ya da gittiği okulda özel eğitim ve rehberlik alan 25 bin öğrenci arasındaki göçmen kökenli öğrencilerin sayısının önemli ölçüde arttığı ifade ediliyor.

Aile birleşimi kurallarının sertleştirilmesinin ardından çocuklarına Danimarka'da eş bulmaya başlayan göçmenlerın, yeni bir sorunla karşı karşıya kaldıkları ve amca-teyze, hala-dayı çocukları arasındaki evlilikler arttığı bildiriliyor.

Bu yolla evlenenlerin de, aynı şekilde akraba evliliği yapmış olan kişilerin çocukları oldukları için bu evliliklerden spastik özürlü ve öğrenim güçlüğü çekecek şekilde özürlü çocuk doğumlarında artış gözlendiğine dikkat çekiliyor.

Danimarka Eğitim Akademisi profesörlerinden Niels Egelund de, özel okullara gider veya özel eğitim alan 25 bin öğrenci arasında göçmen öğrenci yüzdesinin tam olarak bilinmediğini ancak bu okullarda göçmen öğrencilerin normalin çok üzerindeki oranlar ile temsil edildiğini söyledi.(ANKA)