kapat
07.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Futbolda skandal

Futbol Federasyonu eski yöneticilerinden Nihat Saydan'ın federasyon ve kulüplerin parasını Toprakbank'a kaydırma karşılığında bankadan 650 bin dolar teşvik primi aldığı ortaya çıktı
Son yıllarda müthiş bir endüstri haline gelen, her sezon yüzmilyonlarca doların döndüğü futbola banka skandalı karıştı. Türkiye Futbol Federasyonu'nun Mali İşlerden Sorumlu Yönetim Kurulu eski Üyesi Nihat Saydan'ın, kulüplerin milyonlarca dolarlık mevduatını yönlendirme karşılığı Toprakbank'tan 650 bin dolar prim (jestiyon) aldığı belirlendi. Bazı kamu kurumlarının yüklü mevduat karşılığı bankalardan araba aldığı bilinen bir gerçek. Ancak kamu adına çalışan bir kişinin, kamu mevduatının bir bankaya yatırılması karşılığı yüklü miktarda para alması Türkiye'de ilk kez ortaya çıkan bir gerçek.

Futbolda bankacılık primi skandalı, Toprakbank murakıplarının geçen yılın ilk yarısında ele geçirdiği belgelerle ortaya çıktı. Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu eski üyesi Nihat Saydan'ın 23 Haziran 1999'da sahte isimle Toprakbank'tan 200 bin dolar aldığı belirlendi ve savcılığa suç duyurusu yapıldı.

ÖNCE "BAĞIŞ ALDIM" DEDİ
Saydan 12 Nisan'da Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı'na verdiği ifadede "İyi iş ilişkisi içinde olduğu banka sahip ve yöneticilerinden bağış olarak 100 bin dolar alıp Futbol Federasyonu'na verdiğini ve bu paraların bir kısmıyla Federasyon'un Riva Tesisleri'ne bazı harcamalar yaptığını" söyledi. Saydan ayrıca, aldığı bağışlar karşılığında bankaya gerekli belge ve makbuzları verdiğini ileri sürerek "bu paralardan kendi menfaatine tek kuruş kullanmadığını, parayı Federasyon'la ilgili faaliyetlerde harcadığını" iddia etti.

SORUŞTURMA DERİNLEŞTİRİLDİ
Ancak, BDDK olayın peşini bırakmadı. Banka kayıtları yeniden elden geçirildi ve Saydan'ın Toprakbank'tan 200 bin dolar değil, 650 bin dolar ve 15 milyar TL aldığı belirlendi. Bu bulgular, bankalar yeminli murakıpları Hüseyin Al ve Alper Karaçoban'ın BDDK Başkanlığı'na yazdığı M-9-1143 sayılı raporda şöyle kaleme alındı:

* Suç tarihi olan 23 Haziran 1999'da Toprakbank Fındıklı Şubesi müdürü S. Nilgün Topçubaşı ile Nihat Saydan'ın işbirliği yaparak banka kaynaklarından 200 bin ABD dolarını zimmetlerine geçirdikleri tespit edilmiştir.

* Sanık Topçubaşı tarafından, bankadan karşılanan 200 bin ABD doların, Kemal Arı isimli şahsa ödenmiş gibi gösteren bir ödeme fişi hazırlanmıştır. Sanıklar böylece Kemal Arı tarafından Toprakbank Fındıklı Şubesi'nden para çekilmiş izlenimi uyandırarak 200 bin doları zimmetlerine geçirmişlerdir. Olay tarihinde Kemal Arı isimli bir şahıs Fındıklı Şubesi'ne gelmediği gibi, böyle bir şahıs adına açılmış bir hesap da yoktur.

* Federasyon yetkilileri Toprakbank'tan bağış almadıklarını, hiçbir profesyonel çalışanına bağış alma yetkisi vermediklerini, ayrıca bu paranın Riva Tesisleri'ne harcanmadığını belirtmişlerdir.

* Banka Genel Müdürü Veysel Bilen ve Fındıklı Şube Müdürü Topçubaşı, Saydan'a bu paraların teşvik primi olarak verildiğini belirtmişlerdir.

* Ayrıca Saydan'ın aldığı paralar ile ilgili düzenlenen fişlerde Kemal Arı, A. Güleryaz, Lütfü Güler gibi hayali isimler ve imzalar kullandığı, yapılan grafolojik incelemelerde tespit edilmiştir.

Bunun üzerine BDDK 9 Ekim 2001 tarih ve DEG/49-3-8101 tarihli bir yazıyla Şişli Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu. BDDK yazısında şu ifadelere yer verildi:

* Toprakbank eski Genel Müdürü Veysel Bilen'in talimatları doğrultusunda Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Nihat Saydan'a sahte isimler kullanılarak, jestiyon veya teşvik primi adı altında 11 Ocak 1999'da 15 milyar TL, 18 Şubat 1999'da 100 bin ABD doları, 23 Haziran 1999'da 200 bin ABD doları, 16 Eylül 1999'da 350 bin ABD doları nakit olarak ödenmiştir.

* Ödemelere ilişkin muhasebe fişlerinin üzerine Saydan tarafından Kemal Arı, Ahmet Güleryüz ve Lütfü Güler gibi hayali isimler yazılmıştır.

* Veysel Bilen, Nilgün Topçubaşı ve Nihat Saydan hakkında 4389 sayılı Bankalar Yasası'nın 42. maddesinin 1. fıkrası hükmü uyarınca yasal takibe geçilmesini hususunda gereğini arz ederim.

SONUNDA ALDIĞINI İTİRAF ETTİ
Bu yazı üzerine harekete geçen Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı, Nihat Saydan'ın ifadesine yeniden başvurdu. Saydan bu kez büyük ölçüde kabul ederek şunları söyledi:

"Bankacı olarak uzun yıllar çalıştım. Bu işi bıraktıktan sonra Futbol Federasyonu'nda görev aldım ve bazı kulüplerin futbol şubesi sorumlusu olarak çalıştım. Bankacılık ve futbol çevrelerine yakınlığım nedeniyle federasyonun hesaplarının Toprakbank'a yatırılmasını sağladım. Birinci Lig'de bulunan futbol kulüplerinin tamamına yakınını Toprakbank müşterisi yaptım. Havuzdan (naklen yayın havuzunu kastediyor) aldıkları paraları buraya yatırmalarını önerdim. Ön ayak oldum. Bankalar ile kulüpler arasında üye kartı yapılmasını sağlayarak bankanın geniş bir kitleye yayılmasına yardımcı oldum. Bu çalışmalarımın semeresi olarak banka bana jestiyon olarak olaya konu paraları verdi. Bu paraları ne şekilde mevzuata uydurarak verdikleri benim dışımda bir olaydır. Çağırdılar ve teşekkür edip verdiler. Formaliteye uydurmak için ve ismim deşifre olmasın diye Genel Müdürlük onayıyla değişik isimler yazıp imza attım. Bunu şube de bilir, genel müdür de bilir. Bu bir jestiyon olayıdır, bütün bankalarda yapılır, halen de yapılır. Ben bu paraları aslında kendim için de almış değilim. Başta amatör kulüpler olmak üzere ve o sıralarda görev aldığım, daha sonra da çalıştığım Vanspor'a yardımda bulundum. Zimmet suçunu kabul etmiyorum. Onlar bana bu jestiyonlarla ikramda bulunmuşlardır."

Tülay ACAR



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır