kapat
15.03.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 ANKETLER
 SABAH
 FOTOMAÇ
 ŞAMDAN
CİNSELLİK
 EMİNE BEDER
 SABAH PAZAR
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HIGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Sigorta ya da kaçış

Bir araştırma Türk'lerin depremi 6 ayda unuttuğunu söylüyor. Maalesef deprem kendini pek unutturmuyor. Tam unutmuşken sarsıyor ve kendini anımsatıyor. Sarsıntının derecesi önemli. Yürekler biraz sarsılıyor ama zihinler pek sarsılmıyor gibi!

Önce toplumun büyük bir kesimi "Zorunlu Deprem Sigortası" olarak adlandırılan uygulamadan şikayetçi oldu. Bir kesim "Aman ne olur olmaz!" deyip sigorta yaptırdı. Bir kesim beklemeyi tercih etti. Son Afyon depremiyle zorunluluğun ne anlama geldiği anlaşılınca sigortalamaya olan ilgi arttı.

SİGORTA NEYİ ÇÖZÜYOR?

Sigorta öncelikle fon olarak bir işlev görüyor. Ama durumu iyi olmayan ve yıkılmaya aday yapıların sigortalanmasının yararı kadar zararı da var!

Nasıl mı? Kendini evinde güvende hisseden ve diğer bir evinde kiracı olan çoğu ev sahibi "Sigortayı yaparım ve yıkılırsa parasını alırım" şeklinde bir düşünceyle hareket ediyor. Evin değerinin çok düşük bir oranına karşılık gelen durum tespit ve güçlendirme çalışmalarına katılmıyor. Örneğin 10 daireli bir evin, sağlamlık durum tespiti yaklaşık 750 milyon TL civarında tutuyor. Güçlendirme ise yaklaşık 5 milyar civarında bir maliyetle gerçekleşiyor. Yani dire başına yaklaşık 600 milyon TL düşüyor. Hadi fazla fazla söyleyelim ve 1 milyar diyelim. Bu parayı ödeyerek şu anda asgari tutarı en az 30 milyar olan bir daireyi kurtarma olasılığı çok yükseliyor.

Bir de kredi ve benzeri olanakların kullanıldığın düşünürsek 3 ila 5 yılda en fazla 1 aylık kirayla evi sağlamlaştırmak olanaklı.

HESAP ORTADA

Bizim halkımız bu hesabı yapamayacak kadar aciz mi? Şüphesiz değil ve çok daha iyisini biliyor.

Ama...

Zihinleri yeterince sarsıp düşünce alışkanlıklarını değiştirmek olanaklı değil.

Popülist siyasi yaklaşım ise doğrudan kendine yararı olmayacak böyle bir girişimi sıkışmadığı sürece elbette başlatmaz. Sigorta firmaları ne yapıyor? Onların sesleri niye çıkmıyor? Yoksa bu hesap onlarında mı hoşuna gidiyor?

Çözüm ise çok açık: Deprem sigortası yaptırılsa bile belli bir süre verilerek binaların sağlamlaştırılması istenmeli. Deprem olmadan biz kendimizi sarssak iyi olacak. Yoksa İstanbul'un kaybedeceğinin fazlasını kat kat fazlasıyla tüm Türkiye ödeyecek. Çok daha fakirleşeceğiz!



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap


Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır