kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Nisan 2007, Çarşamba
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
Koç: "AKM'yi yıkmıyoruz, yapıyoruz"
Yeni Haber
Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, İstanbul Taksim'deki Atatürk Kültür Merkezi'nin (AKM) yerine 110 bin metrekarelik kullanım alanına sahip yeni bir AKM yapacaklarını belirterek, "AKM'yi yıkmıyornuz, yapıyoruz" dedi.

TBMM İçişleri Komisyonu toplantısına katılan Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, CHP İzmir Milletvekili Hakkı Ülkü'nün sorusu üzerine AKM'nin yıkılmasını değerlendirdi. AKM'nin yapım tarihinin 1949 yılında başladığını, 1969 yılına kadar buradaki çalışmaların devam ettiğini vurgulayan Bakan Atilla Koç, bu tarihte binada büyük bir yangın çıktığını ve binanın kullanılamaz hale geldiğini söyledi.

Bu yangının teröristler tarafından çıkarıldığına ilişkin iddialar bulunduğunu ancak, mahkemenin söz konusu yangının elektrik kontağından çıktığına karar verdiğini ifade eden Bakan Koç, 2 yıl kullanılamayan binanın 1979 yılına kadar ancak tam olarak tamir edilebildiğini kaydetti. AKM'nin 1979 yılından bugüne kadar kültürel etkinliklere ev sahipliği yaptığını anlatan Koç, 1999 yılında Taksim'de cami yapılması tartışmalarına karşın Kültür Bakanı İstemihan Talay'ın AKM'nin tescilini yaptırdığını belirtti.

Atilla Koç, yapılan tüm tamirat çalışmalarına rağmen AKM'nin klima sistemlerinin ve kullanım sistemlerinin istenilen seviyeye çıkarılamadığını belirterek, 100 milyonlarca liranın binanın ısıtma ve soğutma sistemine harcandığını kaydetti. Binanın mimarı yapısı konusundaki tartışmalara girmek istemediğini, mimari olarak birinin çirkin dediği binaya, başkasının güzel diyebileceğini vurgulayan Bakan Koç, "Biz İstanbul'un, Taksim'in şartlarına uygun, AKM'nin yanındaki parkı da içine alacak şekilde, uluslararası büyük bir proje müsabakasıyla 110 bin metrekarelik kullanım alanına sahip yeni bir AKM yapmak istiyoruz" diye konuştu.

CHA