kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Nisan 2007, Cumartesi
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
ABD Barzani sözüne alınmadı
Evren MESCİ / ANKARA
Orgeneral Büyükanıt'ın "Barzani'ye değil, söyletene bakılmalı" sözlerini ABD Büyükelçiliği yetkilileri basının yorumu olarak değerlendirdi..
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın açıklamaları yabancı basın ve diplomatik misyon temsilciliklerinde de büyük yankı buldu. Büyükanıt'ın, "Barzani'ye değil, söyletene bakılmalı" sözlerini değerlendiren ABD'li yetkililer ise mesajı üzerlerine almadıklarını vurguladı. ABD Büyükelçiliği'nden üst düzey bir yetkili, "Türk basını bu sözlerle ABD'yi kastettiği yönünde spekülasyon yaptı. Acaba öyle mi? Büyükanıt'a sormalı" diyerek hedef şaşırttı.

ERDOĞAN'A UYARI
Yabancı gazeteciler, Büyükanıt'ın "Cumhurbaşkanı sözde değil, özde laik olmalı" yönündeki mesajı Türk basınındaki genel kanının aksine "Erdoğan ve AKP'ye uyarı" olarak yorumladı. Yabancı basında öne çıkan başlık ise Kuzey Irak'a operasyon mesajı oldu. Ankara'daki Batılı diplomatlar ve yabancı basın temsilcilerine arasındaki genel kanı ise "Komutan bir diplomat gibi konuştu" oldu. Büyükanıt'ın konuşmasını "en usta politikacılardan bile daha ustaca konuştu" diye nitelendiren The Economist Türkiye Temsilcisi Amberin Zaman, cumhurbaşkanlığı mesajının her iki tarafa da çekilebilir" olduğunu söyledi. Zaman, "Ben o cümleden bugünkü koşullarda eğer Erdoğan kafasına koyduysa Köşk'e çıkacaktır. Bundan hoşlanmayabiliriz ama engelleyemeyiz mesajı aldım" dedi. Reuters Türkiye Temsilcisi Paul de Bendern ise "Genelkurmay Başkanı bir sonraki cumhurbaşkanının ülkenin laik düzenine sadık olması gerektiğini söyleyerek AKP'ye örtülü uyarıda bulundu" diye yazdı. ABD'li diplomatlar, "Büyükanıt bu toplumun önemli bir parçası. İşaret ettiği noktalar da açık bir tartışma ortamı yaratıyor. Bu da aktif demokrasinin bir parçasıdır" yorumu yaptı.

AB KAYGILI
Büyükanıt'ın, AB müktesebatının kabul edilmesi halinde Türkiye'nin parçalanacağı yönündeki mesajı AB çevrelerinde tepki yarattı. Üst düzey bir Avrupalı kaynak, "Daha önce bazı AB yetkililerine dönük bireysel eleştiriler getiriyordu. Ancak ilk defa AB'ye karşı duruşunu bu kadar net ortaya koydu. Bu zihniyeti anlamıyoruz" dedi. Diplomatlar, Türkiye'nin Kuzey Irak'a girmesine de soğuk baktıklarını vurguladı.