kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Nisan 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Karayolları arazisi satışına dava

Yeni Haber
Yapı Yol-Sen, İstanbul Zincirlikuyu'daki Karayolları 17. Bölge Müdürlüğü kullanımında olan arazinin satışını onaylayan Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay'da dava açtı.

Sendikanın dava dilekçesinde, Karayolları 17. Bölge Müdürlüğü'nün kullanımında olan arazinin, daha önce özelleştirme kapsamına alındığı ve özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın oluru ile TEKEL'e devredildiği anımsatıldı.

Arsanın 7 Mart 2007'de yapılan nihai pazarlık görüşmesi sonucunda 800 milyon ABD doları ile en yüksek teklifi veren Zorlu Gayrimenkul Geliştirme ve Yatırım A.Ş'ye satıldığı belirtilen dilekçede, satış işleminin hukuka aykırı olduğu savunuldu.

Dilekçede, Zincirlikuyu'daki arazinin, 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkındaki Kanun'a göre, özelleştirme kapsam ve programına alınamayacağı, ÖYK'nın ancak ''kuruluşları'' özelleştirme kapsam ve programına alabileceği ileri sürüldü.

Karayolları Genel Müdürlüğü ve Maliye Hazinesi özelleştirilmediğine göre, bu kurumların elinde bulunan bir arazinin de imarlı arsaya dönüştürülerek satılamayacağı belirtilen dilekçede, ÖYK'nın, 4046 sayılı Kanunun 1. maddesine göre, Maliye Hazinesi'ne ait bir araziyi özelleştirme kapsamında satamayacağı, ancak TEKEL A.Ş'ye ait bir araziyi aynı maddeye göre özelleştirme kapsamında satabileceği için bu devri gerçekleştirdiği savunuldu.

Dilekçede, söz konusu arsanın TEKEL'e devir işleminin de hukuka aykırı olduğu öne sürülerek, arazinin 1970'lerde ''Boğaz Köprüsü bağlantı yolları ve kavşakları için kamulaştırılmış alanlardan arta kalan yer'' olması nedeniyle arazinin mülkiyeti açısından yapılan satış işleminin geçersiz olduğu belirtildi.

Dilekçede, ''Devletin kamulaştırdığı bir arazi daha sonra kamulaştırma amacına aykırı kullanılamaz. Yani vatandaşın elinden 'yol yapacağım' diye alınan yer, daha sonra rant tesisleri için pazarlanamaz. Yeni devlet kamulaştırma ile arsa spekülasyonu yapamaz'' denildi.

Dilekçede, dava konusu işlemin hukuka aykırı olduğu ileri sürülerek iptali istendi.Arazinin satışı gerekçe gösterilerek, Karayolları 17. Bölge Müdürlüğü'nde çalışan sendikaya üye kamu çalışanlarının oturdukları lojmanları boşaltmalarının da istendiği ifade edilen dilekçede, çalışanların evlerinden çıkarılmalarıyla telafisi güç ve imkansız zararların doğacağı öne sürülerek, dava sonuçlanıncaya kadar işleminin yürütmesinin durdurulması da talep edildi.

(AA)