kapat
15.03.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 SABAH
 FOTOMAÇ
 ŞAMDAN
CİNSELLİK
 EMİNE BEDER
 SABAH PAZAR
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 
İnternette siyaset

Siyaset tıkanınca, yeni kadrolar, yeni görüşler yapıyı sımsıkı tutan kliklerin arasında kendilerine yer bulamayınca çağdaş teknolojinin en ilginç imkanlarından biri siyasetin yeni alanı olmaya başladı.

Türkiye'nin somut sorunları hakkında düşünen, görüşlerini değişik insanlarla tartışmak isteyenler çeşitli siteler oluşturuyor ve bu alanda alabildiğine tartışıyorlar. Bu tartışmaların bazılarını "ipe sapa gelmez" bulmak mümkün. Hatta üzerinde çok konuşulmuş yazılmış birçok konuyu ilk kez duyanlar bazen çok "geri" ve aşılmış noktalardan tartışıyorlar.

Ancak bu geniş bir tartışma alanıdır, zaman içinde daha da etli olabilecek, farklı görüşlerin birbirleriyle doğrudan karşılaşarak birbirlerini anlama imkanını yaratacaktır.

Güçlü Türkiye Hareketi
İnternet üzerinde siyaset tartışmalarına üç yıl önce başlayan gruplardan biri "Güçlü Türkiye Hareketi" adını taşıyor. 1999 seçimleri sonrasında siyasi çözümün ortaya çıkmadığı, siyasetin bu yapısıyla daha da tıkanacağı tesbitinden yola çıkarak Dr. Melih Bulut ve arkadaşları tarafından bir "sivil tartışma inisiyatifi" başlatıldı. Bu hareket tartışma ve çalışmalarına bir web sitesi oluşturarak devam etti.

"Güçlü Türkiye Hareketi" genel ilkelerini Avrupa Birliği standartları çerçevesinde belirlemiş bir hareket. AB'nin Kopenhag kriterlerine "Anadolu kriterleri" adını veriyorlar. Ancak tartışırken ve görüşleri geliştirirken somut meseleler üzerinde çalışıyorlar.

Grubun ekonomistleri özelleştirme, bankacılık ve bölgesel kalkınma sorunları üzerine projeler hazırlıyor ve bunlar "ilgili" bilinen kim varsa onlara iletiliyor. Aynı zamanda benzer çalışmalar içinde olan diğer sivil inisiyatif grupları ile de ilişkiler kurularak çalışmalara katılmaları sağlanıyor.

Dr. Melih Bulut çalışmalarını ve önümüzdeki döneme ilişkin hedeflerini şu cümleyle özetliyor:

Yeni zihniyet yeni siyaset
"Güçlü Türkiye Projesi olarak ilk günden itibaren sadece eleştirmekle yetinmeyip mutlaka öneri geliştirmeye çalıştık. 2002'de bu önerilerin artık somut, ayrıntılı projeler haline gelmesi gerekiyor. Çünkü Türkiye bir reform sürecine girdi ve hepimiz hem bu süreci hızlandırmak, hem de süratle olgunlaştırmak için elimizden geleni yapmalıyız."

Siyasetin artık çok daha farklı bir tarzda yapılması zamanının geldiğinin kanıtlarından biri "Güçlü Türkiye Hareketi"nin gelişmesi. Binden fazla insan bu hareket içinde, ama şu anda bilgisayarının başında Türkiye'nin gelişmesine katkıda bulunmak için düşünüyor, tartışıyor.

Önümüzdeki dönemin siyaset anlayışını oluşturacak, yeni zihniyetin yaygınlaşmasını, insanların daha etkin bir şekilde bir araya gelmesini sağlayacak "altyapı" şu anda bu hareket ve benzerleri tarafından kuruluyor. Bu çabalar internetten taştığı zaman çok şey kımıldayacaktır.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır