kapat
07.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Arjantin'de 'sosyal' devalüasyon!

Temsilciler Meclisi, devalüasyonu da içeren acil ekonomi planını onayladı ama halk faturalarını dolar-peso eşitliğine göre ödemeye devam edecek
Arjantin'de Temsilciler Meclisi, Devlet Başkanı Eduardo Duhalde'ye ekonomiyi düzeltmesi için geniş yetkiler tanıyan acil ekonomi planını onayladı. Planın, Senato'dan geçmesine kesin gözüyle bakılıyor. Duhalde'ye yüzde 40'a varan devalüasyon hakkı, bankacılık reformu, fiyatların kontrolü, yerli sanayiyi koruyucu yetkiler tanınıyor. Ancak Ekonomi Bakanı Jorge Remes Lenicov, devalüasyonun çaresine inanmadığını söyledi. İşte acil plan:

* Arjantin sabit döviz kuru ve kontrolsüz serbest pazar ekonomisini terkedecek.

* Yeni peso-dolar kuru belirtilmese de, hükümet yetkililerine göre, mali ve şirketlerin işlemlerinde 1 dolar=1.40 peso sabit kuru uygulanacak.

* Halk ise dövizi bu kurdan daha yükseğine serbest piyasadan temin edecek.

* Banka hesaplarında kısmi dondurma uzatılacak. Vatandaşın döviz cinsinden tasarruf mevduatları geçici rezerv yedeği olarak kullanılacak.

* Ekonomik, mali ve kambiyo politikalarında ülke çapında acil durum ilan edilip, sürdürülebilir ekonomik büyümenin şartları yaratılacak. 141 milyar dolarlık borçların yeniden müzakeresine girişilecek.

* Devalüasyonun acısı bütün sektörlere paylaştırılacak.

* Duhalde, borçlu aileleri korumak için 100 bin dolara kadar olan kredi borçlarının dolar-peso denkliği üzerinden pesoya çevrilmesini istiyor.

* Duhalde, halkın elektrik, su ve gaz faturalarını ödeyebilmesi için halen dolar cinsinden olan bu borçların da peso-dolar denkliği kurundan pesoya çevrilmesinden yana.

* İşçi çıkarmaların 180 gün süreyle dondurulması ve bu sürede eleman çıkartan şirketlere iki katı tazminat cezası verilmesi öngörülüyor.

* Devalüasyonla dolar bazında kayba uğrayacak bankaların zararı döviz cinsinden bono ve tahville karşılanacak.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır