kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Nisan 2007, Cumartesi
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
Maslak Oto Sanayi'nin, 2 bin ortağını ikna eden zengin olacak
ESEN EVRAN
350 dönümlük Maslak Oto Sanayi arazisi proje geliştiricilerin iştahını kabartıyor. İlk atak Taşyapı İnşaat'tan geldi. Nurol, Doğuş ve Kanadalı bir grup da araziyle ilgili..
İstanbul'un merkezinde arsa bulamayan müteahhitler, Maslak'taki Atatürk Oto Sanayi Sitesi'nin 2 bin ortağının peşine düştü. Maslak'ta iki bölümden oluşan toplam 350 dönüm arazi üzerindeki oto sanayi sitesi, yıllar içinde şehir merkezinde kalınca ve çevredeki tek tük boş arazilerde de metrekaresi 4 bin doları bulan fiyatlarla konut satılınca, en az 3 bin konut yapılabilecek bu alan, yerli ve yabancı yatırımcıların radarına girdi. Oto Sanayi'de proje geliştirmek için ilk ciddi girişim, Maslak'ta 145 dönümlük arazide Mashattan projesini yapan Taşyapı İnşaat oldu. Taşyapı'nın patronu Emrullah Turanlı, 30 kişilik bir ekiple, her biri tapulu olan dükkânların sahiplerine ulaşmaya çalışıyor. Oto Sanayi Sitesi Esnaf Odası Başkanı Mustafa Keskin, "Nurol var, Doğuş var. Kanadalılar var. Herkes buradaki araziyle ilgili. Ama 30 yıllık yerimden ayrılacaksam beni ikna etmeleri lazım" dedi. İstanbul'da proje geliştiriciler, şehir içinde arazi bulamayınca son 3 yılda şehrin dışında uydu kentler yaratma yoluna gitti. Ancak şehrin içindeki niteliksiz konut stoğunu dönüştürmek de müteahhitlerin hep ilgi odağı oldu. Maslak'taki 145 dönümlük arazide Mashattan projesini yapan Taşyapı İnşaat'ın sahibi Emrullah Turanlı, dikkati bu bölgeye çekerken, bu projeye komşu olan sanayi sitesiyle ilgili ilk girişimi başlatan da o oldu.

ÇOK ORTAKLI ARAZİ
Ancak Atatürk Oto Sanayi Sitesi'ndeki mal sahipleriyle anlaşıp bu arazide proje geliştirmek, arazinin çok ortaklı yapısı nedeniyle yıllar alacak bir uğraş. İki bölümden oluşan Oto Sanayi'nin birinci bölümü 76 bin metrekare alan üzerinde ve 348 mal sahibi var. Toplam 300 bin metrekarelik ikinci bölüm ise bin 451 mal sahibi nedeniyle proje geliştiricileri en çok yoracak alan. Çünkü mal sahiplerinin pek çok varisi var ve her birine ulaşıp dükkân satın almak, inşaat süresinin çok üzerinde bir zaman ve çaba gerektiriyor.