kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Nisan 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Mars, 'eğlenerek' ABD'den Colony Capital'i ortak aldı

ŞELALE KADAK
ŞELALE KADAK
Bu yıl her biri dev 5 spor merkezi, 100'ün üzerinde sinema salonu açacak olan Mars'ın patronları Muzaffer Yıldırım ve Menderes Utku yabancı yatırımcıyı çekmekte gecikmedi. En son Kanyon Alışveriş Merkezi'nde bir sağlık kulübü açan ikiliye, Virgin Grubu'na da yatırım yapan ABD'li Colony Capital adlı fon ortak oluyor..
6 yıl önce kurulan Mars Entertainment Group, kendi sektöründe yani sinema, sağlık kulüpleri (spor merkezleri) ve yiyecek-içecek işinde zirveyi zorluyor. Bu hafta Misafir Odası'na konuk olan Muzaffer Yıldırım bu başarı öyküsünün kahramanlarından biri. Ortağı Menderes Utku ve Yıldırım'ı, Türkiye'deki yeni işadamı profilinin örneklerinden sayabilirim. Onlar hem eğleniyor, hem spor yapıyor, hem de bu işlerden ciddi paralar kazanıyorlar. Binlerce kişiye iş vererek istihdama da ciddi katkıda bulunuyorlar. 500 bin dolarlık bir sermaye ile kurulan Mars'ın bugün şirket değerinin 80 milyon dolara ulaştığını Muzaffer Yıldırım'ın ağzından duyuyorum. Kendilerine en doğru stratejiyi çizen, doğru zamanda doğru yatırımları yapan ikilinin, 2003 yılına kadar sadece 3 tane sinema salonu vardı oysa. 2001 yılının krizli ortamında yatırıma girişen Yıldırım ve Utku, sinema sektöründeki büyük boşluğu gördü ve bu alanda büyümeye karar verdi. İkili, insanları sinemaya çekerken, onların güzel vakit geçirmeleri için bir de kaliteli, standartlara uygun ve abartılmamış fiyatla hızlı yemek isteyeceklerini düşünüp, Num Num adı verilen restoran zincirinin de temelini attı. Ve bu işi öyle ciddiye aldılar ki, yiyecek içecek işinde yanlarına Yıldırım'ın deyimiyle 'Türkiye'nin en büyük aşçısı' Mehmet Gürs'ü almayı da ihmal etmediler. Sonrası mı? Sonrası çorap söküğü gibi geldi. Zamanında Beyoğlu Emniyet Müdürü'nün 'Sayenizde Beyoğlu'na iyi yatırımcılar gelecek ve kötüleri kovacak' diyerek övdüğü Nu Pera ve Lokanta isimli restoranlar, Maçka'da yepyeni bir anlayışla izleyicilerin karşısına çıkan G Mall'daki sinemalar, Kanyon Alışveriş Merkezi'nde bir buluşma noktası haline gelen, geniş ve rahat koltuklarıyla dikkat çeken sinema salonları, son olarak da yine Kanyon'da 5 milyon dolar harcanarak yaratılan yeni sağlık kulübüyle yabancı yatırımcılarının dikkatini çekmeyi başardı. Yıldırım, öykünün devamını ve hikayelerinde önce çıkan bazı detayları anlatıyor...

* Menderes Utku gibi siz de spor tutkunusuz değil mi?
Ortağımla da zaten spor yaparken tanıştık. Onun da benim de yaşamımız spor. Ben yıllar önce Vakko'nın spor salonunun yöneticiliğini yapıyordum. Menderes Amerika'dan yeni dönmüştü. Bize üye oldu. Öylece dost olduk. Ben hem spor yapıyordum ama aynı zamanda yöneticiliğini de yürütüyordum. Zaten daha sonra da Hillside Spor Merkezi'ni de içinde barındıran Alarko Turizm Grubu'nda on yıl genel müdürlük yaptım.

* Profesyonellikten patronluğa nasıl geçtiniz peki?
Hayallerimizi gerçekleştirmek istedik. Menderes'le konuşuyorduk. Öyle işler yapalım ki, insanların hayatlarında pozitif değişikler olsun. Nitekim yaptık.

BELKİ DE BORÇLANMAK LAZIM
* Şirketiniz Mars, birkaç salona ve birkaç restorana sahip olur olmaz, İş Girişim Grubu'nun dikkatini çekmiş ve siz onları ortak almıştınız. Ama geçenlerde bu gruptan hisselerinizi geri satın aldınız. Nedenini öğrenebilir miyiz?
2005 yılında Tepe Grubu'ndan Cinemax'ı 13. 4 milyon dolara satın aldık. O sırada 36 salonumuz vardı. 27 salonumuz daha oldu. İş Girişim geldi ve üç yıl kaldı. Gerçekten çok iyi oldu. Günlük işlere karışmadılar. Sadece stratejik kararlarda onay mekanizması olarak vardılar. Çok genç bir grup ve bizim parayla dışardan alacağımız servisi onlardan bedavaya aldık. Çok iyi bir raporlama istemleri vardı. Ama sonra biz büyüme kararı aldık. İş Girişim gibi şirketler bir şirkete giriyor, bir süre sonra ya halka açılma kararı alıyor ya da hisseleri satıyorlar. Onlara yatırım için ne düşündüklerini sorduk. Hızlı büyümek ve belki de borçlanmamız lazım dedik. Onlar da bundan sonra biraz daha yavaş olmak istediklerini söylediler. Biz de biraz kredi, biraz da nakitlerimizi kullanıp hisseleri geri aldık.

POTANSİYELİMİZE GELDİLER
* Bu işten kim ne kadar kârlı çıktı peki?
Sanırım ikimiz de kârlı çıktık. İş Girişim şirketimize 11 milyon dolar yatırdı ve 2006 yılının Eylül'ünde hisseleri 19.5 milyon dolara sattılar. Paralarına yüzde 30'un üzerinde kazandırmış oldular.

* Siz de bu satıştan sonra boş durmamış ve yabancı bir fonla görüşmeye başlamışsınız...
Çünkü bizim gideceğimiz başka bir boyut var. Evet, ABD'li bir yatırım fonuyla, Colony Capital ile ortak oluyoruz. Bu ay sonunda işlemler bitince açıklayacağım. Bu işten biz de kârlı çıktık. Mars'ın hisselerinin yüzde 55'ini fona sattık. Üstelik İş Girişim'e oranla yüzde 40 kârlı bir şekilde sattık.

* Büyük bir ABD'li fon size geldi. Niye?
Büyüme potansiyelimize geldiler. Adamlar ünlü Virgin Grubu'na da yatırım yapıyor. Bizi o gruba çok benzetiyorlar. Virgin'in de iki ortağı var. Onlar da eğence sektöründe, sadece bir farkları var. Onların bir de uçakları var. Fon bize geldiğinde, masada 14 tane yaklaşık 160 sinema salonu için, beş tane de spor salonu için sözleşme vardı. Fon buna geliyor aslında. Onlar dur demiyor. Daha fazla ne yapabiliriz diyorlar. Önümüzü açıyorlar.

* Bu arada ne kadar büyüdüğünüzü bir de sizin ağzınızdan duyalım...
Bu şirket altı yıl önce 5 kişiyle 500 bin dolara kuruldu. Şu anda şirket değeri 80 milyon dolara ulaştı. 900 kişi çalışıyor. Önümüzdeki yıl 2 bin kişi olacağız. Şu anda 117 salonumuz var. Yıl sonu itibariyle 235 salona çıkıp sektör lideri oluyoruz.

* Sinemadan ne kadar kâr ettiniz?
Sinema işinden kârımız 8 milyon doları buldu. Önümüzde Bakırköy'de Capa City, Anadolu Yakası'nda Ikea'nın yanındaki Meydan Alışveriş Merkezi ve Ankara'da yine büyük iki alışveriş merkezinin içinde yer alacak sinema projelerimiz var.

* Ya restoranlar?
Num Num şu anda iki restorana sahip. Yıl sonuna kadar 6 yeni Num Num daha açılacak. Mehmet Gürs, yemek işinde ortağımız.