kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Nisan 2007, Cumartesi
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
Mahmud Meşhedani
Karışanın elini keseriz
DIŞ HABERLER
Irak Meclis Başkanı Mahmud Meşhedani, Barzani'nin arkasında olduklarını belirterek şöyle dedi: Barzani'yi kucaklıyorum. Onun tutumu bizim tutumumuzdur. İçişlerimize karışanların elini keseriz..
Irak'ın Meclis Başkanı'ndan Genelkurmay Başkanı Org.Yaşar Büyükanıt'a sert bir yanıt geldi. Irak Meclis binasına dün düzenlenen bombalı saldırının ardından yapılan olağanüstü oturumda konuşan Irak Meclis Başkanı Mahmud Meşhedani, Kuzy Irak Kürt Yönetimi lideri Barzani'ye destek verdiklerini belirterek, şöyle dedi: "Barzani'yi kucaklıyorum. Onun tutumu bizim tutumumuzdur. İçişlerimize karışanların elini keseriz.'' Bu sözleri ile Türkiye'nin Kerkük'e karışması halinde "Diyarbakır'a karışırız'' diyerek kriz yaratan Barzani ile aynı çizgide buluşan Meşhedani bir adım daha ileri giderek, şu tehditte bulundu: "Komşu ya da başka bir ülkeden her kim Irak'ın içişlerine karışmaya kalkarsa, hiçbir müdahaleye izin vermeyeceğiz. Daha önce de olduğu gibi dışarıdan uzanan eli keseriz. Bugün olmasa yarın kesilecektir. Buna komşu ülkeler de dahildir."

KERKUKİ: IRAK'A KARŞI SAVAŞTIR
Irak'ın kuzeyindeki bölgesel Kürt yönetimi Parlamentosu Başkan Yardımcısı Dr. Kemal Kerkuki de Org. Büyükanıt'ın "Siyasi karar olursa Kuzey Irak'a gireriz" şeklindeki açıklamasına tepki gösterdi. Büyükanıt'ın açıklamalarının "Ne Türkiye'ye, ne Irak'a ne de her iki tarafın dostluğuna hizmet ettiğini" söyleyen Kerkuki, Erbil'de yaptığı açıklamada "Federal Kürdistan Bölgesi'ne (FKB) karşı yapılan her saldırı genel olarak Irak'a karşı bir savaştır" diye konuştu. Peyamner Haber Ajansı'na konuşan Kerkuki, "FKB'ye saldırmak kolay bir iş değil ve böyle bir şeyin olması ihtimalinin uzak olduğunu düşünüyorum. Onların açıklamaları iç sorunlarla alakalı. Bizim de onların iç sorunlarıyla herhangi bir ilgimiz yoktur" ifadesini kullandı. Kerkuki, "Onların Kürdistan Bölgesi'nde saldırı düzenlemek için göndermeye çalıştıkları muhafızların gönderilmesinin hiçbir temel dayanağı yoktur. Çünkü onların bahsettiği taraf, bizim tarafımızdan hiçbir şekilde maddi ve askeri bir yardımla desteklenmemektedir" diye konuştu. Org. Yaşar Büyükanıt'ın açıklamalarına tepki gösteren diğer bir kesim ise Parlamento'daki Türkmen gruplar oldu. Türkmen bloku temsilcisi Kerhi Altıparmak, Büyükanıt'ın, "operasyon yapılmalı" açıklamasının Irak'ın içişlerine müdahale anlamına geldiğini belirterek şöyle konuştu: "Diktatör Irak yönetimleri döneminde Türkmen halkı katliamdan geçirilirken, idam edilirken, işkence görürken ve her türlü insanlık dışı uygulamalardan geçerken, Türkiye neredeydi ve neden sahip çıkmadı?"