* Ergenekon ne kadar önemli? Türkiye'nin bütün geçmişinin bir iddianameyle temizlenmesi mümkün değil. Ergenekon bir adım, bir başlangıç. Levent Ersöz gibi birisinin sahte kimlikle yakalanacağını, gizlenmek için sakal bırakacağını tasavvur etmek mümkün değildi. Bu bile tek başına önemli. 1991'de Şırnak'ta görev yaptığı dönemde kentin tümü yakılıp yıkıldı. 2001'de yeniden aynı yerde görev yaptığı sırada gözaltılar için gittiğimiz jandarmada "Şırnak çok değişmiş, yeni binalar yapılmış. Ama insanların kafası değişmemiş, kafalarını değiştirmeye geldim" dedi.
* Ersöz, Şırnak halkı için ne ifade ediyor? İmparatordu. Her şeyi yapabilecek kudrette ve yetkideydi. Abdülkerim Kırca da öyleydi. Suçsuz insanları gözaltına alıp, öldürürlerdi. Kimseye hesap vermezlerdi. Tutanak tutmadan sorgularlardı. JİTEM'in bu kadrosunun cezaevinde olması tek başına ayrıca önemlidir. Bundan sonra yasadışı faaliyetler, hukuk dışına çıkmalar olmaz. Bunlar ya darbe yapacak ya da faili meçhul cinayet işleyemeyecekler. Arada kendilerine vazife çıkartıp insanları götürüp kaybetme cesaretini gösteremezler artık. Kendilerine de dokunulabileceğini gördüler.
* Ergenekon savcıları burada araştırma yaptı mı? İstedikleri dosyalar oldu. Diyarbakır'daki savcıdan halen devam eden JİTEM davasının soruşturma dosyasını istediler. Diğer taraftan Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki Jİ- TEM davasında da mahkeme, Ergenekon dosyasının CD kayıtlarını istedi. Bir bilgi aktarımı söz konusu.
* Bu bilgi alışverişi Güneydoğu'daki faili meçhul cinayetler dosyalarını etkiler mi? Faili meçhullerle ilgili soruşturmalar olayın meydana geldiği noktadaki savcılar tarafından yürütülüyor. Ergenekon'la birlikte yapılması gereken savcıların faili meçhul dosyalara dava açmaları. Gerek Ergenekon gerek itirafçı Abdülkadir Aygan'ın itiraflarıyla bağlantı kurmaları lazım. Her olayla ilgili her savcının somut çalışma yapması şart. Devletin elinde yeteri kadar bilgi ve veri var. Bu dosyaların yeniden açılması için siyasi irade yeterli.