kapat
30.12.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Öfke dinmiyor

Paralarını bankalardan çekemeyen Arjantin halkı, bu kez parlamentoyu bastı. Kongre binasını ateşe verdi. Binlerce kişi, Ekonomi eski Bakanı Cavallo'nun gizlendiği eve baskın düzenledi. Bakan linçten kurtuldu
Arjantin'de ekonomik krizin boynunu büktüğü halkın öfkesi dinmiyor. Geçtiğimiz haftasonu yaşanan yağma olaylarından sonra Arjantinliler bu kez de başkent Buenos Aires sokaklarını savaş alanına çevirdi. Halk bu sefer bankalardaki paralarını çekememekten şikayetçiydi. Kuyrukta aylık 1000 dolar limit getirilen paralarını çekmek için bekleyen kalabalık bir anda çığrından çıktı. 1000 kişi, hükümet binalarının bulunduğu Mayo Meydanı'nda toplandı.

PERDELERİ YAKTILAR
Tişörtlerini çıkartan yüzlerce genç, Kongre binasına taş ve sopalarla saldırdı. Mobilyaları camlardan dışarı fırlatıldı. 2 saatlik çatışmalar sırasında bir polis, göstericiler tarafından linç edilmek istendi. Polis göstericileri plastik mermi ile durdurdu. Perdeler ateşe verildi. Buradaki çatışma da 1 saat sürdü. Aralarında McDonald's lokantasıyla Yunanistan Büyükelçiliği'nin de bulunduğu çok sayıda bina, banka ve mağaza da saldırıya uğradı, bu binaların camları kırıldı. Gösterilerde 33 kişi tutuklandı.

KABİNEDEN İSTİFA KARARI
Ayaklanmayı bastırmakta zorluk çeken Arjantin hükümeti üyeleri toplu halde istifa kararı verdi. Devlet Başkan Yardımcısı da protestolar nedeniyle görevden ayrıldı. Olaylar nedeniyle hükümet işleri gün durdurma kararı aldı. Aynı dakikalarda Patagonya'da da olaylar başgösterdi. Bu kez hedef Ekonomi eski Bakanı Domingo Cavallo'ydu. Geçen hafta istifa eden Cavallo, Şili sınırı yakınındaki San Martin kasabasında gizleniyordu. Kasabanın dört bir yanına "Defol git Cavallo", "Açlıktan öldürdüğün insanları düşün" yazılı pankartlar asıldı. Ardından kalabalık bir grup, Cavallo'nun dağ evini aramaya başladı. Bekçiler, kızgın halka Cavallo'nun bölgede olmadığını söyledi. Halk meydana dönerken, Cavallo'nun orduya ait bir uçakla başkente götürüldüğü haberi geldi.

Cavallo: Tek suçlu ben değilim
Halkın linç girişiminden kurtulan Cavallo, içini Clarin gazetesine döktü. Cavallo ülkesi için elinden gelenin en iyisini yaptığını söyledi ve "İnsanların bana kızgın olduklarını biliyorum. Ama sadece ben değil bütün liderler suçlu" dedi. Bir kitap yazacağını belirten Cavallo şöyle devam etti: Politikaya dönmeyi düşünmüyorum. Halkımdan özür diliyorum. Ülkem beni affetsin.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır