kapat
07.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Nobel'in tek Türk üyesi

Tıp alanında 150'den fazla buluşu bulunan Prof. Üner Tan, Nobel sahibi bilimcilerin yer aldığı Dünya Yeni Buluşlar Vakfı'na üye olarak kabul edildi ve Vakıf Konseyi'ne seçildi

Yaptığı buluşlarla dünya tıp otoritelerinin yakından tanıdığı bir bilim adamı olan, Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Üner Tan, 14'ü Nobel ödülü kazanmış bilim adamlarının arasında bulunduğu 'Dünya Yeni Buluşlar Vakfı'na üye olurken, Vakıf Konseyi'ne de seçildi.

ÖDÜL ÜSTÜNE ÖDÜL
Birçok alanda araştırmalar yapan ve dünya çapında yeni buluşların sahibi olan bilim adamlarına yaptığı ön incelemeden sonra üyelik öneren 'Dünya Yeni Buluşlar Vakfı" tıp alanında 150'yi aşkın buluşun sahibi olan Tan'ı vakfın 19 üyeden oluşan konseyine seçti. Vakfın merkezi ABD'de.

Prof. Tan, vakfın başkanlığını, kimya alanında Nobel ödülü alan Prof. Jerome Karle'nin yaptığını belirterek, "Bilim iyi bir geleceğin kurulmasında belirleyicidir" dedi.

Yabancı dergilerde 200'e yakın makalesi yayınlanan Prof. Üner Tan; 1985'te Amerika'da Şeref Doktorası, yine Amerika'da 1986'da Einstein Barış ve Bilim madalyası, 1991'de Nobel Barış ve Bilim Madalyası, 1992'de Hayat Boyu Altın Akademi Ödülü, Amerikan Biyografi Enstitüsü Altın Kayıt ödülünü 1998 yılında aldı. Prof. Tan yurt içinde 1975 yılında Eczacıbaşı Tıp Ödülü, 1973'te Tübitak Teşvik Ödülü, Sedat Simavi Vakfı Ödülü ve Türk Tanıtma Vakfı'nda ödüllerini aldı. Nokta Dergisi tarafından 1986'da yılın bilim adamı seçildi.

ÇIĞIR AÇICI BULUŞLAR
Prof. Tan'ın buluşlarından bazıları şöyle: t Testosteronu fazla kadınlarda el becerilerinin kötü, testosteronu fazla erkeklerin el becerilerinin iyi ve zekalarının yüksek olduğu t Büyük nöronların küçük nöronları susturması t Tek nörondaki hafıza mekanizmaları hakkında buluşlar t Depresyon ilaçlarının etki mekanizması ve hareket sistemi üzerinden tedavisi t Şizofrenide çapraz refleksler el becerisi ve zeka arasındaki ilişkisi t Solaklığı sol beynin belirlediği t Yüz genişliğine bakarak zekanın tahmin edilebilmesi...

Ersin RAMOĞLU



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır