kapat
10.12.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 RAMAZAN
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Ladin'in İmralı'sı: Tinian Adası

Guam ada halkı itiraz edince Ladin'in hapis yeri değişti. Amerika sağ yakalarsa, Ladin'i Pasifik'teki küçük Tinian adasında tutacak
Pasifik Okyanusu'nda bulunan küçük Tinian adası sakinlerini büyük bir telaş sardı. Çünkü İngiliz gazeteleri ve yerel basında çıkan haberlere göre Amerikan yönetimi, 'canlı olarak' yakaladıkları takdirde Taliban lideri Molla Ömer, Usame bin Ladin ve adamlarını Tinian Adası'nda kuracağı hapishanede tutmayı planlıyor. Ladin'in daha önce Guam'a gönderileceği konuşuluyordu, ancak Guamlılar'ın itiraz etmesi üzerine Tinian adası seçildi.

Haberlere göre adadaki Amerikan askeri üssüne önceki gün C-130 tipi bir askeri kargo uçağı iniş yaptı ve önemli miktarda yük indirdi. ABD'li yetkililer, kargo uçağının Guam'daki askeri üsse yeni yıl kutlamaları için malzeme taşıdığını açıkladı. Ancak askeri üs yetkilileri böyle bir gereksinimleri olmadığını söyledi. Amerikan donanması görevlilerinin "Adaya kargo gönderilmesi 10 gün daha sürecek" açıklaması, uçağın ihtiyaç malzemesinden farklı şeyler taşıdığı yorumlarına yol açtı.

İngiliz The Observer gazetesi, 'Pasifik adası sakinleri mahkum akınından korkuyor' başlığını attığı haberinde; Amerika'nın, Tinian adasını Ladin için hapishaneye çevireceği spekülasyonlarının arttığını belirtti. Yerel gazete Saipan Tribune ise, "Talibanlar'ın burada hapse atılması planı güçleniyor" başlığını attığı haberinde, konunun yerel yönetim yetkilileri tarafından görüşüldüğünü belirtti. Amerika'ya bağlı Tinian'ın Acil Durumlar Müdürü Mark Pangelian, teröristlerin adaya getirilmesi konusunun tartışıldığını belirtti ve "Yüzde yüz destekliyorum. Zayıflayan ekonomimize büyük gelir sağlar" dedi.

GÜVENLİK ARTIRILIYOR
Saipan Tribune, Amerikan Ulaştırma Bakanlığı yetkililerinin, hiçbir gerekçe göstermeden adadaki havalimanında olağanüstü güvenlik tedbirleri aldığını da yazdı. Gazete, konuyla ilgili bir diğer haberinde ise Tinian'a 5 bin Amerikan deniz komandosunun konuşlandırılacağını belirtti. Haberde, "Askeri tatbikat konusunda bir bilgi olmamasına karşın önümüzdeki yıl Mart ayından itibaren adada 5 bin Amerikan deniz komandosu konuşlandırılacak" ifadesi kullanıldı. ABD yetkilileri komandoların askeri tatbikat çerçevesinde konuşlandırılacaklarını açıkladı.

ATOM BOMBALARI ADA'DAN ATILDI
3 bin nüfuslu Tinian, 14 adadan oluşan Marianas takım adalarının en büyük 3'üncü adası. İkinci Dünya Savaşı sırasında Amerika'nın Japonya'ya attığı iki atom bombası buradan fırlatıldı. Ada, Amerika'ya bağlı. En önemli geliri turizm. Adadaki kumarhane, Japonya ve Güney Kore'den binlerce turist çekiyordu. Ancak Ladin, Taliban ve diğer teröristlerin adaya hapsedileceği haberleri turizm gelirlerine büyük darbe vurdu.

APO'NUN HAKLARI
1- Haftada bir gün avukatları ile görüşebiliyor.

2- Haftada bir gün birinci derece akrabaları ziyaretine gidebiliyor.

3- Avluya çıkıp dolaşabiliyor

4- Odasında kütüphane var.

5- İstediği kitaplar dışardan temin edilebiliyor.

6-Yazdığı mektupların yerine ulaşması sağlanıyor.

7- Avrupa'dan gelen heyetlerle yanlarında kimse olmadan görüşebiliyor.

8- Gazeteleri okuyabiliyor.

9- Savunma hazırlayabiliyor.

LADİN'İN HAKLARI
ABD Başkanı George Bush'un, El Kaide militanlarını askeri mahkemede yargılama kararı kesinleşirse ABD'li hukukçular teröristlerin nasıl bir hapishane yaşamı süreceği konusunda çalışmalar yapıyor. Buna göre, teröristlerin ABD medyasına yansıyan şekliyle kısıtlı hakları şöyle olacak:

1- Hepsi hücrede tek kalacak.

2- Avukat hakları var. Dava süresince teröristleri avukatları savunabilecek. Ancak avukatlarıyla ne sıklıkta görüşecekleri konusu net değil.

3- Revire çıkma hakları olacak

4- Hücrelerinde radyo ya da TV bulunmayacak.

5- Volta hakları olacak. Ancak teröristler birbirlerini göremeyecek.

6-Teröristlerin günlük gazete ya da dergi okuma hakkı olup olmayacağı bilinmiyor.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır