Cihan Sedat, Amerikalı gazeteciye Mısırlı ve Filistinli farkını anlatmakta zorlandı.
Savaş dulu
Mısır'ın eski first lady'si Cihan Sedat, yeni kitabı Barış için Umudum/ My Hope For Peaceile gündemde..
Cihan Sedat, 1981 yılında suikaste kurban giden Mısır Devlet Başkanı Enver Sedat'ın eşi. İngilizce yayımlanan yeni kitabı nedeniyle New York Times Magazine'in sorularını yanıtladı. ABD'li gazetecinin soruları, ABD yanlısı bir Mısırlı olan Cihan Sedat'ın cevapları, her şeye karşın nasıl iki farklı dünyanın insanı olduklarını, ayrıca ırkçılığın da çeşitli yüzleri olabileceğini ortaya koyuyor.
- Yeni kitabınız My Hope for Peace barıştan çok uzak bir zamanda yayımlandı. Enver Sedat'ın 30 yıl önce İsrail ile Mısır arasında Barış Antlaşması'nı imzalamasından bu yana çok şey değişti. Çabaları nedeniyle Nobel Ödülü almıştı. Bu günlerde gazete manşetlerini okuyunca ne hissediyorsunuz?
- Bazen çok acı verici oluyor. Sedat'ın yaptıklarının sürdürüldüğünü görmek isterdim. O, bunun bedelini yaşamıyla ödedi. Şimdi her gün ya Filistinliler İsrail'e roket atıyor veya İsrailliler Gazze'yi işgal ediyor.
- 1981 yılında kocanız aşırı İslamcılar tarfından öldürüldüğünde yanındaydınız.
Vurulduğunu gördünüz mü?
- Hayır, korumam beni yere yatırdı.
- Bu gün Gazze Şeridi'ni kontrol altında tutan Hamas hakkında ne düşünüyorsunuz?
- Daha ılımlı Filistinlileri temsil eden Fetih'le birleşmelerini ve sorunlarla birlikte uğraşmalarını isterdim. İsrail ile pazarlık etmek için tek bir delegasyon halinde olmaları lazım.
- Bu yılın başında gazetelere yansıyan Mısır sınır polisi ile Gazze'den gelip yiyecek almak isteyen Filistinliler arasındaki çatışmaları hayretle izledik...
- Haklısınız. Mısır'a girmenin kuralları var. Ama Filistinliler öylesine girip çıkmak istiyor. Sınırı geçmek isteyen binler, binler, binlerce Filistinli vardı.
- Sizin gibi Müslüman olan Filistinliler niye sizin ülkenizin bir parçası olamıyor?
- Çünkü Mısırlı değiller. Gazze onların toprağı ve kendi devletlerini kurma hakları var.
- Filistinlilerin tıpkı İsrailliler gibi tartışmayı çok seven kurnaz insanlar olduğu doğru mu?
- Bana inanın bizden çok Yahudilerle benzeşiyorlar. Burada Filistinlilerin büyük çoğunluğunun çok iyi eğitimli olduğunu söylemeliyim. Azınlık oldukları için, Yahudiler gibi entelektüeldirler.
- Bu günlerde zamanınızı Kahire ile Washington arasında geçiriyorsunuz.
Ayrıca Maryland Üniversitesi Mütevelli Heyeti'ndesiniz...
- Zaman zaman Ortadoğu'da, özellikle Mısır'da kadınların durumu hakkında bir ders veriyorum.
- İslam geylere niye bu denli zorluk çıkarıyor? Özellikle geyliğin yasa dışı olduğu, kırbaç veya mahkumiyet ile cezalandırıldığı Suudi Arabistan?
-Eşcinsellik İslam'a aykırı. Burada, Mısır'da ABD'nin aksine çok fazla eşcinsel yok. Az sayıda var. Firavunların zamanından beri varlar.
- Bazı firavunlar gey miydi diyorsunuz?
- Hayır, hayır, hayır. O zaman da geyler vardı. Şimdi kendilerini açığa vurmuyorlar. Lezbiyen olan bir arkadaşım var. O bahsetmiyor, ben de bilmiyormuş gibi davranıyorum. Ama öyle olduğunu biliyorum. İşinde çok başarılı olduğunu biliyorum, gerisi de beni ilgilendirmez.
- Washington'da bağlı olduğunuz bir cami var mı?
- Hayır. Mısır'da da yok.
- Niye? Cami bir tür erkekler kulübü gibi mi?
- Bazı kadınlar camiye gidiyor. Ya erkeklerin arkasında ya da ayrı bir odada saf tutuyorlar. Ben evde dua etmeyi tercih ediyorum. Tanrı'nın her yerde olduğuna inanırım.
Yayın tarihi: 29 Mart 2009, Pazar
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2009/03/29/pz/haber,52468A0263E64C989EA8C2AC29BC30DD.html
Tüm hakları saklıdır.