kapat

21.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
GÜNGÖR MENGİ
İnsanlar..
Felâket, en kötümser tahminlerin duvarlarını yıkacak gibi görünüyor: "Enkaz altında halâ 35 insan var!"
Bu iddia dün kriz masalarına ve medyanın haber toplantılarına bomba gibi düştü.

ÇETİN ALTAN
Her geceyi sokakta geçiremeyiz
Artık herkes biliyor ki, İstanbul; "Kuzey Anadolu Fay Hattı" diye bilinen bir deprem çizgisi üstünde..
1939 Erzincan depreminden bu yana, "Kuzey Anadolu Fay Hattı" üstünde başlayan ve herbiri büyük depremlerle felaketlere neden olan toprakaltı tabaka kırılmaları, 1940-50 arasında Kurşunlu, Niksar, Erbaa, Tosya, Bolu'dan geçerek sonunda İzmit'e kadar geldi...

ŞÜKRÜ KIZILOT
Doğal afet halinde vergi kolaylığı
Ödenen vergilerin iadesi, ücretlilerden de 24 ay vergi kesilmemesi sözkonusu... Vergi yasalarımızda, doğal afetlerle ilgili çeşitli düzenlemeler yeralıyor.

FİLİZ ÇİÇEK BİL
Azrail'in itirafı
Çınarcık'ta yaptığı 480 daire çöken ve 100'ü aşkın insanın ölümüne yol açan müteahhit Veli Göçer, inşaatlarda deniz kumu kullandığını itiraf etti ve "Böyle olacağını nereden bileyim" dedi
Stres içindeymiş

ZÜLFÜ LİVANELİ
Acılar, sorular ve kuşkular
Acının boyutları gittikçe büyüyor. Yakınlarımızın cenaze törenlerine katılmaya başladık. Sevgili dostum Kamil Gök'ün eşi de Yalova'da can verenler arasında.Hükümet, Birleşmiş Milletler'e 35 bin ölü ve 100 bin yaralı tahminini bildirmiş.

SERPİL YILMAZ
Batı'nın cimri yüzünü gördük
Türkiye'ye yapılan dış yardımların toplamı şimdilik 49.667 trilyon lira. Bu tutarın içinde 47 trilyon 260 milyar lira AB ve Dünya Bankası'ndan geliyor. IMF'den ise 325 milyon dolar kredi geleceği açıklandı. Dünya Bankası ve IMF'den gelen kredi için deprem pazarlığı sürüyor. TÜSİAD'ın Washington ve Brüksel temsilicikleri uluslararası finans kuruluşlarına kilitlendi.

CAN ATAKLI
Bu kadar geç kalınmamalıydı
Korkunç depremin üzerinden 70 saati aşkın zaman geçti. Artık bundan sonra enkaz altından "canlı" birinin çıkarılabilmesi "mucizeye" bağlı.
Şu ana kadar ölü sayısının 8 bini aştığı biliniyor. Ancak korkarım bu sayı 30 bini hatta daha fazlasını da bulacak. Çünkü kaldırılmayan o kadar çok enkaz var ki, bunların altından çıkacakları tahmin etmek bile insanı ürpertiyor.

CAN DÜNDAR
Derinleştikçe batıyor
Dedemin gençliğinde Ulus gazetesi varmış. 60 yıl önce Erzincan depremi olduğunda Ulus'ta Falih Rıfkı şöyle yazmış:
Felaketin, bilhassa can kaybının mesuliyetinin inşaat kusurlarına ait olması bize cidden ağır geliyor."Önceki gün görüntülerini gördüm 1939 Erzincan depreminin... Yurttaşlar, yakınlarını yaka paça çekiştirerek kurtarmaya çalışıyorlardı enkaz altından...

COŞKUN KIRCA
Deprem
Yine büyük bir deprem felaketi geçirdik. Bu felaketin pek sevindirici yanı, bu gibi vesilelerle milletimizin ortaya koyduğu dayanışmadır. Bu dayanışmayı yine yaşıyoruz.Deprem kurbanlarının önemli bir kısmının müteahhit suistimalleri ve belediyelerin ihmalleri yüzünden hayatlarını kaybettikleri besbellidir. Bu suçlar asla affedilmemelidir.

YILMAZ KARAKOYUNLU
Afetzede devlet...
Günlerdir televizyonlarda korku filmi gibi deprem manzaraları seyrediyoruz. Onlarca televizyon kanalı illerden, ilçelerden görüntüler aktarıyor. Bilinçsiz ve telaşlı çırpınışlar yürek parçalamakta...

MEHMET ALTAN
Kökten devletçilerin bağımsız Türkiye'si...
Her ülkede olduğu gibi Türkiye'de de "yönetenler" ile yönetilenler" var.
Ne var ki, "yönetenlerin" arabalarını, lojmanlarını, sosyal statülerini, her türlü ayrıcalığını "vergileriyle" ödeyen "yönetilenlerin", ortaya çıkan beceriksizliklerin "hesabını sormasını" önlemek için, "yönetenler" bu ayrımı gözlerden milliyetçilik afyonu ile saklamaya uğraşmışlar. Sürekli olarak "dünya bize düşman" anlayışını pompalamışlar.

ZEYNEP GÖĞÜŞ
Acı bir kayıp ve seferberlik
Gazetedeki sütunumu ailemizin yaşça en büyüğünün ölüm ilanı için kullanma iznim yok, ama vicdanım bu sefer buna hakkım olduğunu söylüyor.

RAUF TAMER
Küçük notlar
Dünya yardıma koşuyor:
Gerçi yardıma muhtaç olmak kötü bir şey ama, doğal afet bu.... Mutlaka takviye gerekiyor.İşte... para dahil, kurtarma ekipleri, enkaz kaldırma uzmanları, doktor, hemşire, ilaç, yüzer hastane, teknik cihaz vs... her taraftan yardım yağıyor.

HINCAL ULUÇ
40 hikayemiz var, kırkı da deprem üstüne..
Bir anıyı yerine koyabilir misiniz?.. Yıkılan evlerin altında kalan anıları.. Fotoğraflara, TV filmlerine bakıyorum hep.. Enkaz.. Enkaz.. Yıkılmış binalar bunlar..Görüntü öyle.. Sonra derinlere dalıyorum..

AHMET VARDAR
Evet, laf ile peynir gemisi yürümüyor...
Şu işe bakın, dünya kadar canımız gitti, insanlarımız telef oldu, bütün bu acı gerçeklerle perişanlığı yaşarken, televizyon haberlerinde 3 yaşındaki bir çocuğun, 60 yaşındaki bir babaannenin 54 saat sonra canlı olarak ve sapa sağlam kurtarılmış olmasını görünce sevince gark oluyoruz ve adeta bütün acıları unutarak neşeleniyoruz, "Afferin şu fedakarca çalışan gençlere" diyoruz.

YAZARLAR E-POSTA LİSTESİ

Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır