kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Nisan 2007, Çarşamba
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
MGK, Barzani'yi masaya yatırdı
Bülent AYDEMİR / ANKARA
Cumhurbaşkanı Sezer'in son kez katıldığı MGK toplantısına Barzani'nin açıklamaları damgasını vurdu. Yayımlanan bildiride, diplomatik dille gözdağı verildi..
MGK'nın, dün Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in son kez başkanlık ettiği toplantısında, artan terör eylemlerine karşı alınacak önlemler ve Kuzey Irak Bölgesel Kürt yönetimi lideri Mesud Barzani'nin tepki çeken sözleri değerlendirdi. Toplantı sonrasında yayımlanan bildiride, iki gün önce Irak'a verilen notaya işaret edildi ve "bundan sonra takip edilecek siyasi, ekonomik ve diğer yaklaşımlar" ifadesi kullanıldı. Diplomatik kaynaklar, bildiride kullanılan "diğer yaklaşımlar" ifadesinin örtülü olarak "sınır ötesi operasyon" imasını içerdiğini vurguladı. Ancak diplomatik bir üslupla kaleme alınan bildiride ne Barzani ne de "askeri önlem" ifadeleri geçti.

4 SAAT SÜRDÜ
Çankaya Köşkü'nde dün toplanan MGK yaklaşık 4 saat sürdü. Barzani'nin "Türkiye Kerkük'e karışırsa, biz de Diyarbakır'a karışırız" sözlerinin damgasını vurduğu toplantıda, kamuoyunda infiale ve tepkiye neden olan bu tür açıklamalarının bir daha yaşanmaması için önlem alınması kararlaştırıldı. Bu konudaki hassasiyet MGK bildirisine de yansıdı. Başbakan Erdoğan, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ile telefon görüşmesinin ayrıntılarını ve Talabani'nin verdiği sözleri aktardı. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül de ABD Dışişleri Bakanı Rice ile görüşmesini Bağdat'a verilen notanın ayrıntıları hakkında bilgi verdi. Toplantıda ayrıca Irak'taki son durum ile Kerkük'te yaşanan gelişmeler, İran ve Kıbrıs konuları da görüşüldü. MGK toplantısının ardından yayımlanan bildiride, güvenlik güçlerinin operasyonlarının kararlılıkla devam edeceği kaydedildi. Bildiride Hizbullah terör örgütünün faaliyetleri ve buna karşı alınan önlemlerin de gözden geçirildiği belirtildi.

BİLDİRİDEKİ MESAJLAR
Bildiride şu kritik ifadeler yer aldı: "Irak'taki gelişmeler ve izleyebileceğimiz politikalar değerlendirilmiş ve Irak'ın toprak bütünlüğü ve siyasi birliğinin korunması ile sınırlarının güvence altına alınmasının, Irak'ın uluslararası hükmi şahsiyetinin korumasının önemi vurgulanmıştır. Irak'ın kuzeyinden ülkemize yönelik terör tehdidine karşı Irak tarafının alması gereken önlemlere ilişkin olarak Irak hükümetine verilen nota ve bundan sonra takip edilecek siyasi, ekonomik ve diğer yaklaşımlar üzerinde durulmuştur."