kapat
30.11.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 RAMAZAN
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Türk'ten Sezer'in vetosuna rest!

Adalet Bakanı Türk, Sezer'in 6 maddesinden 4'ünü veto ettiği DGM Yasası'nda değiştirilecek hiç bir yön olmadığını söyledi
Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, Cumhurbaşkanı tarafından veto edilen DGM'lerle ilgili yasada değiştirilecek bir yön görmediğini söyledi. Türk, Cumhurbaşkanının değer ölçülerinin hukuk ve Anayasa olduğunu belirterek, kamuoyunda doğan izlenimlerle değerlendirme yapılmaması gerektiğini hatırlattı. Bakan Türk, "Sezer 10 yıl önce alınan kararlarla hareket ediyor" dedi.

TBMM'de dün gazetecilerin sorularını yanıtlayan Türk, bir süre önce Anayasa'da temel hak ve özgürlükleri genişleten bir değişiklik yapıldığını, DGM Yasasında da daha demokratik, temel hak ve özgürlüklerin güvence altına alındığı toplum düzeni doğrultusunda değişiklik gerçekleştirildiğini söyledi. "Türkiye'de yolsuzluklarla mücadeleden vazgeçilmesi sözkonusu değildir" diyen Türk, şözlerini şöyle sürdürdü: "Sayın Cumhurbaşkanı'nın gerekçeleri, TBMM'de değerlendirilecektir.

Ancak DGM'lerin TCK'nın 313. ve 314. maddelerine bakması, aslında Anayasa'nın 143. maddesinde DGM'lerin görev alanı olarak belirlenen sınırların ötesine taşan bir uygulamadır. Burada yapılan, TCK 313 ve 314. maddeye giren suçlara ağır ceza mahkemelerinin bakmasıdır. DGM yasasında bu mahkemelerin ağır ceza mahkemesi derecesinde olduğu ifade edilir. Demek ki, aynı derecede olan mahkemeler arasında yeniden iş bölümü düzenlemesi sözkonusudur. Sadece 8 ilde DGM var, oysa ağır ceza mahkemeleri tüm illerde ve pekçok ilçede vardır. Bu bakımdan 313 ve 314 kapsamındaki suçlarla etkili mücadele için de olaya en kısa zamanda el koyabilecek mahkemelerde bu suçların görülmesinde yarar vardır."

Yılmaz: Sezer'e katılmıyorum
Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in DGM'lerin görev alanlarını düzenleyen yasanın veto gerekçelerine katılmadığını söyledi. Çalışma Bakanı Yaşar Okuyan'ın sivil toplum örgütleri temsilcilerine verdiği iftar yemeğine katılan Yılmaz, vetoyu şöyle yorumladı: "Gerekçesine katılmıyorum. Kişisel eğilimim Meclis'in önceki haliyle yeniden yasayı göndermesidir. Benim tavrım bu, ama son karar Meclis'te verilecek."



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Superbahis
PARLAMENTO
DSP   130
MHP   127
ANAP   79
DYP   84
AKP   53
SP   48
BAĞIMSIZ   19
BOŞ   10
TOPLAM   550
HAFTANIN SOYLEŞİSİ
Nuriye Akman'ın bu haftaki söyleşisi için tıklayınız

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır