kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Nisan 2007, Cumartesi
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
'2007 yılında 30 milyar dolar yabancı sermaye bekliyoruz'
Erdoğan, "Bu gidişle inşallah bu yıl 30 milyon dolar doğrudan yabancı sermaye miktarını yakalarız" diyerek Antalya Havalimanı'nı örnek gösterdi ..
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin her alanda yasaklarından, korkularından, öcülerinden, zincirlerinden kurtuldukça ekonomisinin de bu oranda atılım gösterdiğini söyledi. Rekabet Kurumu'nun 10'uncu yılı nedeniyle Bilkent Otel'de düzenlenen sempozyumda bir konuşma yapan Erdoğan, devletin artık tüccarlık yapmadığını, denetleme ve düzenleme ile uğraştığını, rekabet alanının içinde devletin değil özel sektörün olduğunu belirtti. Erdoğan, Antalya Havalimanı'nın önceki gün yapılan ihaleyle 17 yıllığına 3.2 milyar dolara kiralandığını anımsatarak, "Kime? Özel sektöre. Özel sektör orada yarıştı ve bu rekabetin sonucunda Alman- Türk ortaklığı bu yarışı aldı. Doğrudan yatırım noktasında, 3 ayda geldiğimiz rakam 10 milyar doları aşmıştı. Dünkü ilaveyle bu rakam 13-14 milyar dolara ulaştı'' dedi.

'DURURSAK DÜŞERİZ'
Geçen yıl Türkiye'ye gelen doğrudan yabancı sermaye miktarının 20 milyar dolar olduğunu anlatan Erdoğan, "İnanıyorum ki bu yıl da bu gidişle inşallah 30 milyar dolara doğru yaklaşacağız'' diye konuştu. Erdoğan, bu hedeflere kavuşmuş olmakla yetinemeyeceklerini ifade ederek "Durursak düşeriz" diye konuştu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Tekellerin, kartellerin bu ülkeye geçmişte dayattıklarını hepimiz gayet iyi biliyoruz. Onların 70 milyona ödettiği maliyeti gayet iyi biliyoruz'' dedi. Başbakan Erdoğan, T ü r k i y e ' n i n AB'ye katılım sürecinde emin ve kararlı adımlarla ilerlediğini belirterek, demokrasi ve insan hakları konusunda atılan adımların rekabet konusunda da atılacağını söyledi. Erdoğan şöyle devam etti: "Ben büyük şirketim, ben güçlü şirketim, ben ne dersem o olur' demeye hiç kimsenin hakkı yoktur. Bu anlayış hak, hukuk dairesi içinde de bir anlayış değildir. Bunu denetleyemezsek, bunu kontrol edemezsek birileri kırarak, dökerek, mağdur ederek alabildiğince zenginleşir, birileri de fakirleşir. Tekellerin, kartellerin bu ülkeye geçmişte dayattıklarını hepimiz gayet iyi biliyoruz. Bir gecede yüzde 8 bin faizle kimlere neler aktarıldığını, yüzde 5 bin faizle neler aktarıldığını, faaliyet dışı gelirlerle nasıl bütçeler oluşturulduğunu gayet iyi biliyoruz. Bu dönemde bütçelerde faaliyet dışı gelirler yok."