kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Nisan 2007, Cumartesi
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
Polis, Nokta'da çalışanları duvara dayayarak aradı
Deniz DERİN / İSTANBUL-MERKEZ
Merkezi Bakırköy'de bulunan Nokta dergisi, savcıyla gelen polisler tarafından didik didik arandı. Çalışanların duvara dizilip aranması tepki topladı. Görmüş, aramanın, yayınlanmış ve yayınlanacak olan gizli belgelere el konulması amacı taşıdığını söyledi..
Nokta dergisidün saat 12.00 sıralarında Bakırköy Cumhuriyet Savcısı ile birlikte gelen Mali Şube Müdürlüğü ve Bakırköy İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı polislerce incelemeye alındı. Bakırköy İncirli Caddesi'ndeki merkeze gelen resmi ve sivil yaklaşık 50 polis çalışanları toplantı salonunda topladıktan sonra telefon görüşmelerine, giriş çıkışlara engel oldu. Çalışanların verdiği yemek siparişleri de kabul edilmedi ve çalışanlar duvara dizilip arandı. Çalışanlara terörist muamelesi yapılması tepki gördü. Yarım saat kadar sonra dergi yönetici ve editörleri dışındakiler dışarı çıkarıldı. Polis yanında getirdiği 9 bilgisayara bilgisayarların harddisklerini kopyaladı, server'lara el koydu, odaları aradı.

GÖRMÜŞ'ÜN SÖZLERİ
Savcı ve polise bilgi veren Nokta Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Alper Görmüş, daha sonra yaptığı basın açıklamasında "Baskın zannedildiği gibi andıç veya günlük haberi ile ilgili değil, geçtiğimiz sayıda çıkan 'Asker sivil toplum örgütleri ilişkisi ile ilgili' haberden dolayı yapılmıştır" diye konuştu. Görmüş, şöyle devam etti: "Askeri Savcılık Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı'na müraacat ederek dergideki belge ve bilgisayarlara el konmasını istemiş. Bu talep doğrultusunda savcı ve emniyet güçleri dergideki tüm bilgisayar ve belgelerin kopyasını aldı. Geçen hafta 23'üncü sayıda kapak haberinde Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı'nın 2004'teki belgesini yayımladık. O belgede askeriyenin sivil toplum kuruluşları ile bağlantısı yayımlandı. Yayınladığımız haberde o belgenin ekinde adı geçen sivil toplum kuruluşlarını açıklamadık. Belgeye göre Genelkurmay sivil toplum kuruşları ile işbirliği yapmak istemiş."

DAHA ÖNCE VERMEDİK
Bir hafta önce askeri savcılığın arayarak belgeyi istediğini ancak basın yasasındaki maddelere dayanarak vermediklerini kaydeden Görmüş, "Baskın bu belge ile ilgilidir. Ancak belgeyi bugün baskında vermemize rağmen alınan kararın yayımlanmış veya yayımlanacak gizli belgelere el koyma kararı olduğunu anladık. Bu baskın darbe ve andıç haberi ile ilgili doğrudan bağlantılı değil. Ancak bu kadar geniş kapsamlı olması da düşündürücüdür" diye konuştu.

"SIZDIRMA SORUŞTURMASI"
Öte yandan Genelkurmay Askeri Mahkemesi'nin arama kararının, 5-11 Nisan 2007 tarihli Nokta dergisinde yayımlanan "Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı'na ait belgenin sızdırılması"yla ilgili soruşturma çerçevesinde Askeri Savcılığın talebi üzerinde alındığı belirtildi. Belgenin savcılıkça dergiden istendiği, ancak verilmediği belirtilen mahkeme kararında "rıza ile teslim edilmeyen suç delillerinin aranması ve zaptının zorunlu hale geldiği" yönündeki savcılığın isteminin kabul edildiği kaydedildi.