kapat
15.03.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 SABAH
 FOTOMAÇ
 ŞAMDAN
CİNSELLİK
 EMİNE BEDER
 SABAH PAZAR
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

'Karşılıklar için 3 yıllık geçiş süresi tanınsın'

İş dünyası kredilerin yeniden yapılandırılması sürecinde Karşılıklar Kararnamesi'nin yumuşatılmasında ısrarlı. Karacan'a göre aksi taktirde yangına benzin dökülecek

Reel sektörün mali sektöre olan borçlarının yeniden yapılandırılması ve bankalara sermaye desteği operasyonu çerçevesinde bir üçüncü adım olarak gözler 'Karşılıklar Kararnamesi'ne çevrildi. Hükümet, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve meslek örgütleri, karşılık kararında yapılacak bir düzenlemenin reel sektörün önünü açacağı fikrinde birleşti. İşte görüşler: SPK eski Başkanı-Yapı Kredi Yönetim Kurulu Üyesi Ali İhsan Karacan: Türkiye 1.5 yıldır krizde. Ancak Ankara krizden çıkış önlemlerini alamıyor, zamanında harekete geçemiyor. Kısa ve orta vadeli önlemler birbirine karıştırılıyor. Önce batan batar, ardından yabancılar gelecek denildi, sonra birleşme ve devralmalarla bu iş çözülür diye düşünüldü. Şimdi de sermaye yeterlilik rasyosu gündemde. Bu olay 1990'larda ABD'de de yaşandı. Kredilerin kapatılmasını hızlandırdı. Normal dönemlerin standartlarını anormal dönemlerde aramaya kalkışırsanız, bunun anlamı yangına benzin dökmek olur. Karşılıklar Kararnamesi'nin de ele alınması gereği var. Bir geçiş dönemi verilmeli. 3 yıllık bir geçiş dönemi ve krizden çıkış stratejisi ile Karşılıklar Kararnamesi'ndeki standartlara ulaşılması düşünülmeli. Şu anda pusulamız yanlış.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu: Türkiye, borçlarını ödeyecekse bu, üretimle, reel sektörün canlı tutulmasıyla mümkün olur. Ancak, öyle düzenlemeler var ki hem bankacılık sektörü hem de reel sektör için eş zamanlı olarak yararlı çözümler getirebiliyor. Karşılık kararı da bunların başında geliyor.

Bankalar Birliği: Ekonomik bir deprem yaşanmıştır. Karşılıklarla ilgili düzenlemelerde öngörülen karşılık ayırma oranı ve periyotlarının mutlaka gözden geçirilerek yüzde 100 karşılık ayırma sürecinin en az iki yıla yayılması sağlanmalıdır.

İSO Başkanı Tanıl Küçük: Reel sektörün en büyük sorunu bu. Kararnale sorunu mutlaka aşılmalı.

Vakıfbank Genel Müdürü Altan Koçer: Karşılıklar Kararnamesi mutlaka değişmeli. İstanbul yaklaşımı ile eş zamanı adım atılırsa yararlı olacaktır.

Bu yangın daha fazla büyümesin
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Koç, büyümeye geçiş için reel sektör kredilerinde yeniden yapılandırma sürecinin hemen başlatılması çağrısında bulundu. "Sanayi üretim verileri, ithalat rakamları ve kredi hacmindeki daralma, ekonomideki küçülmenin sürdüğünü gösteriyor" diyen Koç, "Bu yangını daha fazla büyütmeyelim. Bankacılık reformunun hedefi ekonomiyi mevcut sistemin taşıyabileceği boyutta küçültmek değil, yabancı sermayeyi de cezbederek bankaları ülke ekonomisinin büyümesini taşıyacak boyuta getirmek olmalıdır" diye konuştu.

'Yüzde 17'lik faizle ayakta kalınmaz'
Reel sektörle bankaların uzlaşmasının önünü tıkayan karşılıklar kararnamesine bir tepki de Meclis'ten geldi. Bağımsız İstanbul Milletvekili Rıdvan Budak arka arkaya gelen krizlere KOBİ'ler ve Türk sanayinin dayanmasının mümkün olmadığını söyledi. Budak, "Karşılıklar kararnamesi yeniden düzenlenmeli, finans sektörü ile reel sektör arasındaki anlaşmazlıklar giderilmelidir" şeklinde konuştu.

Fabrikaların kapandığını, insanların işsiz kaldığını vurgulayan Budak, Japonya'nın, Uzakdoğu krizinde sanayisini desteklediğini anımsatarak, "Bizdeyse, su akar Türk bakar misali hükümet seyirci kalmıştır" dedi.

Yüzde 17'lik faizlerle şirketlerin varlıklarını sürdüremeyeceğini kaydeden Budak, "Sanayi bu faizlere mahkum etmek iş yapmayın demektir. Ayak direten ve sorun yaratan, reel sektörü görmezlikten gelen bürokratlar da derhal işten el çektirilmeli" dedi.

Okan MÜDERRİSOĞLU



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır