kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Nisan 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
Patrick Marge

"Fransa'dan 12 aday çıktı Türkiye'de aday bile yok"

FURKAN ALP
BNP Paribas Varlık Yönetimi Strateji Başkanı Marge, 1 aydan daha az zaman kalmasına rağmen Cumhurbaşkanlığı seçimleri için henüz bir adayın olmamasını garip buldu..
Fransa'da 22 Nisan 2007 tarihinde yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri için aylar öncesinden 12 adayın seçim yarışına girdiğini söyleyen BNP Paribas Varlık Yönetimi Strateji Başkanı Patrick Marge, Türkiye'de ise hâlâ cumhurbaşkanı için bir adayın belirlenmemesini garipsediğini söyledi. Fransız finans devi BNP Paribas'ın 300 milyar Euro'luk portföyünü yöneten Marge, yabancı yatırımcıların yatırım yaparken politik olayların ötesinde bir yaklaşıma sahip olduğunu belirterek, "Yatırımcı artık çok daha dikkatli. Orta ve uzun vade yatırımları ile ekonomide istikrar arıyor" dedi.

KOBİ'LER GÖZDE OLDU
Yabancı yatırımcının doğru zaman ve doğru ülkede yatırım için fırsat kolladığını ifade eden Marge, "Yatırımcıların portföylerinde artık özel sektör ve KOBİ'ler ağırlıklı olarak yerlerini almaya başladı. Özellikle gelişmekte olan ülkeler arasında hızlı ve sağlıklı büyüme trendine sahip Türkiye önemli bir yer tutuyor" diye konuştu. 2001 yılından sonra Türkiye'de piyasaların inanılmaz bir başarı öyküsüne imza attığını kaydeden Marge, gelinen nokta itibariyle Türkiye'nin daha yolun başında olduğunun altını çizerek, sözlerine şöyle devam etti: "Çin ve Hindistan ile kıyaslanamayacak olsa da Türkiye gelişmekte olan ülkeler arasında büyüme potansiyeli, dinamik ve eğitimli nüfusu ile birçok Avrupa ülkesinden sağlıklı büyüyor. 2001 yılında 2 bin 200 dolar olan kişi başı milli gelir 5 yılda iki kattan fazla artarak 5 bin 500 dolar oldu."

2001 FIRSATINI KAÇIRDIK
2001 Türkiye'sinin yatırım başlangıcı için ideal bir ortam olduğunu dile getiren Marge, birçok yatırımcının Türkiye'nin potansiyelini öngöremeyerek, önemli bir fırsatı kaçırdığını vurguladı. Piyasaların güçlü bir şekilde tırmanışa geçtiğini bildiren Marge, bu iyileşmenin önümüzdeki günlerde de devam edeceğini söyledi. Ara dalgalanmalar olsa bile Türkiye'nin rotasından çıkmayacağına dikkat çeken Marge, piyasaların politik etkilenmeleri kısa sürede atlatabilecek yapıda olduğuna işaret etti. En büyük riskin piyasalarda muhafazakarlığa doğru bir yönelme olacağının altını çizen Marge, "ABD Senatosu'nda ithalata karşı muhafazakar söylemler ortaya çıktı. Aynı durum Fransa cumhurbaşkanlığı seçim kampanyalarında da gözleniyor. Bazı adaylar propaganda için ithalata yüksek vergiler getirilmesiyle ilgili vaadlerde bulunuyor. Biz Türkiye'deki tabloyu daha olumlu görüyoruz" dedi.