kapat
15.03.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 SABAH
 FOTOMAÇ
 ŞAMDAN
 CİNSELLİK
 EMİNE BEDER
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Devlette Eken psikozu yaşanır

Eken'in böyle bir şey yapacağını sanmıyorum, ama mahkeme karar vermiş. Bunun neticesi ne olacak: Artık kimseye böyle görevler yaptıramazsınız

Yedinci Cumhurbaşkanı Kenan Evren, Susurluk davasında yargılanarak 6 yıl hapis cezasına çarptırılan Korkut Eken, olayını yorumlarken "Artık böyle görevleri kimseye yaptıramazsınız" dedi. Evren, Eken ve İstanbul'da soyguncuları öldürdüğü için tutuklanan koruma olaylarını SABAH'a değerlendirdi. Eken için "6 seneye mahkum oldu, gene de konuşmadı. Devletin sırlarını açıklamadı. Buna babayiğitlik denir" diyen Evren, bundan sonra devlette gizli görevler üstlenen kişilerde "Korkut Eken psikozu" yaşanabileceğini söyledi. Evren şöyle devam etti: "Eken'i uzaktan tanırım. MİT'te de görev yaptı. Çalışkan birisi. Fakat maiyetimde çalışmış değil. Yarbaylıktan ayrılma galiba. Böyle bir şey yapacağını hiç zannetmiyorum, ama mahkeme karar vermiş. Şimdi bunun neticesi ne olacak: Artık kimseye böyle görevler, yaptıramazsınız. Mustafa Muğlalı hadisesi gibi olur. Senelerce Muğlalı psikozu herkesin üzerine yapıştı kaldı. Kimse bir şey yapmadı. Ben de Muğlalı olmayayım, diye."

Evren, diğer askerlerin mahkeme kararına gösterdikleri tepkiden farklı olarak şu değerlendirmeyi yaptı: "Verilen bu cezadan dolayı Eken'e acıdım. Ama mahkeme böyle karar vermiş. Herkesin boyun eğmesi lazım. Gazetelerde okudum, herkes methediyor Eken'i. Sonra madalyalar almış, yaptıklarını devlet için yapmış. Gene büyüklük göstermiş ki, bunlar devlet sırrıdır, söyleyemem demiş."

GÜVENLİKÇİ KORKAR
Evren, Finansbank'ı soyan iki kişiyi öldüren güvenlik görevlisi Engin Bozkurt'un tutuklanması konusuda ise şunları söyledi: "Adamı tutukladılar. Ne oldu? Gene banka soyuldu. Bunu duyan koruma görevlisi silahını kullanmaz. 'Neme lazım, canı cehenneme' der. Bunları düşünmek lazım. 12 Eylül'den evvel polis silahını kullanamazdı. Neden? Kazara birisini öldürürse hemen tutuklanırdı. Teröristlere karşı silahını kullanırsa, o terörist ölürse hemen tutuklanırdı. Bizim 12 Eylül'den sonra çıkardığımız ilk kanundan biri polisin silahını kullanabilmesiydi. O zaman emniyet mensupları rahat görev yaptılar."

MUĞLALI OLAYI NEDİR?
1943'te Van-Özalp'ta hayvan kaçakçılığından yargılanan 40 köylüden 35'i serbest bırakıldı. Ancak 3. Ordu Komutanı Orgeneral Mustafa Muğlalı, köylülerden 33'ünün kurşuna dizilmesi emrini verdi. Olay duyulmasına rağmen işlem yapılmadı. Ancak 1946'da çok partili dönemle birlikte gündeme geldi. Yargılanan Muğlalı, önce ölüm ardından da hafifletici nedenlerle 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Karar Askeri Yargıtay tarafından bozulduysa da, Muğlalı yeni yargılama başlamadan 11 Aralık 1951'de cezaevinde öldü.

Ecevit: Eken olayı yargı sorunudur, karışamam
Korkut Eken'le ilgili tartışmalar sürerken, Başbakan Bülent Ecevit konuyla ilgili olarak "Bu tartışmalara ben, hükümet başkanı olarak karışamam. Bu bir yargı sorunudur" dedi. Ecevit emekli generallerin açıklamaları için "Yargıyla ilgili konularda yargıya müdahale etmeksizin -burada yargıya müdahale söz konusu değildir- herkes görüşünü açıklayabilir" diye konuştu. TBMM Başkanı Ömer İzgi de Eken'in yeniden yargılanabileceğini bildirdi. İzgi, şunları söyledi: "Sayın Korkut Eken'in yapmış oldukları işlerin hepsi üst düzeydeki komutanlar tarafından emirle verilmiş. Bu gelişmelerden sonra yeniden bir yargılama sürecine girilebilir. Belki Susurluk davasında ceza görecek kişiler varsa emir alanlar değil de eğer suçsa o emir verenler olabilir. Özel emir verilmişse suç belki ortadan kalkabilir."

İçişleri Bakanı Rüştü Kazım Yücelen ise komutanların açıklamalarını "Merak ediyorum bunları mahkeme safhasında niye söylemediler" diye yorumladı. Çalışma Bakanı Yaşar Okuyan da şunları söyledi: "O emekli olan paşalardan talimat alarak, mahkemenin suç fiilini tespit edip, mahkum ettiği fiilin talimatını da onlar vermişlerse, bu bir suç itirafıdır. Yargı bunu dikkate alır."

Komutanları savcı inceliyor
Emekli komutanlar Doğan Güreş, Necati Özgen, Adnan Doğu, Teoman Koman, Atilla Kurtaran ve Cumhur Evcil'in açıklamalarıyla ilgili inceleme başlatıldı. Bağcılar Cumhuriyet Başsavcısı Ercan Cengiz, emekli komutanların Korkut Eken'e destek amacıyla Hürriyet Gazetesi'nde yer alan açıklamaların incelendiğini söyledi. Cengiz, "inceleme sonucunda suç unsuruna rastlanması halinde soruşturma aşamasına geçilebilir" kaydetti. Aynı yönde açıklamaların yer aldığı Sabah Gazetesi'nin bulunduğu bölgeden sorumlu olan Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı ise bir işlem yapmadı.

Siyasilerden farklı yorumlar
SP genel baŞkanI Recaİ Kutan: Paşaların şimdi konuşmasını yadırgıyorum. Bu görüşlerin mahkeme kararından önce açıklanmasında fayda vardı.

AKP Grup BaŞkanI Bülent ArInç: Bazı emekli generallerin Eken'e desteği yargıya açıkça müdahale. İadeyi muhakeme talebinin Yargıtay'a ulaştığı gün, Eken'in kahramanlığı yayılmaya ve kamuoyu oluşturulmaya başlandı.

MHP Grup Başkanvekili Mehmet ŞandIr: Emekli generallerin değerlendirmesi ve Eken'e sahip çıkmalarına saygı duyuyorum.

ANAP Grup BaŞkanvekİlİ Nİhat Gökbulut: Emekli paşaların beyanı, gecikmiş beyanattır. Beyanları yargı sürecinde vermiş olsalardı Eken'e karşı görevlerini daha olumlu bir şekilde yapmış olabilirlerdi.

TBMM eskİ Susurluk Komİsyonu üyesİ Fİkrİ SaĞlar: Yargının çete kurduklarına karar vererek mahkum ettiği kişileri koruyan ve kahraman ilan edenler, uyuşturucu ve katliam sanıklarından oluşan bu çetenin her yaptıklarının bilgileri dahilinde olduklarını itiraf edenler, yargı önüne çıkmalı.

Korkut Eken'İn avukatI ArmaĞan Güner: Emekli generallerin açıklamalarını manevi destek olarak kabul ediyoruz. Yargıyla alakası yok. Karar düzeltme talebiyleYargıtay'a başvurduk. Yargıtay'ın, bu tartışmalardan etkilenmeden karar vereceğini düşünüyoruz.

Mehmet ÇETİNGÜLEÇ



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır