kapat
07.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Siyasiler erimeli

Prof. Osman Müftüoğlu'nun teşhisi: Siyasilerin çoğu genç ama kilolu. Büyük bölümünün kolesterol ve hipertansiyonu var... Tansu Hanım sağlığına özen gösteriyor. İyi bir örnek. Ancak onun da son günlerde kilo almaya başladığı gözümden kaçmadı
Dokuzuncu Süleyman Demirel'in yanı sıra birçok siyasetçi, bürokrat ve sanatçının da özel doktoru olan Prof. Osman Müftüoğlu, "Çoğu genç olmasına rağmen siyasetçilerimiz sağlıksız" dedi.

23 yıldır tıp dünyasının içinde olan Prof. Osman Müftüoğlu, siyasetçilerden orta yaşlıların sağlığına, yeni yüzyılda tıptaki gelişmelerden sağlıklı hayat için yapılması gerekenlere kadar birçok konularda sorularımızı yanıtladı.

KENDİLERİNE ZAMAN AYIRSINLAR
- Siyasetçilerimizin sağlık durumunu nasıl?

Dünyanın hiçbir yerinde siyasetçiler sağlıklarına dikkat etmiyor. Kendilerine yeterince zaman ayıramıyorlar. Büyük bölümünde hipertansiyon var, kolesterolleri, ürik asitleri yüksek. En fazla görülenler de yağ yüksekliği, gut, hipertansiyon, kalp ve kilo fazlalığı.

* Bazı siyasetçimiz kilolu. Tavsiyeleriniz neler?

Mutlaka zayıflamaları lazım. Mustafa Taşar, Yaşar Okuyan, Işın Çelebi yakın dostlarım. Düzensiz beslendikleri ve gece yedikleri için kilo alıyorlar. 'Kilo verin' diyorum. Onlara tavsiyem diyabetlerine, kan şekerlerine, kan basınçlarına dikkat etmeleri. Hepsi genç. Egzersiz yapıp, yavaş yavaş erimeye çalışsınlar.

* Sık sık kilo alıp verenler var...

Çok yoğun kilo alıp vermeler süratle olduğu zaman ani ölümler yüzde 70 fazla oluyor. Yoğun kilo alıp vermeler iyi değil. Kilonuz bitmese de böyle yaparak kalbinizi bitirirsiniz.

* Tansu Hanım'ın kilosu nasıl?

Kilo almaya başladı. Beslenmesine dikkat ederdi ama son zamanlarda bu dikkati kaçırdığını görüyoruz. Sanıyorum kendisi de kilo fazlalığının farkında. Tansu Hanım sağlığına özen gösterme konusunda iyi bir örnek. Yakında fazla kilolarından da kurtulacaktır.

* Siz kendinize nasıl bakıyorsunuz?

Çok düzenli egzersiz yapıyorum. Sigara kullanmıyorum. Kırmızı şarap içiyorum. Kafeinli, gazlı içecekler tüketmiyorum. Bitkisel çay, su içiyorum. Kızartma, kırmızı et yemiyorum, sebze ve meyve tüketiyorum. Akdeniz mutfağını tercih ediyorum.

* İnsan ömrü uzuyor mu?

2000'li yılların başında ortalama 50 yıl olan insan ömrü, 2000 tamamlandığında 70'in üzerine çıktı. 90'lı yaşlara kadar götüren ülkeler de var. Biliyoruz ki, iyi değerlendirirsek insan ömrü ortalama 100-200 yıl. Araştırmalar bunu kanıtlıyor.

80 YAŞINDA CİNSEL HAYAT
* Yaşlılıkta cinsel hayat nasıl olacak?

Yakın zamana kadar 60'ını geçmiş insanların hiçbir cinsel hayatlarının kalmadığı düşünülüyordu. Oysa bugün çok iyi biliyoruz ki, olayın temelinde yatan, yaşlıların cinsel güç ve deneyimlerinde bilgilendirilmemeleri, yaşlılıktaki cinselliği tanımamaları ve farkında olmamaları sorunudur. Aynı şekilde hekimlerin de yaşlı insanlardaki cinsel hayata ilişkin deneyime, bilgiye sahip olmamaları bu sorunun temel nedenlerinden biridir.

* Kaç yaşına kadar sağlıklı bir cinsel hayat sürdürülebilir?

Araştırmalar göstermiştir ki, 70 hatta 80 yaşında bile insanların cinsel yaşamları şu veya bu şekilde devam etmektedir. Üretkenlik şu veya bu şekilde devam edebilmektedir. Önemli olan cinsel yaşamın sıklığı, biçimi ve yoğunluğu üzerinde yaşlıların psikolojik ve bedensel olarak hazırlanmalarıdır. Bir de yaşlılıkta cinsel yaşamın iyi sürülmesiyle ilgili tedbirlerin gençlikte ve orta yaşlılıkta alınmasıdır.

İŞİ İŞYERİNDE BIRAKIN..
Cinsel gücünüzü ileri yaşlara kadar korumak istiyorsanız, Prof. Müftüoğlu'na kulak verin:

* Sigaraya hiç başlamamalı ya da erken yaşta bırakmalısınız...

* Alkolü ya hiç kullanmamalı ya da en aza indirmelisiniz...

* Düzenli egzersizleri yapmayı ihmal etmemelisiniz...

* Mümkün olduğu kadar az yağ tüketmeli, yeterli ve dengeli beslenmelisiniz...

* Fazla kilo, yağ ihtiva etmeyen ince bir bedene sahip olmalısınız...

* Cinsel performans üzerinde etkili olan ilaçlardan uzak durmalısınız...

* Düzenli uyumalısınız...

* İşi işte bırakmalı ve eğlenmeye, yaşamdan zevk almaya dikkat etmelisiniz...

Sezen Aksu çok iyi bir hasta
Prof. Müftüoğlu: Ortak gazeteci dostlarımız Sezen Aksu'ya bakmam konusunda ısrar ettiler. Davetlerine rağmen bir ay boyunca gidemedim. Sonra bir gün Sezen Aksu kendisi beni aradı. Telefonda, 'İyileşmeye başladım bile' dedi. İlk 1.5 ay ben gittim, sonra aksatmadan kendisi Ankara'ya geldi. Kontrolsüz kortizon kullanımına bağlı hipertansiyon, aşırı kilo, aşırı kan-yağ yüksekliği, böbrek üstü çalışmamasına bağlı yoğun halsizlik tablosu içindeydi. Çok dikkatli kür uyguladık. Sezen çok iyi bir hasta. Tedavi süresince 25 kilo zayıfladı. Sezen Aksu tanımaktan son derece mutlu olduğum bir insan. Çok iyi bir dost, öğretici bir insan. Birbirimizden çok şey öğrendik. Bana yaşamla ilgili çok büyük keyifler öğretti.

Demirel'in sağlığı Ecevit'i endişelendirdi
Müftüoğlu: Ecevit odaya girdiğinde Demirel'i muayene ediyordum. Ecevit telaşlandı: Bir şey yok değil mi?

Prf. Osman MüftüoĞlu, Demirel ve Ecevit'le ilgili bir anısını şöyle anlatıyor: 1998'in yaz ayları... O sabah Demirel'e belli bir efor sonrasında kan basıncı ve kalp hızını ölçmeye yönelik test yapacaktık. Erkenden çağırmıştı. Sabah MGK toplantısı varmış, benim haberim yoktu. Rezidans'tan, çalışma odasına kadar mesafeyi yürüdü. Odasında ayakta ve istirahat halinde değerleri alıyorduk. Bu sırada yaveri, "Sayın Başbakan" dedi ve Ecevit içeri girdi. Saatinden erken gelmiş. Ben toparlanma ihtiyacı duydum. Süleyman Demirel, "İşine devam et" dedi.

Sayın Başbakan, "Efendim, özür dilerim" dedi. Ben çıkarken, son derece telaşlı bir yüz ifadesiyle ve korkuyla bana, "Bir şeyi yok değil mi?" diye sordu. Demirel, "Bir şey yok, bir şey yok" diyerek, oturmasını işaret etti. Başbakan'ın telaşı onu çok mutlu etmişti. Hayatları boyunca çekişen iki devlet adamının sağlık konusundaki duyarlılıkları beni çok etkilemişti.

YARIN: Prof. Müftüoğlu'ndan altın öneriler
* Orta yaş grubunu tehdit eden hastalıklar neler?

* Erkekler nasıl değişti?

* Stresten uzak kalmanın yolları neler?

* Sağlıklı beslenme nasıl olmalı?

* Bellek kaybı nasıl önlenir?



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
PARLAMENTO
DSP   130
MHP   127
ANAP   79
DYP   84
AKP   53
SP   48
BAĞIMSIZ   17
BOŞ   12
TOPLAM   550

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır