kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
SABAH
  |  Benim şehrim | 22 Nisan 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Fransa'da seçim heyecanı

Yeni Haber
İLİŞKİLİ HABERLER
h
Fransa'da seçim heyecanı
Fransız seçmenler, cumhurbaşkanı seçimlerinin ilk turu için bugün oy vermeye başladı.

Fransa'da ilk turda 12 aday yarışıyor. Seçimlerin ikinci turu, 6 Mayıs'ta, ilk turda en fazla oy olan iki aday arasında yapılacak.

Fransa'da 44 milyon kayıtlı seçmen bulunuyor. Sandıklar yerel saatle 08.00'de (TSİ 09.00) açıldı, küçük yerleşim birimlerinde saat 18.00'e (TSİ 19.00), büyük kentlerdeyse saat 20.00'ye (TSİ 21.00) kadar açık kalacak.İlk seçim sonuçları, saat 20.00'de (TSİ 21.00) açıklanacak.
Anketler, ilk tur için en şanslı adayın Halk Hareketi Birliği (UMP) adayı Nicolas Sarkozy olduğunu gösteriyor.

Anketlere göre, Sosyalist Parti adayı Segolene Royal, ikinci sırada yer alarak 6 Mayıs'ta Sarkozy'nin rakibi olacak. Sarkozy'nin, ikinci turda Royal karşısında üstünlük sağlaması bekleniyor. Anketlere göre, 3. sırada yer alan Fransa Demokrasi Birliği lideri François Bayrou'nun, bir sürpriz yapıp, ikinci tura kalması halinde, hem Sarkozy, hem de Royal'den daha fazla oy alması bekleniyor.

SEÇİM VAATLERİ

Seçim kampanyalarında, Sarkozy, göç ve güvenlik politikasını ön plana çıkartırken, Sosyalist Parti adayı Segolene Royal, 5. Cumhuriyet sisteminde reforma gidilmesini ve sosyal politikaların güçlendirilmesini savundu.Fransa Demokrasi Birliği (UDF) lideri François Bayrou, AB yanlısı politikasıyla seçmenlerin gözüne girmeye çalışırken, radikal sol partiler özellikle küreselleşme aleyhtarı politikalarla seçmenlerini etkilemeye çalıştı.

TÜRKİYE POLİTİKALARI

Cumhurbaşkanı seçimleri öncesi adaylar tarafından yürütülen kampanyalarda, Türkiye'nin AB üyeliğine ilişkin tartışma beklenin aksine yoğun bir biçimde gündeme gelmedi.
En önemli adaylar Sarkozy ve Bayrou, seçim kampanyalarında, Türkiye'ye tam üyelik yerine "imtiyazlı ortaklık" verilmesi görüşlerini yineledi.Sosyalist Parti adayı Segolene Royal ise "Türkiye'nin üyelik sürecinin uzun zaman alacağını" belirterek, "zamanı geldiğinde konuyla ilgili referandum yapılacağını ve bu referandumun sonucuna saygı göstereceğini" kaydetti.Türkiye'nin Avrupa'dan dışlanmasının büyük bir hata olacağını söyleyen Royal, bununla birlikte Türkiye'nin tam üyelik için gerekli kriterleri uzun bir süre daha karşılayamayacağı görüşünü savundu.

Bu arada seçimler öncesi Sosyalist Parti içinde de Türkiye'nin üyeliği konusunda farklı görüşler savunulduğu dikkat çekti.

(AA)