kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Nisan 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Yaz sıcağı yaklaştı, Bakan Güler'i Çin malı klima korkusu sardı

Olcay AYDİLEK - ANKARA
Standart dışı klimaların sistemi zorlayacak ölçüde elektrik çektiğinden yakınan Bakan Güler, bürokratlarına "çalışma yapın" talimatı verdi. Hilmi Güler, Çin menşeli standart dışı klimalara karşı önlem alınmasını istedi..
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, yaz aylarında klimaların devreye girmesiyle birlikte artacak elektrik talebinin karşılanmasında sıkıntı yaşanabileceği kaygısını dile getirdi. Güler, özellikle standart dışı klimalardan yakındı. Elektrik Üreticileri Derneği (EÜD) Başkanı Karaduman ve bir grup özel sektör elektrik üreticisi, geçen hafta cuma günü önce Bakan Güler'i ardından da Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ) yetkililerini ziyaret etti. Karaduman, 1 Temmuz'da Ege ve Akdeniz'i karanlığa boğan kesintilerin ardından uygulamaya giren elektrikteki, Dengeleme Uzlaştırma Sistemi'ne işaret ederek, bu uygulama uyarınca sisteme elektrik veren özel sektörün, kamudan (TEDAŞ) alacağını tahsil etmekte zorlandığına işaret etti. Görüşmede, elektrik arz-talep dengesi de gündeme geldi. Bakan Güler, yaz aylarında klimaların ve havalandırma sistemlerinin devreye girmesiyle birlikte elektrik tüketiminin ciddi biçimde artacağına işaret ederek, tüketimin günlük bazda zirve yapacağı saatlerde talebin karşılanmasında sıkıntı yaşanabileceği yönündeki kaygısını dile getirdi. Özellikle 'standart dışı' klimaların çalışmaya başladığı andan itibaren sistemi zorlayacak ölçüde elektrik çektiğinden yakınan Güler, bürokratlarına bu tür klimalar konusunda çalışma yapılması talimatını verdi. Güler'in yakınmasına neden olan Çin menşeli 'standart dışı, kalitesiz ve verimsiz' klimalar için Sanayi ve Ticaret Bakanlığı nezdinde girişimde bulunacak. İthal edilecek klimalarda, az sarfiyat yapan, sistemi zorlamayan AB standartlarının aranması istenecek.

TEMMUZ AYI KRİTİK
Yetkililer, temmuz ve ağustos aylarında klimaların elektrik tüketimini ciddi biçimde artıracağına dikkat çekerek, "Bu aylarda saat 11.00-15.00 arasında tüketimin zirve noktasına ulaşması bekleniyor. Bu dönemde özellikle pik saatlerde tüketimin tarihi bir rekorla 29 bin megavata ulaşması mümkün" dedi.
Haberin fotoğrafları