kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
13 Nisan 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Ergenekoncuların 'doktora' yeri Kıbrıs

ECEVİT KILIÇ
ECEVİT KILIÇ
12.04.2009
KKTC Başbakanı Soyer: Derin devlet içindeki isimler, ihtisaslarını burada yapıyor. Bir nevi 'doktora' yaptıkları alan. Ama bu kez Ergenekon'un dibine darı ekeceğiz..
Türk kontrgerillası kabul edilen Özel Harp Dairesi'nin ilk faaliyet alanı Kıbrıs oldu. Sonra da bu daire, adada yer altı faaliyetlerini yürütmek için illegal olarak 1958'de Türk Mukavemet Teşkilatı'nı (TMT) kurdu. Kurucu unsurlar olarak hem resmi görevliler, hem de siviller vardı. Bu sivillerden biri "Toros" kod adlı Rauf Denktaş'tı. Kıbrıs'a hep seçkin görevliler gitti. Bunlar çoğu daha sonra Özel Harp Dairesi'nin başına geçti veya yöneticisi oldu; Kemal Yamak, Sabri Yirmibeşoğlu, Çetin Başar, Hasan Kundakçı, Cumhur Evcil, Engin Alan... TMT'nin görünür amacı 'Yunan derin devletin desteğiyle kurulan EOKA'ya karşı mücadele etmek' olsa da, temel işlevi 'Türkler arasındaki demokratik ve sol hareketi bastırmak' oldu. Bu amaçla, adada işlenen siyasal cinayetlerin veya bombalama olaylarının sayısı da hiç az değil. Ergenekon davasında tutuklananların çoğu adada görev yapmış ve uzun süre bulunmuş isimler. KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer'in Ergenekon belgeleri ışığında Rauf Denktaş ve Derviş Eroğlu hakkında soruşturma yapılmasını istemesi, gözleri buraya çevirdi. İşte bu hafta Soyer ile Kıbrıs'ın neden üs olarak seçildiğini ve TMT'yi konuştuk.

* Ergenekon'un Kıbrıs bağlantısı hep gündemdeydi. Neden şimdi harekete geçtiniz?
İki iddianameyi de didik didik okuduk. Orada Kıbrıs'la bağlantıları gördük. Bu belgeler son günlerde Kıbrıs Türk basınında detaylı olarak yayımlandı. Ben de hemen resmi olarak bu belgelerin bana iletilmesini istedim. Belgeler geldi. Şoke oldum; dönemin resmi bir makamının, dönemin KKTC Başbakanı Derviş Eroğlu'na yazdığı raporlar var. Olayların içinde ve raporların muhatabı olarak Eroğlu var.

* Ne var bu belge ve raporlarda?
Öyle bir organizasyon ki, 'ölüm timleri' bile var. Bu ölüm timlerinin Rusya ve İran'da yaptıklarından bahsediliyor. Aynı zamanda bu timlerin hepsini 1998'de Kıbrıs'a getiriyorlar.

* Kim bunu organize ediyor?
Metal-İş Başkanı Mustafa Özbek. 1998 seçimlerini maniple etmeye çalışıyorlar. Ergenekoncuların birbirlerine yazdığı bu raporlara göre, çok açık bir şekilde "Derviş Eroğlu'nun partisinin 12 milletvekili çıkarabileceği, bunun kendileri için yetersiz olduğu ve müdahale edilerek bu sayının en az 24-25 yapılması gerektiği" yer alıyor. Bunun için bir örgütlenme modeli oluşturuyorlar. Doğru olmayan anketler, yaptırılıyor. Değişik partilerden aday olmak isteyenlere şantaj yapılıyor. Kimisi tehdit ediliyor. Hepsinin isimleri var. 30 milyon dolar gibi bir para dağıtılıyor.

* Amaç UBP'yi iktidara getirmek için mi?
UBP'yi birinci parti çıkartmak istiyorlar. 2000'de de Denktaş'a karşı Eroğlu'nu aday yapmak ve Toplumcu Kurtuluş Partisi ile UBP koalisyonu yapılmasını sağlamak. Denktaş'ın partisi Demokrat Parti ekarte edilecek. Ciddi bir toplum mühendisliği yapıyorlar. Halkının iradesini yönlendirmek istiyorlar. Dönem olarak da ilginç.

* Neden?
Helsinki kararlarının çıkacağını biliyorlar. Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) süreci içindeki şekillenmesinin farkındalar.

* Türkiye'deki derin devletin 1950'lerden itibaren eylem üssünün Kıbrıs olduğu artık bilinen bir gerçek. Ergenekon'un şimdiki isimlerinin geçmişten gelen ilişkileri var mı?
Elbette var. Rum örgütü EOKA'ya karşı demokratik bir mücadele vardı. İşte bu süreçte Özel Harp Dairesi vasıtasıyla demokratik ve ilerici Kıbrıs Türk halkının üzerinde terör uygulandı. Aydınlar, sendikacılar öldürüldü. "Rumlar öldürdü" denildi. Sonuçta demokratik hareket sindirildi. Özel Harp Dairesi, Türk Mukavemet Teşkilatı'yla (TMT) birlikte EOKA'ya karşı halkı ve meşru olan mücadeleyi terörize ederek şekillendirmeye başladı.

* Özel Harp Dairesi'nin başına geçen isimler hep Kıbrıs'ta görev yapanlar. Ergenekon'dan tutuklu isimlerin önemli bir kısmının da bir dönem görev yeri burası...
Çünkü ihtisaslarını burada yapıyorlar. Bir nevi doktora yaptıkları alan. Ergenekoncular da böyle.