kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Nisan 2007, Cumartesi
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
Merkel'le 'sözde soykırım' kararı için kritik buluşma
Cemil ALBAY / FRANKFURT
Başbakan Tayyip Erdoğan, yarın Almanya Başbakanı ile Ermeni soykırımı iddialarını ve tehciri suç sayma girişimini görüşecek..
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin partner ülke olduğu Hannover Sanayi Fuarı'nın açılışında Almanya Başbakanı Merkel ile bir araya gelecek. Yarın akşam saat 16.15'te başlayacak buluşma öncesi, hava çok gergin. Almanya'nın, AB'den "Irkçılık ve Yabancı Düşmanlığı ile Mücadele Karar Tasarısı"nı çıkarmak için çalışması, buna sözde "Ermeni soykırımı" iddialarının inkârını suç saydırmayı ekletmek, hatta "tehcir" kararının savunulmasını da suç saydırmayı eklemeye çalışması gerginliği tırmandırdı.

GÜL'DEN SERT MESAJ
2 Nisan'da Alman Dışişleri Bakanı Franz Walter Steinmeier ile görüşen ve istediği sonucu alamayan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, 3 Nisan'da Köln'de Türk toplum temsilcileri ile yaptığı görüşmede "hiç olmadığı kadar" sert mesajlar verdi. En başta gazetecilerin içeri alınmayacağının açıklandığı ama, "Siz de girebilirsiniz" diye daha sonra çağrıldığı toplantıda Gül, Almanya'nın Ermeni konusundaki tavrını, "Tarihte acı şeyler oldu. II. Dünya Savaşı'nda da pek çok şey yaşandı. Ama suç ortağı bulunmaya çalışmak isteniyor. 'Başka milletler de var' denmek isteniyor" dedi. Gül, "Çeşitli duyumlar geliyor. Casusluk yapar gibi işler yaptılar. Yapılanlar, saygı duyulacak işler değil. 50 bin vatandaşımızın başına gelenler ortada" şeklinde konuştu.