kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Nisan 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Irak'ta petrol tahmin edilenden fazla

Yeni Haber
İngiltere'de yayımlanan günlük ekonomi ve siyaset gazetesi Financial Times, Irak'ta tahmin edilenin iki katı petrol olabileceğini, bu durumun 2003 yılında ABD liderliğinde yapılan askeri müdahaleden bu yana yapılan en kapsamlı bağımsız araştırma sonucu ortaya çıktığını duyurdu.

Irak'ın batı çöllerinden 100 milyar varil daha petrol çıkarılması ihtimalinin ülkeyi dünyanın en büyük petrol ülkelerinden biri haline getirebileceğine dikkat çeken Financial Times gazetesi, bu durumda Irak'ın uluslararası petrol şirketlerinin daha yoğun ilgisine mahzar olabileceğini bildirdi. Gazete bütün bu durumun açıklığa kavuşabilmesi için öncelikle Irak'taki çatışmaların sona erdirilmesi gereğine işaret etti.

Irak'ın batı çöllerinde 100 milyar varil petrol bulunduğunun kanıtlanması halinde ülkenin İran'ı geride bırakarak Suudi Arabistan'ın ardından ikinci büyük petrol ülkesi olacağını kaydeden FT, araştırmacıların ayrıca uluslararası yatırımların ülkeye gelmesi halinde Irak'ın petrol üretiminin gelecek 5 yıl içinde günde 2 milyon varilden 4 milyon varile çıkabileceğini tahmin ettiklerini de bildirdi.

Batıda Sünni bölgesinde petrol çıkarılması ihtimalinin ülkedeki etnik bölünmüşlüğün etkilerinin hiç değilse bir bölümünü ortadan kaldırabileceği ihtimaline de dikkat çeken gazete, Sünniler'in bugüne kadar ana petrol
kaynaklarından uzak kaldıkları için ve bu durumun Sünni bölgesindeki fakirliği körükleyebileceğini düşünerek federalizme itiraz ettiklerini hatırlattı.

(AA)