kapat
15.03.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 SABAH
 FOTOMAÇ
 ŞAMDAN
CİNSELLİK
 EMİNE BEDER
 SABAH PAZAR
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Mussolini krizi

Cem'in İtalyan polisine 'Mussolini polisi' yakıştırması, İtalyanlar'ı fena kızdırdı. Büyükelçi Surdo uyardı: Bir daha faşist nitelemesi yapmayın!. Dışişleri Bakanı İsmail Cem, Galatasaray-Roma maçında Türk futbolculara saldırgan davranışlar gösteren İtalyan polisini, "Mussolini dönemi"ndeki faşist polislere benzetince iki ülke arasında diplomasi krizi çıktı.

İtalyan polisinin Türk futbolculara yönelik tavrını "çirkin bir saldırı" olarak değerlendiren Cem, "Bu Roma takım oyuncuları ve İtalyan polisinin ortak ayıbıdır. Olayları seyrederken 2002 Avrupa'sını değil, faşist Mussolini ve Mussolini polislerinin iş yaptığını aklımdan geçiriyorum. Bu polis ancak Mussolini polisi olabilir" dedi. Cem, "İtalyan yetkilileri uyardık ama maalesef korkulan gerçekleşti" diye ekledi.

TÜRKİYE NOTA VERDİ
Türkiye'nin Roma Büyükelçisi Necati Utkan, yaşanan olaylardan dolayı İtalyan Dışişleri Bakanlığı'na nota verdi. Notada Olimpiyat Stadı'nda olan olayların araştırılması istendi. Aynı saatlerde İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Vittorio Surdo, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Uğur Ziyal'la 15 dakika süren bir görüşme yaptı. Olaylarla ilgili olarak basın toplantısı düzenleyen Surdo şunları söyledi: "Sporda büyük baskılar dönüyor. Futbolcular, yöneticiler üzerinde baskılar oluşuyor. Bunun sonucunda da maalesef üzücü olaylar meydana geliyor. Roma'da yaşananlar da bundan ibarettir. Ardından gelen açıklamalar ise üzücüdür. İtalyan polisinin faşist olarak nitelendirilmesi beni son derece üzmüştür. Tekrarlanmamasını temenni ederim. Mussolini benzetmesini sayın müsteşarla görüşeceğim. Bunu bir polemik konusu yapmadan bitirmek istiyorum."

Ortada iki ayrı iddia olduğunu söyleyen Büyükelçi, "Bunlar, İtalyan polisinin nahoş hareketleri ve Galatasaraylı futbolcuların polislere saldırmaları. Rahatım. Çünkü bu konularla ilgili iki ayrı soruşturma var. UEFA ve İtalyan yasası varken, eminim bunlar gerçekleri bir bir ortaya çıkaracaktır" diye konuştu.

UTKAN'DAN AĞIR YANIT
Türkiye'nin Roma Büyükelçisi Necati Utkan ise olayları tüm şiddetiyle yaşamıştı. Büyükelçi, Roma'da başından geçenleri şöyle anlattı: "Olayı saha içinde güvenliği sağlamakla görevli polisler gerçekleştirdi. Saha dışındaki güvenlik görevlileri ile görüştüm. 'Merak etmeyin, bir şey yok' gibi anlamsız açıklamalar yaptılar. Kavgayı televizyondan izleyen Bakanımız İsmail Cem, bana telefon açarak, 'Aman kimseye bir şey olmasın. Çocuklara göz kulak olun' dedi. Hemen soyunma odasına indim. Futbolcularla birlikte ben de otele dönene kadar sabahın birine kadar soyunma odasında kaldım. Daha önce maç hakkında 2 nota vererek futbolcularımızın uçak saatlerini, kalacakları oteli, seyirci faktörünü ve ulaşım güzergahını belirtmiştik. Önlem alınmasını istemiştik. Haklıymışız."

Utkan, Surdo'nun "Ali Sami Yen Stadyumu'nda oynanan geçen maçta Türk seyircisi bizim futbolcularımız alehine İtalyanca tezahüratta bulunuyordu. Ama önceki gün bizim seyircimiz bunu yapmadı" sözlerine ince bir mizahla yanıt verdi: "Demek ki İtalyanlar Türkçe öğrenememiş. Türk seyircisi zekidir, kabiliyet sahibidir. Hemen İtalyanca öğrenir!.."

TEPKİLER

Mesut Yılmaz: Asıl İtalya'nın AB'de yeri yok
La Repubblica gazetesine konuşan Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, İtalya'nın Avrupa'da yeri olmadığını söyledi. Yılmaz, "Bazı İtalyanlar bu görüntülerden sonra Türkiye'nin Avrupa Birliği içinde yeri olmadığını düşünüyor. Siz ne diyeceksiniz?" sorusu üzerine, "Bir İtalyan stadında meydana gelen bu olaylar, İtalya'nın Avrupa içinde yeri olmadığını gösteriyor" yanıtını verdi. Yılmaz, önceki geceki olayın, ikinci kaza olduğunu ifade ederken, Roma teknik direktörünün, Galatasaray kaleci antrenörü Eser'in saçını çekmesi konusunda ise, "Capello gibi deneyimli bir antrenörden böyle bir davranış beklemezdim" diye konuştu.

Ecevit: Geçmiş olsun.

Bahçeli: İtalyanlar Türk futbolundaki bu gelişmeyi, yani hazmetmeyi öğrenmeli. Nota verildi. Olayın UEFA nezdinde belli bir noktaya gelmesi de gerekir.

Ünlü: Bu, ne barışa, ne misafirperverliğe sığar.

Diğer liderler: Hazmedemediler

Zeynep TUĞRUL



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır