Futbolu sadece teknik, taktik bir oyun veya kas gruplarının gücüne dayalı bir mücadele şeklinde algılayanlar büyük bir yanılgı içindedir.
Sebep; futbol dahil hangi sportif branşta yarışırsanız yarışın teknik, taktik, genetik ve fizik özelliklerinin yanında moral değerlere de %50 pay vereceksiniz.
Beyinin emriyle gerçekleşecek kas hareketlerindeki bu başarı oranı hiç şüpheniz olmasın ki bu moral değerle doğru orantılıdır. Asırlardır bu gerçeğin farkında olan büyük devlet adamları ülkelerinin spor politikalarını inşa ederken bu işe özel önem verdiler. Bu önem genç Türk devletinin kurucusu
Mustafa Kemal Atatürk'ün; "Hükümetler yalnız kazanmak amacıyla spor çizmezler, önemli olan her yaştaki Türkler için spor imkanlarını yaratmak ve yaşatmaktır!" sözleri ile de Türk spor tarihindeki yerini almıştır. Burada hedef aslında moral değerleri yüksek bir toplum yetiştirmektir. Sporda moral motivasyonla mesafe almak bilim ve reel verilerce de desteklenen bir olgudur.
O nedenle 'Ülkelerin spor yöneticileri ve teknik direktörleri zor dönemlerde kazanmak için bu yönteme başvururlar.' Bu bir 'Zor şartta netice alma yöntemidir.' Ancak bunun bir şekli vardır.
YÖNTEM YANLIŞTI Dozajı, zamanı, uzmanınca uygulanışı en önemlisi de algılanışı başarıyı getirir, ya da azaltıp çoğaltır!
Türkiye-İspanya maçının bir gün öncesi Fatih Terim'e kulak verdiğimizde;
* 11 cesur yüreği sahaya süreceğim.
* Takım taraftarlarla birlikte 23 bin kişi.
* Maç kadrosu ise 80 milyondur.
Sözleri bu gerçeğe yönelik çabalardır.
Maçı almaya yetmeyen bu son rötuşlarda geç kalındığını düşünmekteyim.
Yani rötuş derken?
Evet, İspanya maçı öncesi televizyonlarda başlatılan "Amansız ol" reklam filmini hatırlarsak!
Maçtan bir gün önceki demeci de 'Rötuştan' saymak mümkündür.
Neyi mi kastediyorum? Tüm söylediklerimden yola çıkarsak milli motivasyon için niyetin doğru, yöntemin yanlış olduğunu söyleyebiliriz.
Çünkü;
"Amansız ol!" algılanamamıştır. Bu Nike'ın başta Fatih Hoca ve 3-4 futbolcuyla 5-10 gün içinde hazırlattığı bir reklam mıdır? Yoksa İspanya maç öncesi bir "
Moral dopingi" midir? Doğru algılanamamıştır.
Doğru algılanamayan "Ani vuruşlu ve çok hızlı" hiçbir şeyin de hedefe ulaşması da mümkün olamamıştır...
Bu yöntem yanlışlığıyla da maksat hasıl olmamıştır.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
Ayrıntılar için lütfen
tıklayın
Yayın tarihi: 3 Nisan 2009, Cuma
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2009/04/03//haber,67F2F864DBF245FE9D88ED5AA53B731C.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2009, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.