kapat
07.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Eşekle gelen şöhret!

Eşekli Kütüphaneci olarak tanınan Mustafa Güzelgöz'ün hayat hikayesi filme çekilecek. Ünlü romancı Fakir Bayburt'un bile romanını yazdığı "Eşekli Kütüphaneci"nin yaşamını filme aktarmak isteyenler arasında yapımcı Memduh Ün de var

Mustafa Güzelgöz doğma büğüme Ürgüplü... 1921 yılında doğmuş.Ürgüp'ün Tahsinağa Kütüphanesi'nin memuru da işten ayrılınca Mustafa Bey'e bu iş veriliyor.

Mustafa Bey, Ürgüp Tahsinağa Kütüphanesi'nin başına geçer geçmez önce, kütüphaneyi büyütüyor ve iki memurla kolları sıvıyor.

Yıl 1952. Mustafa Bey, İstanbul ve Ankara'da tanıdığı tüm Ürgüplüler'e mektup yazıyor. Bir-iki hafta sonra paketler gelmeye başlıyor. Kitap sayısını bir anda binlere çıkartıyor. Ancak kütüphaneye bir türlü kimse gelmiyor. Aklına, köylerin halkevlerini kütüphaneye çevirmek geliyor. Karain'de ilk köy kitaplığını kuruyor... Aklına cin gibi bir fikir geliyor: Civar köylere eşekle kitap götürmek.

"Eşeklerin taşıyabileceği tarzda kitaplıklar yaptırdım marangoza. 'Ahali size kitap getireceğiz' diye başladık bağırmaya. Daha sesli bağırınca çocuklar gelmeye başladı. Yaşlılara din ve tarih, çocuklara roman dağıtmaya başladık."

Eşekli Kütüphane, yurtiçinde ve yurtdışında büyük ilgi gördü. Ardı ardına röportajlar yapılmaya başlandı. Amerikalı ve İngiliz kütüphaneciler geldi. Mustafa Bey adınları bir türlü kütüphaneye çekemediğini görünce aklına başka cin gibi bir fikir geliyor. Kitaplığa dikiş makinesi almak! Dikiş makinesi gelince kadınlar da kütüphaneye gelmeye başlıyor.

Böyle köy köy dolaşırken, köylülerin üzümlerini değerlendiremediğini görüyor. Çökek köyünde Tarım Satış Kooperatifi kuruyor. Arkasından da 2 bin tonluk şarap fabrikası.

Üzüm derken elma, patates, soğan için de köylülerin ricasıyla tarım satış kooperatifleri kuruyor. Bu işlerden anladığı için de yine köylülerin isteğiyle kooperatiflerin başkanı oluyor.

Tüm bunlar son sürat giderken bir gün Ürgüp'e bir müfettiş geliyor. Mustafa Güzelgöz hakkında soruşturma açılıyor. Kurduğu Tarım Satış kooperatifleriyle ilgilenirken "işini ihmal ettiği gerekçesiyle..." Yıl 1972. Soruşturma Mustafa Bey'in çok ağrına gidiyor. Emekli olmaya karar veriyor. Ürgüp'te onuruna büyük bir jübile yapılıyor. Jübileyi duyan ve Mustafa Bey'i seven herkes geliyor. Valiler, profesörler, bakanlık temsilcileri...

Mustafa Bey, emekli olurken 12 kütüphane ve toplam 85 bin cilt kitap bırakıyor geride.

MUTLU TÖNBEKİCİ



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır