kapat
15.03.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 SABAH
 FOTOMAÇ
 ŞAMDAN
 CİNSELLİK
 EMİNE BEDER
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Gazi'de Ortaçağ kafalı profesör

Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü Başkanı Prof. Akkaş'ın talimatıyla ünlü bestecilerin özel eşyaları yakıldı. Boşaltılan mekan sigara odası yapıldı. Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü gibi bir "sanat eğitim yuvası"nda tam bir sanat düşmanlığı yaşandı.

Bölüm Başkanı Prof. Salih Akkaş'ın talimatıyla ünlü alman besteci Prof. Eduard Zuckmayer ile ünlü besteci Adnan Saygun'un eserleri, kitapları ve el yazması nota defterleri yakıldı. Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü'nde bulunan depolar önceki gün sabah saatlerinde Prof. Akkaş'ın talimatıyla boşaltıldı. Bir depoda bulunan bölümün kurucu Zuckmayer ile Saygu'nun eserleri de Gazi Konser Salonu ile Güzel Sanatlar Bölümü'nün arasındaki bulunan bahçedeki söğüt ağacının altında öğrencilerin gözü önünde yakıldı. Olaya müdahale eden öğrenciler kurtarabildikleri eserlerden bazılarını alevler arasından aldılar.

Kurtarılanlar arasında Zuckmayer'in İstiklal Marşı'nın koro için dört sesli düzenlemesi ile Adnan Saygun'un "Sille Türküsü" adlı el yazması de yer alıyor. Yakma işlemi sırasında Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Ayşe Meral Töreyin de bulundu. Tanıklara göre, Töreyin ile Müzik Anabilim Başkanı Prof. Dr. Sadettin Ünal tartıştı. Töreyin, Ünal'a talimat aldığını ve depodaki her şeyin yakılacağını söyledi. Ünal, kurtarılan eserleri odasına koydu.

PROF. AKKAŞ: İŞ KAZASI
Olayı "Bir iş kazası" olarak niteleyen Akkaş ise, temizliğin fakülte dekanının talimatıyla yapıldığını öne sürdü ve hizmetlilerin de bilmeden bu eserleri diğer eşyalarla birlikte yaktığını anlattı. Akkaş olayla ilgili sorulara şu yanıtları verdi:

Zuckmayer'in eserlerinin de aralarında bulunduğu belgelerin yakıldığı iddia ediliyor.

* Bilgim oldu. Şimdi burada bizim depo var. O depoda kırık dökük eşyaların arasında kalmış bazı notalar oldu. Hizmetliler onları dışarı çıkardılar. Dağıttılar kimisi de çöpe falan gitti. Olay bundan ibarettir. Orada ne olduğu, listelerde bulunmuyor. Bizim kitaplarımız tüm evraklarımız kütüphanemiz var anabilim dalı başkanlığımızda.

Orada Zuckmayer'in el yazısı notaları, Adnan Saygun'un notaları, evlilik cüzdanı var.

* Öyle diyorlar ama nerede getirin gösterin. Ben de arıyorum. Bunu şimdi bu şekilde ifade eden, 30 yıldır burayı yönetirken, bunları niye orada tuttular?

O deponun sigara odası olduğunu söylüyorlar doğru mu?

* Hayır, şu anda değil. Orada Zuckmayer'in bir-iki masası var orada.

Zuckmayer müzik açısından önemli midir?

* Hayır, şimdi bunu sohbet amacıyla söylüyorum. Zuckmayer'in bir besteci falan değil. Küçük şarkıları var. Nazi döneminde Almanya'dan kaçmış. Devletimiz ona kucak açtı. Bölüm başkanı yaptı. Sonra piyanosunu okula bırakmadı başkasına hediye etti. Yani işin başka yönleri var. Ama bu yönlere girmek doğru değil. Onu da biliyorum.

Siz tanıştınız mı?

* Ben tanıyamadım. Onun ölümünden sonra geldim buraya.

Piyanoyu kime verdi?

* O zamanki bir öğrencisine verdi.

Öğrenci bayan mıydı?

* Hayır erkek.

Sonuç nedir?

* Yani sonuç olarak bir iş yapılırken bir kaza. Başka bir şey değil. Buna başka bir anlamlar verebilir, bunu büyük bir olay gibi ortaya koyabilirler. Fakat ben söylediğim sözün arkasındayım. İnandığım şeyi söylüyorum, bu bir kaza, iş kazasıdır.

ÜZÜNTÜDEN UYUYAMADIM
Müzik Bölümü Anabilim Dalı Başkanı Prof. Sadettin Ünal ise, şunları söyledi: "Bu olay müzik eğitimi kanalında Cumhuriyet tarihimizin önemli bir sayfası. Üzüntüden gece uyuyamadım. 1970'li yılların sonunda ikinci vatanımda çok mutluyum diye yazdığı bir Zuckmayer büstünü kırdılar zaten. Yani Bethowen büstlerini kırdılar. Biz bunları çok yaşadık. Bu bir insanlık değeri. Benim odamdan şu anda kurtarabildiğim çok cüzi bir bilgi ve belge var. Ben saat 11'de gelebildim. Saat 11'e kadar iş hallolmuş."

EDUARD ZUCKMAYER KİMDİR?
Gazi Üniversitesi bahçesinde eserleri yakılan ünlü Alman besteci Eduard Zuckmayer, 1880'de doğdu. Bonn Üniversitesi'nde felsefe ve sanat tarihi, Köln, Münih, Berlin konservatuarlarında müzikoloji eğitimi gördü. 1936'da Ankara Devlet Konservatuarı'nın kuruluşunu düzenlemek üzere Türkiye'ye çağrıldı. 1938'den ölümüne kadar Gazi Eğitim Enstitüsü'nde müzik bölümü müdürü olarak çalıştı.

Veli ÖZDEMİR



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır