kapat
07.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Ilıcak için yargı zamanı

FP'nin kapatılmasına neden olduğu için dokunulmazlığı kaldırılan Ilıcak hakkında 12 davadan 72 yıla kadar hapis cezası isteniyor
Bugüne kadar hangi dalı tuttuysa kurutan, son olarak da Fazilet Partisi'nde türban krizi yaratan Merve Kavakçı'ya hamilik yaparak partinin kapatılmasına yol açan Nazlı Ilıcak, milletvekilliği düşünce donulmazlık zırhını da yitirdi.

Milletvekilliği sırasında fevri çıkışları ve sivri demeçleriyle dikkat çeken Ilıcak hakkında, yargı yolu açılması için dokunulmazlığının kaldırılması istemiyle Meclis'te 12 ayrı fezleke bulunuyordu. Önceki gün FP'nin kapatılmasına neden olduğu gerekçesiyle milletvekilliği de bitirilen Ilıcak'a 72 yıl hapis isteniyor. Ilıcak, 11'i hükümeti, 1'i de TSK'yı hedef alan söz ve eylemleri nedeniyle TCK'nın "Anayasa kuruluşlarını ve kamu şahsiyetlerini tahkir kanunlarına ve TBMM kararlarına sövme" başlıklı 159'uncu maddesinden yargılanacak.

TUTTUĞU DAL KURUDU
Ilıcak'ın "Milli Görüş" çizgisinde imaj değişikliği misyonu, Merve Kavakçı olayında izlediği tutumla tam tersine döndü. FP'nin Meclis'e taşıdığı iki kadından Merve Kavakçı siyasal İslam'ı simgeleyen türbanıyla, Ilıcak da ona verdiği destekle partinin sonunu hazırladı. Ilıcak'ın karıştığı önemli olaylar da hep benzer şekilde sonuçlandı:

* Ilıcak bugüne kadar kimi desteklediyse sonu hüsranla bitti. 12 Eylül sonrası Mehmet Yazar'ın Odalar Birliği Başkanlığı'nı bırakıp politikaya atılmasında etkili olan Ilıcak, Yazar'ı "geleceğin lideri" ilan etti. Ancak 14 Mayıs 1985'de yapılan kongrede Yazar seçimi kaybetti.

* Özal'ın başbakanlığı döneminde bir yazısında "Pavlov'un köpekleri" diye hakaret ettiği ANAP milletvekilleri peşpeşe açtıkları davaları kazanınca, eşinin sahibi olduğu Tercüman gazetesi büyük tazminatlar ödemek zorunda kaldı. Ilıcak, zaten sıkıntı içinde olan gazetenin batma sürecini hızlandırdı.

* Ilıcak, Süleyman Demirel'in Köşk'e çıkması ile boşalan DYP genel başkanlığı için de Tansu Çiller'e yanaştı. Çiller'in yardımıyla İstanbul'da oğlu Mehmet Ali Ilıcak'a "Alem" gece kulübünü açtırdı. Gazetelerde Ilıcak'ın bir elinde viski bir elinde tef fotoğrafları yayınlandı.

* Oğlu Ilıcak, 1994'de Akşam gazetesini çıkarttı ve promosyon olarak vaadettiği TV'leri dağıtamayınca Amerika'ya kaçtı. Bu sırada el değiştiren Akşam'daki işine son verilen Ilıcak, Çiller'den uzaklaşıp ANAP lideri Mesut Yılmaz'la yakınlaştı. Ancak Refahyol iktidarı kurulunca yine Çiller'in yanına geçti.

* Refahyol hükümetinin yıkılmasıyla Refah'a ve Erbakan'a yakınlaşan, bu yakınlık sayesinde Yeni Şafak gazetesinde yazı yazmaya başlayan Ilıcak, RP'nin kapatılmasından sonra FP'de yerini alıp İstanbul milletvekili seçildi.

* FP'nin türbanlı milletvekili Merve Kavakçı'nın hamiliğini üstlenen Ilıcak, Kavakçı'yı türbanla Meclis Genel Kurulu'na sokarak krize yol açtı, aynı nedenle FP'nin kapanmasına zemin hazırladı. Önceki gün FP'nin kapatılmasının gerekçeli kararının Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla milletvekilliği sona eren Ilıcak'ın köşe yazılarını sürdürdüğü Yeni Şafak gazetesi de Albayraklar ve Örümcek Ağı operasyonları nedeniyle sıkıntılı günler yaşıyor.

5 yıl süreyle siyasetten yasaklı
Anayasa Mahkemesi, 22 Haziran 2001'de, "laik cumhuriyet ilkesine aykırı eylemleri nedeniyle" FP'nin kapatılmasına oy çokluğu ile karar verdi. Beyan ve eylemleriyle partinin kapatılmasına neden olan Nazlı Ilıcak ve Bekir Sobacı'nın milletvekilliklerinin gerekçeli kararın Resmi Gazete'de yayımıyla sona ermesine karar veren Mahkeme, Merve Kavakçı, Nazlı Ilıcak, Bekir Sobacı, Ramazan Yenidede ve Mehmet Sılay'ı gerekçeli kararın yayımıyla 5 yıl siyasetten yasakladı. Gerekçeli karar, önceki gün yürürlüğe girdi.

Şebnem HOŞGÖR



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
PARLAMENTO
DSP   130
MHP   127
ANAP   79
DYP   84
AKP   53
SP   48
BAĞIMSIZ   17
BOŞ   12
TOPLAM   550

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır