kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
SABAH
  |  Benim şehrim | 22 Nisan 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Sezer: Meclis Atatürk'e bağlılığını kantılamalı

Yeni Haber
İLİŞKİLİ HABERLER
h
Sezer: Meclis Atatürk'e bağlılığını kantılamalı
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı mesajında TBMM'nin tarihsel anlamı, verdiği kararların önemi, Atatürk ilke ve devrimlerine bağlılığını vurgu yaptı.

Sezer, çok kısa bir süre sonra Cumhurbaşkanını seçecek TBMM için, "Bugün de TBMM Atatürk'ün yüce kişiliğine ve devrimlerine layık olduğunu kanıtlamak zorundadır" dedi.

Cumhurbaşkanı Sezer, mesajında, Atatürk tarafından Anadolu'da başlatılan hareketin ulusun büyük özverisi ve kararlılığıyla zafere ulaşmasının ardından yurt üzerinde tam bağımsız, ulus egemenliğine dayanan, laik ve demokratik Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasının yolunu açtığını ifade etti. Sezer, "TBMM'nin açılması, Türk ulusunu aydınlığa çıkaran süreçteki çok önemli bir kilometre taşıdır. TBMM, yüce Önder'in düşüncelerinde olgunlaştırdığı yönetim biçiminin yaşama geçirilmesi amacıyla atılan ileri görüşlü adımlardan biridir. Bu yönüyle 23 Nisan tarihi, Türkiye Cumhuriyeti'nin doğuşunun da habercisidir. 23 Nisan, ulus istencini üstün kılan, laik, demokratik, çağdaş Cumhuriyet rejimini getiren günü simgelemektedir" dedi.

ATATÜRK'ÜN BÜYÜKLÜĞÜ

Sezer, Atatürk'ün egemenliğin kişilere ya da sınıflara değil, Türk ulusuna ilişkin olduğu ilkesini, yeni Türk devletinin kuruluş felsefesine yerleştirdiğini, tek başına bu adımın bile, Atatürk'ün büyüklüğünü anlatmaya yetecek nitelikte olduğunu belirtti. Sezer, ulusal egemenlik kavramına da vurgu yaptıktan sonra Cumhurbaşkanı seçme aşamasındaki TBMM için şu değerlendirmeleri yaptı:

MECLİS BUGÜN DE BAĞLILIĞINI KANITLAMAK ZORUNDA

"TBMM, üstlendiği tarihsel görevle, parlamenter demokratik rejimin en güzel örneklerinden birini vermiştir. Meclisimiz, Yüce Atatürk'ün öncülüğünde Kurtuluş Savaşını yürütmüş, Cumhuriyet'i kurmuş, devrimlerin altyapısını oluşturmuş, Atatürk Cumhuriyeti'nin değiştirilemez nitelikleriyle sonsuza kadar yaşatılması, demokrasinin güçlendirilmesi, rejimin özünden sapma olmaksızın kurum ve kurallarıyla işlemesi, insanımızın hak ve özgürlüklerine kavuşarak onurlu bir yaşam sürmesi yönünde önemli hizmetlerde bulunmuştur.

Lâik ve demokratik rejimimizin temel kurumu TBMM, açıldığı günden bu yana tarihsel sorumluluk üstlenmiş, varlığı ve en güç anlarda aldığı kararlarla umut ve güç kaynağı olmuş, geleceğimizi aydınlatmıştır.

Yüce Atatürk'ün anlatımıyla TBMM, 'Türk milletinin asırlar süren aramalarının özeti ve onun bizzat kendisini idare etmek şuurunun canlı bir timsali' olmuştur. Ve yine O'nun anlatımıyla "Türk milleti mukadderatını Büyük Millet Meclisinin kifayetli ve vatanperver eline tevdi ettiği günden itibaren karanlıkları sıyırıp kaldırmış ve ümitle istikbale yönelmiştir.

Bugün de, TBMM, O'nun yüce kişiliğine ve devrimlerine layık olduğunu kanıtlamak zorundadır."

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, bugün yöneten ve yönetileniyle herkesin görevinin 23 Nisan felsefesine sahip çıkmak olduğunu belirtirken, çocukların da ulusunu seven, özgüveni yüksek, katılımcı ve kendi kararlarını verebilen, her koşulda sorumluluklarını yerine getirmeye hazır kuşaklar olarak, çabalarıyla yarınların daha aydınlık olacağından kuşku duymadıklarını ifade etti.

Sezer, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle yayınladığı mesajında, Türkiye Cumhuriyeti'nin Atatürk sayesinde çağdaş dünyanın onurlu, saygın, güvenilir bir üyesi olma yolunda önemli aşama kaydettiğini belirtti. Sezer, "Gelişmek ve çağdaşlaşmak hedefindeki birçok devletin, Atatürk ve O'nun kurduğu Türkiye Cumhuriyeti'ni örnek aldığı düşünülürse, ülkemizin 84 yıllık kazanımlarıyla gurur duyulmaması olanaksızdır" dedi.

Bugün yöneten ve yönetileniyle herkesin görevinin 23 Nisan felsefesine sahip çıkmak ve yaşatmak olduğunu vurgulayan Sezer, şunları söyledi:

DÜNYAYLA BÜTÜNLEŞME AÇILIMLARI SÜRECEK

"Atatürk'ün yurttaşları için düşlediği hedeflerin gerçekleştirilmesi için, gelinen düzey yeterli görülmeyerek, daha çok çalışılmalı, her alanda güçlü olabilmek amacıyla tüm olanaklar seferber edilmelidir.

Laik ve demokratik yapısı, ekonomik potansiyeli, zenginlikleri ve kazanımlarıyla, başarılı bir gelişme modeli oluşturan Türkiye, çağdaş dünya ile bütünleşmek amacıyla açılımlarını sürdürecektir.

Türkiye Cumhuriyeti, niteliklerini, birliğini, ülkesi ve ulusuyla bölünmez bütünlüğünü koruyacak, Atatürk ilke ve devrimleri ışığında çağdaş bir ülke olmanın gereklerini ödünsüzce yerine getirecek, Cumhuriyet'e inanan kuşakların ve kurumların çabalarıyla, aydınlık yarınlara ulaşacaktır.

Meclisimizin bu süreçte büyük rol üstleneceğine, varlığımızı güçlendiren, geleceğimizi aydınlatan, toplumumuza umut veren çalışmalarını, sorumlu ve duyarlı yaklaşımlarını geçmişte olduğu gibi, bugün ve gelecekte de kararlılıkla sürdüreceğine inanıyoruz."

Sezer, çocuklara seslenirken de, çocukların korkusuz bir dünyada, kardeşçe, kaygılardan uzak bir yaşam sürmelerinin, çağdaş yaşamın tüm olanaklarından yararlanmaları ve sorunlarına çözüm üretilmesi, haklarının korunması ve sevgiyi temel alan çalışmaların amacına ulaşabilmesiyle olanaklı olduğunu ifade etti. Sezer, doğdukları andan başlayarak çocukların sahip oldukları haklara saygı gösterilmesi, ruh ve beden sağlıklarının korunması, insanlık dışı davranışlardan ve şiddetten uzak bir ortamda yetiştirilmeleri, onların şiddet kültürünü değil, insanlık değerlerini özümsemiş kuşaklar olarak yaşama hazırlanması, hiçbir zaman savsaklanmaması gereken toplumsal bir sorumluluk olduğuna vurgu yaptı.

Cumhurbaşkanı Sezer, Atatürk'ün, 'Küçük hanımlar, küçük beyler! Sizler hepiniz geleceğin bir gülü, yıldızı, (bir bahtının aydınlığı)sınız. Memleketi asıl aydınlığa gark edecek sizsiniz. Kendinizin ne kadar önemli, kıymetli olduğunuzu düşünerek ona göre çalışınız. Sizlerden çok şeyler bekliyoruz.' sözlerini hatırlattı. Atatürk'ün geleceğin güçlü Türkiyesi'nin kurulmasının çocukların elinde olduğuna inandığı için, TBMM'nin açıldığı günü bayram armağan ederek, çocuklara olan sevgisini ve inancını anlatmak istediğini belirten Sezer, şöyle dedi:

"Çocukluğunuzu en iyi biçimde yaşayabilmeniz için gerekli koşulları oluşturmak, sizlere kaygılardan, korkulardan uzak, sağlıklı ve kaliteli yaşam olanaklarını sunabilmek ve beklentilerinize yanıt verebilmek için çaba gösterilmektedir.

Sizler de, yakın gelecekte önemli sorumluluklar üstleneceğinizin bilinciyle, öğrenme ve araştırma isteğinizi yitirmeden, sunulan olanaklardan en iyi biçimde yararlanmalı, sorumluluklarını önemseyen bir anlayışa sahip olmalısınız.

Türkiye Cumhuriyeti'ni siz çocuklarımıza ve gençlerimize emanet eden Yüce Atatük'ün sizlere verdiği değerin bilinciyle, O'nun yolundan ayrılmadan, ülkemize ve Ulusumuza yararlı yurttaşlar olabilmek için çalışmak en önemli görevinizdir. Bu görevin tarihsel sorumluluğunun gereklerini yerine getireceğinize, elde edeceğiniz yeni başarılarla ülkemizin gelişip güçlenmesini sağlayacağınıza inancımız sonsuzdur. Sizleri seviyor ve sizlere güveniyoruz. Ulusunu ve yurdunu seven, özgüveni yüksek, katılımcı ve kendi kararlarını verebilen, her koşul ve ortamda sorumluluklarını yerine getirmeye hazır kuşaklar olarak, çabalarınızla yarınlarımızın daha aydınlık olacağından kuşku duymuyoruz."



(ANKA)