kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
23 Mart 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Erdoğan'dan Amerikan askerlerine izin

İHA
Giriş Saati : 23.03.2009 11:24
Güncelleme : 23.03.2009 20:41
Yeni Haber
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD askerlerinin Irak'tan geri çekilmesi sırasında ABD yönetiminin izin istemesi halinde Türk topraklarının kullanılmasına müsaade edilebileceğini söyledi...
CNN'e değerlendirmede bulunan Başbakan Erdoğan, Irak'ta konuşlu bulunan ABD askerlerinin geri çekilmesi sırasında Türk topraklarının kullandırılabileceğini ifade etti.

ABD yönetimi tarafından henüz bu yönde bir talebin bulunmadığını vurgulayan Erdoğan, ABD tarafının izin istemesi halinde bu konunun değerlendirilebileceğini kaydetti.

Erdoğan, Amerikan askerlerinin Türk topraklarını kullanarak çekilmesinde herhangi bir problemin yaşanmayacağını ve bu yönde pozitif bir tutum içinde yer alınabileceğine işaret ederken, askerlerle birlikte bölgede bulunan askeri mühimmatların neler olacağının ve bu mühimmatların daha sonra nereye götürüleceğinin açıkça belirtilmesi gerektiği konusundaki hassasiyet içerisinde bulunulduğunun da altını çizdi.

Erdoğan, "Eğer askeri mühimmatın nereye götürüleceği konusunda bilgilendirilirsek, bu konu üzerinde daha uygun bir değerlendirmede bulunabiliriz" ifadelerini kullandı.

Erdoğan'ın açıklamasının 6-7 Nisan tarihlerinde Türkiye'ye gelecek olan ABD Başkanı Barack H. Obama'nın ziyaretinden 1 hafta önce gelmesi dikkat çekti.

ABD'nin, Irak ile varılan anlaşma gereğince bölgede bulunan 140 bin kadar askerini 2011 yılı sonuna kadar geri çekmesi gerekiyor.

Obama'nın Guantanamo Üssü'nün kapatılmasına ilişkin attığı adımların Türkiye tarafından oldukça olumlu değerlendirildiğini kaydeden Erdoğan, Obama'nın Nevruz dolayısıyla İran'a yolladığı kutlama mesajından da memnuniyet verici olduğunu söyledi. Öte yandan Türkiye ile ABD arasındaki ilişkiler Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin Türk topraklarının 2003 yılında ABD'nin Irak'a saldırı düzenlemesi sırasında kullandırılmasına karşı tutum izlemesi üzerine gerilmişti.