kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Nisan 2007, Cumartesi
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
Tuncay Özilhan Yuriy M. Lujkov Türk yatırımını destekleyen kişi olarak tanınıyor Moskova'daki Türk yatırımlarını destekleyen tavrıyla tanınan Moskova Belediye Başkanı Yuriy M. Lujkov, toplantının ardından kitaplarını imzalayarak okuyuculara dağıttı.
'Türkleri dolandıranları buldum, güven oluştu'
Moskova Belediye Başkanı Lujkov, 'Türk yatırımcıları dolandıranları buldum. Güven sağladık. Tek sıkıntı bavul ticareti. Çiller, Ecevit, Koç'a öneri götürdüm, olmadı' dedi..
Moskova Belediye Başkanı Yuriy M. Lujkov, Rusya'daki Türk yatırımcıların ilk geldiklerinde risk aldıklarını, ama zamanla 'ahlaklı, etkin ve kârlı' olduklarınıın görüldüğünü söyleyerek, "Ben de onlar dolandırıcılıkla karşılaştıklarında onlara yardımcı oldum, suçluların bulunmasını sağladım ve güven ortamı sağladık" dedi. Lujkov, Anadolu Grubu İcra Başkanı Tuncay Özilhan'ın evsahipliğinde bir toplantı gerçekleştirerek "100 Yıl Aradan Sonra Rusya'da Kapitalizmin Gelişmesi" ve "Rusya'da Tarım Kapitalizmi" isimli eserlerini tanıttı. Tanıtım toplantısında konuşan Lujkov, Rusya'da hiçbir sermayeye ayrıcalık tanımadıklarını belirtirken, Türk yatırımcıların zamanla Rusya'da en iyi durumda olan yatırımcı gruplarından biri haline geldiklerini kaydetti. Lujkov, 10-15 sene önce Rusya'da yatırım kararı alanların risk aldıklarını vurgulayarak, Türk yatırımcıların yaşadıkları zorlukları şöyle anlattı: "Bazen yatırımcılar dolandırıcılıkla karşılaşabiliyorlar. Örneğin, bir süre önce Alarko'nun 25 milyon dolarlık bir dolandırıcılıkla karşılaştığını duydum. Söz konusu suçluların bulunmasını sağladım, mahkemeye müracat ederek paranın iadesini de sağladık. Bu gibi örneklerle karşılıklı güven ortamı sağladık. Türk şirketleriyle her görüştüğümüzde yeni ortak projeler geliştirebileceğimizi konuşuyoruz."

TOPTANCI MARKETİ
Lujkov, Türkiye ile bir türlü çözülemeyen tek sıkıntının bavul ticareti olduğunu dile getirerek, bavul ticareti sorununu çözmek için önce Tansu Çiller'e, sonra Bülent Ecevit'e, hatta Koç Grubu'na da teklif götürdüklerini, ancak olumlu bir yanıt alamadıklarını kaydetti. "Bu sorun toptancılar marketi ile çözülebilirdi, büyük alanlar gösterdim. Altyapı olanakları tamdı. Gümrük, ofis gibi konularda da destek vermeyi önerdik" diye devam eden Lujkov, şu an ise akıllarında başka bir proje olduğunu söyledi. Anadolu Grubu İcra Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan da, şöyle konuştu: "Lujkov bizlere, Türk yatımcılarına olan inancını ve verdiği desteği belirtmeden geçemem. Gerek yatırım döneminde, gerekse hemen ardından yaşanan kriz döneminde bizlere yol gösterdi ve imkan yarattı."