kapat
30.12.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Sezer krize nasıl yakalandı?

Sadece Ankara değil, tüm Türkiye, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in aldığı yeni villayı konuşuyor.
Herkesin kendine göre bir fikri var. Kimi diyor, "Kime ne?", kimi diyor "Belirli konumlardaki insanların alışverişi bile haberdir." Bu tartışma sürüp giderken sorular da peşpeşe sıralanıyor:

* Sezer'in iki villası, bir dairesi olması normal mi, bir apartman dairesi yetmez miydi?

* Fiyatı neydi, Cumhurbaşkanı için özel indirim yapılmış mıydı?

* Para nasıl ödenmiş, peşin mi, vadeli mi?

* İki villa, bir daireden sonra üçüncü villa nasıl alındı?

Sonunda Köşk'ten yapılan açıklama ile sorular cevap buluyor. Villanın 250 milyar liraya peşin alındığı, Cumhurbaşkanı'nın 40 yıl, eşinin de uzun yıllar devlet hizmetinde bulundukları hatırlatılarak villanın şahsi birikimleri ile alındığı açıklanıyor. Alımın hukuk kuralları ve şeffaflık kuralları gözetilerek saydamlık ilkesine uygun gerçekleştiği, Cumhurbaşkanı'nın memuriyeti süresince sürekli mal beyanında bulunduğu da vurgulanıyor. Yapılan araştırmalar ise işin perde arkasını aralıyor:

İKRAMİYEYİ İYİ KULLANMIŞ
Gerçekten de Cumhurbaşkanı ve eşi 2000 yılında emekliye ayrılarak devletten hak ettikleri toplam 26 milyar lira tutarında ikramiye almışlardı. Bu paranın yaklaşık9 milyar lirası Semra Sezer'in emeklilik ikramiyesiydi ve muhtemelen 2000 Mart'ında eline geçmişti. Geri kalanı da Sezer'in hakettiği ikramiyeydi ve muhtemelen 2000 Haziranı'nda ödenmişti. Cumhurbaşkanı kendi üzerine olan villasını bu yılın Haziran ayında satmış, yeni villayı ise Eylül ayında almıştı. Yani 75 milyar lira yaklaşık üç ay Sezer'in üzerinde kalmıştı. İkramiye ve satılan villanın parasına belki bir kısmı bunların nemasından oluşan 150 milyar liralık birikim de eklenmişti. Gelgelelim bu kez de yeni sorular ortaya çıkıyor:

* Sezer birikimini nasıl değerlendirdi?

* İkramiye ve satılan villanın parası bankada mı, yastık altında mı kaldı? TL olarak mı durdu, dövize mi yatırıldı? Mesela repo veya hisse senedine yatırım yapıldı mı? Yoksa geleneksel yöntem olarak altın tercihi mi ağır bastı?

* Birikim Şubat krizine nasıl yakalandı, nasıl etkilendi?

* Üç çocuğunun yanısıra damatlarından biri de bankacı olan Sezer, onlara akıl danıştı mı, yoksa kendi bildiğini mi yaptı?

* Kemal Derviş'in Dünya Bankası'ndan aldığı 400 bin doları nasıl değerlendirdiğini merak eden başkent kulisleri şimdi de Sezer'in yatırım tercihlerini öğrenmeye çalışıyor. Anlaşılan vatandaş, kendisini yönetenlerin yöntemleri ile kendine yön bulmaya çalışıyor.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
PARLAMENTO
DSP   130
MHP   127
ANAP   79
DYP   84
AKP   53
SP   48
BAĞIMSIZ   19
BOŞ   10
TOPLAM   550

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır