kapat
26.12.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 


GÜNGÖR MENGİ
Pahalı günah
Başbakan Ecevit, son çeyrek yüzyılın belki de en hayati dış gezisini Ocak ortasında Amerika'ya yapacak.. Koalisyon liderleri IMF'nin 10 milyar dolarlık ek kaynak için şart koştuğu 11 yasayı hızla meclisten geçirmeye karar verdiler. Bu çalışma, ABD'ye Ecevit'in "eli güçlendirilmiş" olarak gitmesini sağlayacak.

ÇETİN ALTAN
Batı'da kişi başına yıllık kitap harcaması 500 dolar, Türkiye'de 2 dolar...
Hava yine sisli, puslu, yağmurlu... Eee 21. Yüzyıl'ın ilk yılı da bitiyor... Saydamlaşma süreci hızlandıkça; köylülüğü bir türlü aşamamış ülkelerde, halk kitlelerinin kendi siyasal demagogları tarafından nasıl kazıklanmış olduğu da usul usul çıkmaya başlıyor su üstüne. Takke düşüyor, kel görünmeye başlıyor...

HAŞMET BABAOĞLU
Yağmur yazısı!
Ahmakıslatanları severim, sağanak olup geçenlere zor da olsa katlanırım. Ama... Bu kez çok oldu, çok sürdü yağmur... İnsanın iliklerine bu kadar inceden işleyen bir yağmur, ruhunu da alıp sürüklüyor bulanık derelere doğru; alıp insanın ruhunu rengi mavisini çoktan kaybetmiş denizlere katıyor.

ERDAL BİLALLAR
Bu sel sizi götürür
Büyükşehir Belediyesi'nin anlı şanlı daire başkanları, müdürleri, amirleri sözüm hepinize... Kaldırımlara döşediğiniz kırmızı tuğlalar, milyonlarca dolar döviz ödeyip Çin'den ithal ettiğiniz o granit kaplamalar var ya; başınızda paralansın... Altyapıya yatırım yapmayı gereksiz gören...

YAVUZ DONAT
Değişim rüzgârları
TÜSİAD geçen hafta Ankara'ya bir "çıkarma" yapmıştı... "Ankara etkinlikleri" sona erince... TÜSİAD yönetimi, İstanbul'a döndü ve "kapalı devre" bir değerlendirmede bulundu. "Ankara değerlendirmesi"nde. Değerlendirmenin sonucunu TÜSİAD Başkanı Tuncay Özilhan "tek cümleyle" özetledi:

SELAHATTİN DUMAN
Japon gelini Kuni Nakazono'nun sinsi planı!
Japonlar yiğitlerimize bir dadanırsa önünü alamayız.. Kuni Nakazono bir öncü.. Başarılı olursa arkası gelecek.. Aman diyeyim, genlerimize sahip çıkalım, oyuna gelmeyelim.. Binlerce yiğidimizi evlilik marifetiyle telef ederiz.. Ben sana ne diyeyim Japon kızı Kuni Nakazono? Kocasız kalasın..

GÜLAY GÖKTÜRK
Eyvah! Başbakanımız ABD'ye gidiyor
Hayır, hayır... Sandığınız gibi değil. Korkum Ecevit'in malum durumundan kaynaklanmıyor. Daha doğrusu korkumun tek sebebi bu değil. Başbakanımızın ABD ziyareti boyunca, güç duruma düşmemesi için dışişlerimizin ve heyetteki diğer yetkililerin gereken bütün önlemleri alacaklarına inanıyorum.

OKAY GÖNENSİN
CHP ve Baykal
Türkiye'de siyasetin yarın nasıl şekilleneceği tartışılırken, CHP hem daha fazla dikkati çeken bir konuma geldi, hem de üzerindeki olumlu ve olumsuz soru işaretleri arttı. Soru işaretlerinin önemli bir bölümü CHP'nin, DYP ile koalisyonu bozarak 1995 seçimlerine gidilmesine yol açtığına ilişkin yaygın kanaatten kaynaklanmaktadır.

ŞELALE KADAK
"İkinci sınıf sanayici olmaktan korkuyoruz"
Geçen hafta Ankara'da siyasilerle buluşmaya giden işadamlarından biri de koltuğu bırakmak konusundaki tavrına hayranlık duyduğumuz TÜSİAD'ın eski başkanlarından Ömer Dinçkök'tü. Dinçkök, İstanbul Sanayi Odası Meclis Başkanlığı koltuğunu bırakarak artık hayır işlerinde yönetici koltuğuna oturmayı kendine uygun gördü.

ZÜLFÜ LİVANELİ
Yeni yılınız ışıklı olsun
İnsanlar sürekli bebek olarak kalıyor: Nasıl bir bebek karnı tok, altı kuru, sırtı pek, yatağı sıcak ve sancısı yokken gülüyorsa, yetişkinler de aynen öyle. Herşeyden önce beslenmesini, barınmasını ve ısınmasını sağlama almak zorunda. Eğer koşullar tamam değilse, insanların yüzü gülmüyor. Başlıyor huzursuzluklar.

RUHAT MENGİ
Kadın kurultayında konuşmak yetmez!
ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz partisinin kadın kurultayında 1500 ANAP'lı kadın delegeye "ANAP'ı hem geleceğe, hem de iktidara taşıyacak olan kadınlardır. Maalesef nüfusumuzun yarısı olan kadınlar siyasette hakettikleri yeri alamamışlardır. Kadınlar olmasa ne kalkınma, ne siyaset, ne gelişme olur.

METİN MÜNİR
Sözer Özel'in kısa ve acıklı öyküsü
Devlette yüksek mevkilere tayin edilen bütün arkadaşlarıma hep aynı öğüdü veririm: "Fazla çalışma; çal ve çaldır, aksi takdirde seni orada fazla tutmazlar." Kıbrıs Türk Hava Yolları (KTHY) Yönetim Kurulu Başkanlığı'na atandığı zaman, okuldan tanıdığım Sözer Özel'e de aynı öğüdü verdim. O da, diğerleri gibi beni dinlemedi.

SEDAT SERTOĞLU
Deniz Baykal
CHP lideri Deniz Baykal'ı, önceki gece dar kapsamlı bir yemekte dinledik.. Sorular yönelttik.. Gördük ki Baykal, "Çok sakin, tutarlı, kararlı ve dikkatli" idi... Avrupa Birliği, Kıbrıs, Irak gibi dış politika konuları yanında, idam cezası, etnik dilde eğitim, seçim ittifakı ve erken seçim gibi konularda sorulan sorulara da verdiği...

MEHMET TEZKAN
'Yeni Türkiye' için 'doğru' seçim yasası
Şu ikinci reform paketi de Meclis'ten geçsin, Türkiye iyice rahatlayacak.. O zaman sıra siyaseti tartışmaya gelecek.. Milletvekili nasıl olmalı?.. Partiler adaylarını nasıl seçmeli?.. Meclis'in kalitesi nasıl yükseltilmeli?.. İnanın, bu soruların yanıtını bulmak seçim kadar önemli.. Seçim sonrası kurulacak 'yeni Meclis'...

HINCAL ULUÇ
Sende mi Doğan Hızlan?..
Haberi Londra'da okudum.. Hürriyet birinci sayfasından müjdeliyordu (!).. "Failatün failün bitti!.." Dehşet içinde kaldım. Milli Eğitim Bakanlığı'nda, yuvarlak kafalarında sivri zeka taşıyan bir takım adamlar, köklü değişiklikler yapmaya karar vermişlerdi.. Bunların başında da, Edebiyat dersleri geliyordu..

EMRE AKÖZ
F.Bahçe değirmeni, doktora tezi olur
Akademisyenlerin topluma yabancı olduğu söylenip durur. Peki bu söz genel olarak doğru mudur? Evet! Örneğin Türkiye'in gündemine oturan, Fenerbahçe'deki teknik direktör değişikliğini bize anlatacak hiçbir akademik çalışma bulunmuyor. Dün Sabah'ta, Altan Tanrıkulu, Fener'den "apar topar" gönderilen...

REFİK DURBAŞ
Yağmur ve rüzgâr...
Önce "kar" teslim aldı İstanbul'u, ardından "yağmur" ile "rüzgâr"... Ömrümün geçmişini "kar"a teslim ettim ben de, şimdisini "yağmur"a, geleceğini ise "rüzgâr"a... Gece, karanlığıyla kol kola girdi, sabaha doğru yürümekte... Rüzgâr, pencere pervazını dövüyor kara karanlık çığlığıyla... Bense içimdeki çığlığı susturamıyorum.

HAYRULLAH MAHMUD
Silüet
1956 yılında, Londra duvarlarında yer alan bir afişte, zamanın İngiliz Başbakanı'nın ağzından, "Gölge Kabine"nin başbakanına atfen şu sözler yer alır: "Tuhaf, ben gölgemin daima arkamda olduğunu sanırdım!.." Karikatürize edilen hadisenin açılımıysa, şöyledir: 1956'da yaşanan Süveyş Buhranı, İngiliz Başbakanı...

TAYFUN BAYIDIR
Bürokrasi kupası ( )
Şimdi sizlere aktaracağım yaşanmış ve hala yaşanan bir Türk hikayesi. Olay, Aziz Nesin'in yazdıklarına taş çıkartacak komiklikte. Kemalettin Tuğcu'nun romanlarından daha dramatik. Einstein'ın izafiyet teorisinden daha karışık. Çünkü içinde bürokrasi var.

SANLI SARIALİOĞLU
Cellat bozuntuları
Tanrılar kurban istiyor. Önce İlhan'ın kellesi, sonra lime lime edilmiş bir Beşiktaş... Vay haddini bilmez İlhan vay! Sahanın köşelerindeki o bayrak direklerinin kutsal olduğunu sen nasıl bilemezsin! Tekme ha... Sarı kart... Kırmızı kart... Yok, hayır böyle hafif geçiştirilemez, PFDK, bu İlhan'ı ömür boyu futbol sahalarına sokmamalı.

ERMAN TOROĞLU
Önce yürek
Bir şey yapan insan hata yapar. Hiçbir şey yapmazsan hata yapma olasılığın da sıfır olur. Hata da insanlar içindir. Bakın ne kadar yuvarlak cümleler kullandım. Herkes de bunları rahat rahat kullanıyor. Sanki çok önemliymiş gibi... Ama hakemlik yapacak kişilerin önce çelik gibi sinirleri olacak. Ve karar verecek:


<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır