kapat
Üye OlÜye Girişi
  |  Benim şehrim | 9 Nisan 2007, Pazartesi
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Başbakanlık kovalıyor; Tüzmen ekibi taca atıyor
Akaryakıt Kaçakçılığı Koordinasyon Kurulu Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Bakan Tüzmen'i sıkıştırmaya devam ediyor. Bakan Tüzmen işin içinden sıyrılmak için sorunu müsteşarlık bünyesinde kurduğu Kaçakçılıkla Mücadele Komisyonu ile aşmaya gayret ediyor. Ancak kaçakçılığı araştırmak üzere Bakan Tüzmen'in kurduğu komisyonun başkanı Mehmet Şahin ve Remzi Akçin 'Kaçakçılığa yardım' suçlaması ile yargılanıyor . Diğer üyelerden müsteşar vekili Bülent Ertem, kaçakçılığa yardım eden bürokratların yargılanmaması için genelge ve teamüllere aykırı olarak talimat veren kişi . Komisyon üyesi Şevket Ilgaç ise akaryakıt kaçakçılığının en çok yapıldığı Irak milli petrol şirketi (SOMO) ile Irak Ticaret Ataşesi iken ilişkiler yumağında sık sık ismi geçen kişi. Bu komisyon, kaçakçılığı ortadan kaldıracak ben de inanacağım. Hadi canım siz de. Ciğer kediye teslim edilmiş misali.
Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'in Bakan Tüzmen'e Türkiye'ye giren ve ihraç edilen ve tüketilen petrol miktarının ülke bazında tespit edilip, karşılaştırma yapılarak kaçağın tespiti yönündeki talimatlarına Bakan Tüzmen'in 21.11.2006 tarih ve 44802 sayılı cevabi yazısı Başbakanlığı ikna edemediği gibi endişeleri de artırdı.
Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, bu kez 5.12.2006 tarih ve 2603 sayılı yeni bir yazı yazarak, Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından şunları istedi: "Ham petrol, benzin, motorin, LPG, gaz yağı, fuel-oil ve benzeri önemli petrol ve petrol ürünlerinin belirlenmesi, her bir ülkeden her ay için ayrı ayrı olmak üzere Türkiye'nin petrol ürünlerinin ithalat miktarlarının global rakamlar olmak üzere belirlenmesi ve sözü edilen ülkelerden ayrı ayrı ivedi teyit istenmesi,
Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından her ay, söz konusu teyitlerin düzenli yapılması, gelen bilgilerin her bir ülke için ayrı ayrı karşılaştırılması, farklılık olduğu takdirde sebeplerinin araştırılması ve sonuçlarına göre gereğinin yapılması,
Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından çalışmaların EPDK ile ilişkilendirilmeden ivedi olarak tamamlanması ve gelişmeler ile sonuçlarından düzenli olarak Başbakanlığa bilgi verilmesi."
Kaçakçılığı önlemekle görevli bulunan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen bakalım bu yazı üzerine ne cevap verecek?
Anladığım kadarı ile Başbakan Erdoğan ve Koordinasyon Başkanı Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener işi sıkı tutuyor. Ancak kendileri kaçakçılığa yardım suçu işlediği için yargılanmakta olanlar ile bunların yargılanmalarını engellemeye çalışan müsteşar vekili Bülent Ertem'in içinde yer aldığı komisyonun bu işi çözeceğine inanmak saflık olur. Yüzer gezen bakanımız Tüzmen, bu işi çözmede samimi ise bu komisyon yerine TBMM Akaryakıt Kaçakçılığı komisyonu için Gümrük Müsteşarlığı bünyesinde kurulu bulunan ve 27 denetim elemanından oluşan komisyona bu iş havale eder ise sonuç alınır.