kapat
15.03.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 SABAH
 FOTOMAÇ
 ŞAMDAN
CİNSELLİK
 EMİNE BEDER
 SABAH PAZAR
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HIGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

EVREN'İN RENGİ

Siz hiç Evren'in rengini merak ettiniz mi? Çoğumuz için bu sorunun cevabı çok basittir: Kaldır başını gökyüzüne bak veya atmosferden kaynaklanan renk değişiminin farkındaysan, uzay istasyonlarından gelen resimlere bak, göreceksin ki Evren mavidir.

Ama yanıldığımız bir nokta var. Mavi olarak algıladığımız yer Evren'in Samanyolu galaksisine ait çok küçük bir parçasıdır. Oysa Evren'de Samanyolu gibi daha yüz binlerce galaksi ve bu galaksilerde değişik yaşlarda, dolayısıyla değişik renklerde ışık yayan, milyarlarca yıldız vardır. Eğer tüm bu galaksilerin üstüne çıkıp, Evren'e tepeden(!) bakabilseydik, göreceğimiz renk acaba ne olurdu?

İşte bu sorunun cevabını astronomlar bilimsel olarak tespit etmeye çalışmışlar ve bu yılın Ocak ayında vardıkları sonucu açıklamışlardı. Ancak bu hafta, daha önce yapılan açıklamada hata olduğunu belirterek, Evren'in yeni rengini ilan ettiler. Aşağıda, her iki açıklamanın NewScientist dergisinde yayınlanan haberlerden alınma özetlerini bulacaksınız.

''EVREN'İN RENGİ TURKUAZDIR'' - 10 OCAK 2002

Astronomlar Evren'in gerçek rengini buldular: 'Turkuaz '. Baltimore John Hopkins Üniversitesinden Ivan Baldry ve Karl Glazebrook, dünyadan iki milyar ışık yılı uzaklıktaki alanda bulunan iki yüz bin galaksiden gelen ışıkların karışımını hesaplayarak bu kozmik renge vardılar.

Glazebrook yıldız oluşumlarının Büyük Patlamadan bir-iki milyon yıl sonra en üst düzeye vardığına inanıyor ki, NASA'nın da bulguları bunu destekliyor. O zamanlar, çok sayıdaki genç yıldızlar yüzünden, Evren maviydi, ama şimdi yeşilleşiyor ve önümüzdeki beş milyar yıl içinde, yıldızlar yaşlandıkça kırmızılaşacaktır.

''EVREN TURKUAZ DEĞİL, BEJDİR'' - 7 MART 2002

Ocak ayında Evren'in renginin turkuaz olduğu açıklanmıştı.

Karl Glazebrook şimdi rengin aslında beje daha yakın olduğunu söylüyor: ''Utanç duyuyorum. Hata yapmış olmayı hiç sevmem.''

Hata, Glazebrook'un kozmik spektrumu insanın algılayabileceği renge çeviren programdaki bir 'bug'dan, yani hatadan kaynaklanmış. Program, beyaz nokta referansı olarak aslında açık pembe bir rengi kullanmış. Bu da yeşil renkte büyük bir kaymaya neden olmuş. Sorun giderildiğinde Evren'in renginin açık bej olduğu görülmüş. Glazebrook bu sefer kendinden emin ve ''Artık değişmeyecek.'' diyor. Bu değişimin, Evren'in oluşumu ve yaşı ile ilgili, şimdiye kadarki bilgileri etkilemeyeceği belirtiliyor.

TURKUAZ : RENGİN BİÇİMLENMİŞİ

Değerli bir taş olan Turkuaz'ın, 13.yüzyılda Türkiye'den geldiği sanılarak bu ismi aldığına inanılıyor.

Aslında bu taş, binlerce yıldır en büyük kaynağına sahip olan İran'ın Firuze'sidir. Bu taşın mavisi o kadar çekici ve farklıdır ki, rengine de ismini vermiştir.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap


Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır