kapat
10.11.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 HYDEPARK
 ANKETLER
 SİNEMA
 SANAT
 MODA
 KİTAP
 MÜZİK
 TARİH
 GURME
 GEZİ
 OTOMOBİL
 YAT&TEKNE
 HIGH-TECH
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Avrupa'ya uyarı

Yılmaz AB'ye sert çıktı: AB üyesi ülkeler kendilerinin bile tam uygulayamadığı kriterlerin Türkiye'de uygulanmasını beklemesin
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, Türkiye'nin, AB'ye aday ülkelerin ve hatta üyelerin bile tam uygulayamadığı bazı kriterlerin kendisinden talep edilmesini ayrımcılık olarak göreceğini belirterek, Türkiye'nin üyeliğinin duygusal yaklaşımlarla değil, rasyonel ölçütlerle değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Yılmaz, Avrupa Hukuk Yoluyla Demokrasi Komisyonu ve Bilkent Üniversitesi tarafından düzenlenen ''Avrupa Birliği'ne Katılma Sürecinin Anayasal Yansımaları'' konulu seminerin açılışında konuştu. ''AB üyeliği hiçbir ülkede mutlak kabulle karşılanmamıştır'' diyen Yılmaz, her ülkede üyeliğe yönelik bazı tartışmaların ve görüş farklılıklarının bulunduğunu hatırlattı.

HALKIN 3 TE 2'Sİ İSTİYOR
YIlmaz, bu konuda şunları söyledi: "Türkiye içinde de AB üyeliğine ihtiyatlı yaklaşanlar olduğu gibi sesleri çok fazla çıkmasa da karşı çıkanlar da vardır, ancak tüm araştırmalar Türk halkının üçte ikisinin AB üyeliğini desteklediğini gösteriyor." AB ülkeleri toplumları içinde de Türkiye'ye karşı haksız ve yanlış tavır koyanlar bulunduğuna işaret eden Yılmaz, ekonomik, siyasi ve toplumsal boyutu olan aday üyelik döneminin, Türkiye'nin birçok yapısal sorununu çözmesine vesile olduğunu bildirdi. Yılmaz, "Türkiye AB'nin parçası olmak konusunda samimi, gayretli ve kararlıdır" diye konuştu.

EN KAPSAMLI DEĞİŞİKLİK
YIlmaz şöyle devam etti: Biz AB üyesi ve aday ülkelerin yerine getirdiği tüm ekonomik ve siyasi kriterleri üstlenmeye hazırız. Ancak, bizden değil aday ülkelerin, üyelerin bile tam uygulayamadığı geleceğe ilişkin temenniler mahiyetinde bazı kriterleri şimdiden yerine getirmemiz istenirse, bunu bir ayrımcılık olarak görürüz. Unutulmamalı ki, AB üyesi olmakla Türkiye'nin Birliğe sağlayacağı katkı, getireceği sıkıntıların kat kat üzerindedir.

Yılmaz, Bilkent'teki konuşmasında Meclis'in yaptığı Anayasa değişikliğine de övgü yağdırdı ve 17 Ekim 2001'deki değişikliklerin bu nedenle Avrupa yolunda dönüm noktası oluşturduğunu belirtti.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
PARLAMENTO
DSP   131
MHP   127
ANAP   80
DYP   82
AKP   52
SP   48
BAĞIMSIZ   21
BOŞ   9
TOPLAM   550
HAFTANIN SOYLEŞİSİ
Nuriye Akman'ın bu haftaki söyleşisi için tıklayınız

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır