kapat
07.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

'Blair House' yerine Ritz'de kalacak

Ecevit beraberindeki heyetle birlikte 14 Ocak akşamüstü Washington'a varacak ve resmi konuk evi "Blair House" yerine Ritz Carlton Otel'e yerleşecek. Derviş de heyette olacak
Başbakan Bülent Ecevit'in ABD'ye Başkan George Bush'un daveti üzerine yapacağı üç günlük ziyaretin ana hatları ortaya çıkmaya başladı. Başbakan'ın ziyaret sırasında görüşmek istediği konuların ekonomik, Başkan Bush'un masaya koyacağı gündemin ise stratejik ağırlıklı olacağı ileri sürülüyor. Dışişleri Bakanı yerine Bakanlık müsteşarının Ecevit'e eşlik edeceği ziyarete çok sayıda diplomat da katılacak.

Ecevit Washington'a 14 Ocak akşam üstü varacak ve resmi konut evi 'Blair House' yerine doğrudan kendisi ve heyet üyeleri için rezarvasyon yapılan Washington Ritz Carlton oteline geçecek. Resmi ziyaretlerde genelde 2 gün için tahsis edilen ABD Resmi konuk evi Blair House'a ancak 15 Ocak günü geçme olanağı verildiği için, Başbakan Ecevit otel değiştirmek istemedi ve tüm ziyaret sırasında Ritz Carlton otelinde kalmayı tercih etti; ancak resmi görüşmelerini Blair House'da yapacak.

ABD BASININA KONUŞACAK
Ecevit, Washington'daki temaslarına Türk Amerikan Dernekleri ve Türk Amerikan Konseyi yetkililerini kabulle başlayacak, ardından Blair House'da sırasıyla IMF Direktörü Horst Köhler, Dünya Bankası Başkanı James Wolfensohn'u kabul edecek. Bu görüşmeler ve yeni stand-by anlaşması üzerinde temaslarda bulunmak üzere Ecevit'in heyetine Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş'in de katılacağı belirtiliyor. Başbakan daha sonra aralarında CNN haber kanalının da bulunduğu Amerikan basın yayın kurumlarındaki programlara katılacak.

Ecevit, 16 Ocak Çarşamba günü Blair House'da ABD Dışişleri Bakanı Colin Powel ve Savunma Bakanı Donald Rumsfeld'i kabul edecek. Bu arada görüşmelere ABD Hazine Bakanı Paul O'Neil'in de katılma olasılığı var. Ecevit öğleden sonra 15.30 sıralarında Beyaz Saray'a giderek Başkan Bush ile görüşecek. Başbakan'ın bu görüşme ardından kaldığı otelde Türk basın mensuplarına Başkan Bush'la Beyaz Saray'da yaptığı temasları içeren bir basın toplantısı düzenleyeceği söyleniyor.

KIBRIS KONUSU MU?
Ecevit, Washington'da Amerikan Ticaret odaları tarafından verilen bir konuşma yaparken Başkent'in ünlü basın kulübü National Press Clup'ta 'Newsmaker' adlı programa katılarak konuşacak ve soruları yanıtlayacak. Ecevit ve beraberindeki heyet daha sonra New York'a geçerek burada 11 Eylül saldırılarında çöken İkiz Kuleler'in bulunduğu bölgeyi ziyaret edip New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg ile biraraya gelecek.

Ecevit'in ziyaretinden beş gün önce de Yunanistan Başbakanı Costas Simitis Başkan Bush'un daveti üzerine Washington'a gidiyor. ABD Başkanı'nın Türk ve Yunan başbakanlarını Washington'a peşpeşe davet etmesi özellikle Kıbrıs konusunda Amerika'nın bazı gelişmeler hazırladığı yolunda değerlendiriliyor.

GÖRÜŞMELERİN İÇERİĞİ
Türkiye para konuşacak, ABD esneklik isteyecek

TÜRKİYE'NİN TALEPLERİ:
ABD Dışişleri Bakanlığı ve Beyaz Saray'dan yapılan açıklamalarda Başkan Bush'un Türk heyeti ile oldukça kabarık bir gündeme ve konulara sahip görüşmeler yapacağı açıklanmıştı. Ankara'dan yapılan açıklamalarda Türk tarafının taleplerinin daha çok ekonomik ve parayla ilgili olduğu ortaya çıktı. Bu konular arasında tekstil kotalarının artırılması, Türkiye'nin Afganistan'ın yeniden yapılandırılması için harcanacak 9 milyar dolarlık projelerden yararlandırılması, geçmişte alınan askeri satış kredilerinden kaynaklanan 5 milyar dolar olduğu söylenen borçlarının silinmesi, IMF ve Dünya Bankası dışında ekonomik yardım yapılması gibi talepler bulunuyor.

ABD'NİN TALEPLERİ:
ABD'nin talepleri ise daha çok stratejik konuları kapsıyor. Buna göre Kıbrıs sorununa bulunan çözümde Denktaş'a baskı yapılması, ticari konularda daha fazla esneklik, Irak konusunda açılması düşünülen yeni kapılar konusunun yeniden gözden geçirilmesi ve Bağdat'la ilişkilerin yumuşatılması yönünde girişimler, Ermenistan'a uygulanan ambargo ve vize kısıtlamasının kaldırılması gibi Türkiye'nin biraz daha esneklik göstermesini istedikleri konuları tartışacaklar.

Savaş SÜZAL



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
PARLAMENTO
DSP   130
MHP   127
ANAP   79
DYP   84
AKP   53
SP   48
BAĞIMSIZ   17
BOŞ   12
TOPLAM   550

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır