kapat
Üye OlÜye Girişi
  |  Benim şehrim | 9 Nisan 2007, Pazartesi
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
OKAN MÜDERRİSOĞLU
Merkez, faiz indirir mi?
Büyük resim için tıklayın
Merkez Bankası, genel seçim sürecinde zorlu bir sınava hazırlanıyor. Ekonomik büyümenin yavaşlama eğilimi ile oy sandığının aynı döneme denk gelmesi Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ve ekibinin omzundaki yükü artırıyor. Geçtiğimiz hafta 75. genel kurul öncesinde hissedarlarla yemekte buluşan Yılmaz, son günlerde dile getirilen "faiz indirimi" beklentisi ile ilgili mesajlar da verdi. Henüz fiyat istikrarının sağlanmadığını, toplumsal desteğin önemli olduğunu vurgulayan Yılmaz, faizleri aşağı çekme kararının ancak nisan, hatta mayıs ayı enflasyonu görüldükten sonra mümkün olabileceğini hissettirdi. Genel kurul konuşmasında, siyasi risk faktörlerine değinmeyen Yılmaz'ın, kısa vadeli faizleri gözden geçirmeden önce, Köşk seçiminin tamamlanmasını beklediği yorumları ağırlık kazandı.

Erdoğan'ın sitemi
Bir süre önce enflasyon raporunu açıklarken "Mevcut veriler ışığında yılın 4. çeyreğine kadar kısa vadeli faizleri düşürme niyetinde olmadığını belirten, kamu toplu sözleşmelerinde hedef enflasyonun aşılmamasını isteyen" Yılmaz, hassas dengede yürüttüğü siyasilerle temaslarının ipuçlarını da bize anlattı. "Başbakan, keskin açıklamalar yapmamanızı istedi mi?" sorumuza, "Bizim görevimiz fiyat istikrarı" yanıtını verdi. "Bu ifadeden Başbakan'ın size sitem ettiği sonucunu çıkarabilir miyiz?" şeklindeki ikinci sorumuz karşısında "Evet" deyip ekledi, "Enflasyon Raporu'nda ne yazıyorsa hükümete iletiyoruz"!

Kim haklı?
Bu aralar, Merkez Bankası'ndan yansıyan enflasyon yorumları ile Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) pozisyonuna da dikkat etmek gerekiyor. Türk Telekom'un, mart ayından geçerli yeni tarifesinin enflasyonda yukarı yönlü baskı yaratacağını savunan Merkez Bankası Başkanı, tahminlerinde yanılınca TÜİK'i adres gösterdi. Yılmaz, "Sepeti biz hazırlamıyoruz" TÜİK'e sorun" derken sanki hesaplarda gri alan varmış havası yarattı. TÜİK Başkanı Ömer Demir ise telefon görüşme ücretlerindeki ayarlamanın fiyatları neden sanıldığı kadar artırmadığını şöyle özetledi: "Sepette, Eylül 2003'ten bu yana Telekom zammı yoktu. TÜİK sadece şehir içi görüşme tarifesini takip ediyordu. Ancak bu kez sabit ücrette, şehiriçi, şehirler ve milletlerarası görüşmelerde, cep telefonu aramalarında dramatik değişiklikler oldu. Haliyle yeni durumu tarifeye yansıttık."