kapat
30.12.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Karanlığın efendileri

Diğerleri gerilim filmlerinden hoşlananların çok seveceği bir yapım. Yönetmen gerçek anlamda kana ve şiddete başvurmadan da pekala iyi bir gerilim filmi çekilebileceğini gösteriyor. Hele o final yok mu?

Altıncı His filmine bayılanlara müjde... İşte yine aynı türde bir film karşımıza geliyor. Yumuşak, ama sürekli bir gerilimle beslenmiş, şaşırtıcı bir finalle noktalanan, bilinenlerin dünyasıyla bilinmeyenlerinki arasında müthiş bir yolculuğu garantileyen...

İngiltere'nin bir taşra şatosunda, yeni bitmiş II. Dünya Savaşı'ndaki dehşetten iki çocuğunu güçlükle korumuş, savaşa gidip gelmeyen kocasını beklemekten yorulmuş, günışığına çıkması yasak çocuklarını sürekli kalın perdeler ardında saklamak zorunda ve olasılıkla delirmenin eşiğinde olan bir genç kadının öyküsü... Çocuklardan büyük olan kız sürekli hayaller görüyor, hayaletlerle konuştuğunu söylüyor. Aniden çıkıp gelen üç kişilik hizmetçi kadrosunun kimlikleri ve niyetleri ise alabildiğine karanlık...

Şili kökenli İspanyol yönetmeni Alejandro Amenabar'ın hayranlarından biri Tom Cruise... Hem onun büyük ilgi gören (ve bize gelmeyen) "Gözlerini Aç" adlı ilk önemli filmini "Vanilla Sky" adıyla yeniden çekti (yakında göreceğiz), hem de bu filmin de yapımcılığını yüklendi ve o zamanki eşi Nicole Kidman'ın başrolü almasını sağladı.

KABUSLARA DAVET

Çok iyi yapmış Tom Cruise... Böylece karşımıza modern gerilim-korku filmlerinin seçkin bir örneği geliyor. Amenabar'ın bize sunduğu şato sanki bastırılmış korkularımızın, anlatılamaz kâbuslarımızın ideal mekânı haline dönüşüyor. Yönetmen gerilimini ustalıkla ve sabırla örüyor. Ve gerçek anlamda şiddete ve kana başvurmadan korkutmanın dört dörtlük bir örneğini veriyor.

Hele sonlara doğru bir plan var ki... Bir 'ruh çağırma' seansı... Yönetmen tek bir plan içinde bizi bir dünyadan ötekine götürüyor, yaşayanların dünyasından ölülerinkine inanılmaz bir geçiş sağlıyor. Ve o plan, antolojilere ve ortak sinema belleğimize artık hiç çıkmamacasına yerleşiyor ve insana tekrar tekrar görme arzusu veriyor. Tıpkı "Altıncı His"te olduğu gibi... Nicole Kidman ise kendini aşan oyunuyla sanırım mutlaka Oscar adayı olur.

NICOLE KIDMAN BU KEZ KORKUTUYOR

Sinemalarda geçen ay gösterilen Moulin Rouge'daki kıvrak dansları ve kadınsı hatlarıyla göz dolduran ünlü yıldız Nicole Kidman, son filmi "The Others" ile bu kez korkutuyor... Bu yaz Venedik Film Festivali'ne katılan "The Others" (Ötekiler) adlı film tüm dünyada eleştirmenlerden olumlu eleştiriler almıştı. 1967 yılında Hawaii'de doğan yıldız, aslen Avustralyalı.

İlk kez 14 yaşında, Avustralya'da gerçekleşen bir prodüksiyon için kamera karşısına geçti. Bunun ardından çeşitli televizyon dizilerinde rol aldı. 1990 yılında Hollywood'a gitmeye karar verdi. Otomobil yarışçılarını konu alan "Days of Thunder" ile küçük bir kitlenin dikkatini çeken Kidman'ın asıl yıldızı, filmdeki rol arkadaşı Tom Cruise ile evlenince parladı. Hollywood'da yıllarca 'Tom Cruise'un karısı' olarak anılan yıldız, geçtiğimiz aylarda ani bir karar vererek boşanmıştı. Kidman, buna rağmen kendisini çabuk toparladı ve son iki filmiyle büyük gişe başarısı elde etti. Nicole Kidman geçen ay da ünlü İngiliz şarkıcı Robbie Williams ile bir düet yaptı.

DİĞERLERİ

(The Others) ***

* Yönetim, senaryo ve müzik: Alejandro Amenabar

* Oyuncular: Nicole Kidman, Fionnula Flanagan,

Christopher Eccleston, Elaine Cassidy, Eric Sykes

* İspanyol-İngiliz yapımı.

BEN STILLER=JERRY LEWIS

Post-modern komedi filmi
Ben Stiller iyi, sağlam adımlarla yürüyor. Sanki efsanevi komedyen Jerry Lewis'in adımlarını izleyerek... "Ah Mary, Vah Mary", "Zor Baba" gibi filmlerle büyük popülerlik kazanan oyuncu, bu yeni filmi hem yazıp yönetmiş, hem oynamış, hem yapımcılığını yüklenmiş. Tıpkı Lewis gibi...

Stiller filmde ünlü erkek model Derek Zoolander'i oynuyor. Yani şu keskin, tuhaf, sanki uzaylı gibi bakışlar atıp duran, hepsi modern birer Narsis olan, o ünlü moda kanalında habire yürüyüp duran mankenler ve onların cilalı dünyası... Derek, yılın en iyi mankeni unvanını genç rakibine kaptırınca dünyası kararıyor. Ve "yakışıklı olmaktan daha önemli şeyler" olduğunu anlayıp peşine düşüyor (Darısı bizimkilerin başına!..)

"Zırtapoz" zıpır bir mizaha dayalı, uçuk-kaçık bir film. Oldukça sevimli, kimi zaman 'absürd', yer yer de yaratıcı. Gelişmiş ülkelerde giyim sanayiinin az gelişmiş ülkelerdeki emeği nasıl sömürdüğünü şöyle bir gösteriyor. Perdede görülmüş en gerçek-üstü "kılık değiştirme" sahnesi de cabası!.. Derek Zoolander'in babası ve kardeşlerinin temsil ettiği "derin Amerika" ile moda dünyasının çelişkisiyse, yine bıçak keskinliğinde sahnelerle işleniyor.

ZIRTAPOZ ***

(Zoolander)

* Yönetmen: Ben Stiller t Senaryo: Drake Sather, B. Stiller t Görüntü: Barry Peterson t Müzik: David Arnold t Oyuncular: Ben Stiller, Owen Wilson, Christine Taylor, Will Ferrell, Milla Jovovich

* UİP (Paramount)

YILDIZ TABLOSU

YÜZÜKLERİN EFENDİSİ ****

İLK GÜN ***

DELİ YÜREK **

ERKEĞİN GÖZYAŞLARI *



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır