kapat
30.12.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Denktaş'ı Güney'de 1000 polis korudu

Kıbrıs'ta ikinci tarihi buluşma... Rum lider Klerides, evinde Denktaş'a yemek verdi. Denktaş BM kontrollü alandan Rum tarafına geçiş yaparak herkesi atlattı
Kıbrıs'ta ikinci tarihi buluşma dün gece gerçekleşti. KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş (77) Rum lider Glafkos Klerides'in yemek daveti için 26 yıl sonra Rum tarafına geçti. Denktaş'ın 10 dakika süren 4 km'lik yolculuğunda 1000 Rum polisi güvenliği sağladı. Güvenlik nedeniyle Denktaş'ın güzergahı son dakikaya kadar açıklanmadı. Herkes, Denktaş'ın Ledra Palas sınır kapısından geçip 3 ayrı güzergahtan birini seçeceğini düşünüyordu. Ancak o, Alayköy üzerinden BM kontrolündeki havaalanından Rum tarafına geçip herkesi atlattı.

RUM GAZETECİYE ANLAMLI CEVAP
Yemek 20.00'de başlayacaktı. Ancak Denktaş, Klerides'in babadan kalma evinin bulunduğu Ionau Klerides sokağına 10 dakika geç geldi. Cumhurbaşkanlığı flaması olmayan ES 747 sivil plakalı zırhlı bir Mercedes'le gelen Denktaş'a 2 Kıbrıs Türk, 2 de Rum güvenlik ekip otosu eşlik etti. Denktaş'ın Türk korumaları silahlıydı. Neşeli gözüken Denktaş'ı Klerides kapıda karşıladı. Tam yemeğe geçilecekti ki bir bayan Rum gazeteci Denktaş'a İngilizce "Kayıp aileler hakkında ne düşünüyorsunuz?" diye sordu. Denktaş neşesini kaybetmeden gazetecilere el salladı ve "Happy New Year" (İyi Yıllar) dedi.

Denktaş, Amerika Başkanı gibi korundu. Klerides, kendi korumalarından 2'sini Denktaş'ı korumakla görevlendirdi. Denktaş'ın aracının geçeceği düşünülen yolları 250 polis memuru korudu. Başkanlık Trafik Muhafız ekibi, çevik kuvvet ve motorize polis birlikleri sürekli devriye gezdi. Anti terör timleri ve keskin nişancılar apartmanların üzerinde konuşlandı. Denktaş'ı korumak için toplam 1000 Rum güvenlik uzmanı görev yaptı. PKK'nın gösterisine izin verilmezken, Elefteria (Özgürlük) Meydanı'nda Rum gençlik kolları ile Komünist AKEL Partisi Denktaş aleyhinde gösteri yaptı.

GÖSTERİYE İZİN VERİLDİ
Klerides'in evinin 30 metre ötesinde de Rum Kayıp Komitesi "Kocam kayıp" yazan pankartlar açtı. Bir kadın "Türkler'i istemiyoruz. Evinize dönün" diye bağırdı. Klerides'in evinin bulunduğu sokağın sakinleri dahi kimlik gösterip evlerine girerken, aynı sokakta böyle bir gösteriye izin verilmesi hoş karşılanmadı.

Klerides, 5 Ocak günü Türk tarafına geçtiğinde güvercinlerle karşılanmıştı. Denktaş ile Klerides'in katıldığı ve yaklaşık 2 saat süren yemekte BM Kıbrıs Özel Temsilci Yardımcısı Zbigniew Wlosewicz de hazır bulundu. Rum medyası, ikilinin 5 Ocak'ta bir kez daha yüzyüze buluşacağını ilan etti.

İNSANİ KONULAR TARTIŞILDI
Klerides, Denktaş'ı kapıda karşıladı. Yemekte kayıplar ve göçmenler konusu gündeme geldiği söyleniyor. Bir Rum yetkili, "İçeride 3 kişi vardı. Tam olarak neler konuşulduğunu yalnız onlar bilir" diye belirtti.

GECEDEN NOTLAR

Türk gazetecilere terörist muamelesi
* Denktaş'ın Rum Kesimi'ne geçişini 99'u Türk olmak üzere 200 gazeteci izledi.

* Gazeteciler Ledra Palas sınır kapısından geçişlerinde tepeden tırnağa arandı. Rum polisi, bazı foto muhabirlerinden "bombalı makine" taşımadıklarını göstermeleri için deklanşöre basmalarını istedi. Canlı yayın araçları köpeklerle arandı.

* Rumlar da yemeğin bitişini dışarıda bekleyen gazetecilere kumanya dağıttı.

* Yemekten bir saat önce Klerides'in evinin önüne bir ambülans geldi. Ambülans yemek boyunca da bekletildi.

"LUIZI ÖLDÜ, DENKTAŞ"
* Klerides'in evindeki jeneratör elektriklerin kesilmesi ihtimaline karşılık dün sabah acilen tamir edildi.

* Denktaş diyet yaptığı için mönüde özellikle balık istedi.

* Denktaş yemeğe, eskiden aynı hukuk bürosunda çalıştığı Luizi adlı arkadaşının da davet edilmesini istedi. Ancak Klerides, Luizi'nin öldüğünü söyledi.

İşte Klerides'in mönüsü:
5 AralIk'ta Denktaş'ın Klerides onuruna verdiği yemekte ana yemek imam bayıldı olmuştu. Bu kez balık oldu.

* Balık çorbası

* Balık

* Salata

* Samsa Tatlısı: Kıbrıs'a özgü içinde badem

bulunan, kızartıldıktan sonra şerbete batırılan bir hamur tatlısı.

* Beyaz Şarap

Teoman TURAN



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır