kapat
30.12.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 
Yeni yılda sigaradan kurtulun

Yeni yıla girerken alınan en popüler kararlardan biridir sigarayı bırakmak. Sigarayı bırakmanın önce beyinden başladığını biliyor muydunuz?

İlk olarak kendinize şunu sorun... Sigarayı neden bırakmak istiyorum? Kendim için, çocuğum ya da eşim için... Hastalığım yüzünden... Sigarayı bıraktınız diyelim, yerine ne koymayı düşünüyorsunuz? Sporu, yemek yemeyi, hobileri? Biriktirdiğiniz parayla kendinize güzel bir hediye almayı?

Peki sigarayı bırakma konusunda kendinizden beklentiniz nedir? Başka bir deyişle,f ne kadar süreyle içmemeyi düşünüyorsunuz?f

Sigarayı "kendisi" istediği için bırakmaya karar verenler en başarılı olanlar... Sigaranın bağımlılığı hem fiziksel hem de psikolojik olduğundan bırakan için ilk hafta zordur. Huzursuzluk, sıkıntı, terleme, gerginlik ve depresif yakınmalar oluşabilir. Konsantrasyon bozulur. Nikotin miktarları günden güne azaltılan flasterler bu devrede işe yarar.

Bir müddet sonra psikolojik bağımlılıkla savaş başlar. Sigaraya karşı yoğun özlem duyulur. En zoru da budur... Sigaranın yerine konulan spor ya da hobiler bu dönemde imdada yetişir.

Bunca çabanın karşılığı da gecikmez. Kondüsyon artar. Saç ve cilt güzelleşir. Ağız kokusu düzelir. Kişi kendini çok daha dinç hisseder.

Kilo almaya gelince... İstatistikler, kilo alımının zannedildiği kadar çok olmadığını gösteriyor. Kiloda ilk zamanlardaki artış, takip eden aylarda eskiye dönüyor.

Kendinizden beklentiniz çok yüksek olmasın, diyor uzmanlar. Bırakan bir müddet sonra tekrar başlayabiliyor. Şunu bilmekte fayda var... Sigaranın bağımlılığı, alkol ve uyuşturucu gibidir. Bir kere sigara bağımlısı oldunuz mu, ömür boyu bağımlı olma potansiyeli taşırsınız. Çünkü beyinde reseptörler düzeyinde kalıcı değişiklikler oluşur. Yani sigarayı bıraktıktan yıllar sonra bile "bir sigaracıktan da bir şey olmaz" deyip kaçamak yapmayın...

UZMAN YARDIMI

İstatistikler, bir programa katılanların yüzde 45'inin sigarayı bıraktığını ortaya koyuyor. Kendi kendine sigarayı bırakanların oranı ise sadece yüzde 4.

Sigarayla Savaşanlar Derneği:

(212) 216 26 26

AMATEM: (212) 660 00 26

Balıklı Rum Hst: (212) 547 16 00 Acıbadem Hst: (216) 326 33 36

NASIL BİR tiryakisiniz?

Sigaraya ne kadar bağımlısınız? İşte size, nikotin alışkanlığınızı ölçmenizi sağlayacak bir test...

İlk sigaranızı uyandıktan kaç dakika sonra içiyorsunuz?

a) 5 dk içinde (3 puan)

b) 6-30 dk (2 puan)

c) 31-60 dk (1 puan)

d) 60 dk'dan sonra (0 puan)

Sigara içilmesi yasaklanmış yerlerde (sinemalar, toplu taşıma araçları gibi) bu yasağa uymakta zorlanıyor musunuz?

a) Evet (1puan)

b) Hayır (0 puan)

En çok hangi sigarayı bırakmak sizin için zor olur?

a) Sabah ilk sigara (1 puan)

b) Gün içi herhangi bir sigara (0 puan)

Günde kaç tane sigara içiyorsunuz?

a) 10 ya da daha az (0 puan)

b) 11-20 (1 puan)

c) 21-30 (2 puan)

d) 30 ya da daha fazla (3 puan)

Sabahları günün diğer saatlerine göre daha fazla sigara içiyor musunuz?

a) Evet (1 puan)

b) Hayır (2 puan)

Günün büyük bölümünü yatakta geçirecek kadar hasta olsanız bile sigara içer misiniz?

a) Evet (1 puan)

b) Hayır (0 puan)

Sonuç: Eğer 7 ve daha üstü bir puan aldıysanız, bağımlılığınız ciddi boyutlarda ve sağlığınız risk altındadır.

Sabah kahvaltısını aksatmayın
Sabah kahvaltı etmeden evden dışarı çıkmamaya özen gösterin. Amerikalı bilimadamlarının yaptığı bir araştırmaya göre, sabah kahvaltısının beyin hücrelerine çok olumlu etkileri var. Sabahları kahvaltı yapmayan kişilerin, algılarının daha geç açıldığını ve akşamüzeri yorulduklarını iddia ediyorlar. Buna karşın sabah kahvaltı edenler erkenden "ayılıyorlar" ve gün içinde daha az yoruluyorlar. Uzmanlar, kan şekerinin sabah saatlerinde yükselmesinin olumlu etkiler yarattığını söylüyorlar.

Maytap dumanı alerji yapıyor
Maytap, yılbaşı eğlencesinin olmazsa olmazlarından. Özellikle çocuklar çok severek maytaplarla oynuyorlar. Ancak yapılan bir araştırma, maytapın çıkardığı dumanın zararlı olduğunu ortaya koydu. Özellikle alerjik astımı olan çocuklarda solunum yollarını tahriş edebilen maytap dumanında yüksek oranda alüminyum var. Bu nedenle özellikle astım hastalarının olduğu yerlerde maytap yakılmamasını öneriyor uzmanlar. Yakılacaksa da, odanın ardından iyice havalandırılması gerektiği konusunda uyarıyorlar.

Şekere karşı stres terapisi
Tip 2 şeker hastalarında normal tedavinin yanı sıra, uygulanan stres idare tekniğinin, kandaki glikoz oranını düşürdüğü saptandı. ABD'deki Duke Üniversitesi'nde yapılan araştırmalarda, deneklere 5 derste, hastalıkla ilgili bilgi verildi. Hastalığın yol açtığı göz, böbrek ve sinir hastalıkları ile beslenme konusunda bilgilendirilen deneklere ayrıca stresi azaltan düş kurma tekniği uygulatıldı. Günlük yaşam stresinin önlenmesi konusunda bilgilendirilen hastaların kanındaki glikoz oranının yüzde 1 azaldığı belirlendi.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır