kapat
10.12.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 RAMAZAN
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Değişim şart

ANAP lideri, "Osmanlı İmparatorluğu değişip çağa ayak uyduramadığı için battı. Türkiye bu krizi bir daha yaşamamak için değişmek zorunda" dedi
ANAP Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz dün akşam partisinin Bursa İl Örgütü'nce düzenlenen iftar yemeğine katıldı. Yemek sonrası konuşan Yılmaz, Türkiye'de 2001 yılına damgasını vuran ekonomik krizin aşılmakta olduğunu söyledi. Ekim ayından itibaren ekonomik göstergelere bakıldığında Türkiye'nin bir toparlanma dönemine girdiğini vurgulayan Yılmaz, "Hazine'nin önümüzdeki yıl iç ve dış borç servisinde bir sorun yaşamayacağı görülüyor. İç ve dış açıkların kapanmaya başlaması, faizlerdeki gerileme Türkiye'nin bu ekonomik krizi yenmeye başladığının işaretledir" dedi.

DERS ÇIKARMALIYIZ
Türkiye'nin bu krizden bir ders çıkarması gerektiğini de vurgulayan Yılmaz, "Şimdi yapmamız gereken, sadece bu krizi aşmamız için gerekenleri düşünmekten ibaret değildir. Bunu yaparken Türkiye'nin bir daha bu tür krizler yaşamaması için yapılması gerekenleri ortaya koymak zorundayız. İşte burada değişim öne çıkıyor. Türkiye artık değişmek zorundadır" diye konuştu.

Türkiye'nin 200 yıllık geçmişe dönük tarihinin bir değişim tarihi olduğunu belirten ANAP lideri, "Bu konuda dönem dönem cesur adımlar atılsa da zamanın iyi kullanılmadığını görüyoruz" dedi. Bu dönemin iki istisnası olduğunu belirten Yılmaz, bunların Atatürk önderliğindeki Cumhuriyet'in ilk yılları ve Özal dönemi olduğunu söyledi.

FATURA AĞIR OLUR
80'li yıllardaki bu hamlenin 1991 yılından itibaren durduğunu belirten Yılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bu yıldan itibaren yeniden statükoyu korumak isteyenler, değişime karşı çıkanlar ağırlık kazanmaya başladı. 1991'de ANAP iktidardan ayrıldığında Türkiye'de sosyal güvenlik kurumlarının bir kuruş açığı yoktu. Ama bunlar 92'den başlayarak erken emeklilik gibi, kamu bankalarının uyguladığı yanlış borçlanma politikaları gibi birtakım yanlış uygulamalar sonunda büyük ekonomik krizin patlamasına yol açtı. Bu krizi aşmamız için sadece ekonomik tedbirler yeterli değildir".

OSMANLI BÖYLE BATTI
Osmanlı İmparatorluğu örneğini veren Yılmaz sözlerini şöyle bitirdi: "3 kıtaya yayılan, dünyanın en güçlü devletiydi. Ama dünyaya ayak uyduramadığı için önce küçüldü, sonra battı. Şimdi Türkiye Cumhuriyeti olarak 78 yıl sonra yeniden değişim problemiyle karşı karşıyayız. Ya dünyaya ayak uyduracağız ,ya da bu değişimin dışında kalıp Ortadoğu ülkeleri gibi kendi içine kapanmış dünyadan kopuk bir üçüncü dünya ülkesi olacağız."

Yavuz ÖZGÜNAY - Umut TÜTÜNCÜ



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
PARLAMENTO
DSP   130
MHP   127
ANAP   79
DYP   84
AKP   53
SP   48
BAĞIMSIZ   19
BOŞ   10
TOPLAM   550

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır